סערת תחקיר "גנדי": הרשתות החברתיות בוערות - השידור שינה את עמדות הימין
עצרת התמיכה בחייל היורה סמל אלאור אזריה, הפיגוע באוטובוס בירושלים וחשיפת מנהרת החמאס בעוטף עזה – אלה הם הנושאים הבוערים בשיח התקשורתי הישראלי בימים האחרונים. לכל אלה אפשר להוסיף גם את התחקיר על רחבעם "זאבי" גנדי המנוח, שהצליח לעורר סערה גדולה בחוגי הימין והשמאל, ונכון לאתמול (יום ב') בבוקר הניב אלפי תגובות ברשתות החברתיות ולמאות תגובות.
מבדיקה של חברת הניטור ברשתות החברתיות Vigo עבור אייס, עולה כי קרוב ל-10,000 תגובות נרשמו במדיה החברתית, עם מאות תגובות של פוליטיקאים ואישי ציבור. הנתון המעניין הוא שעד מועד השידור ביום חמישי בערב בתכנית עובדה בערוץ 2, בלטו עמדות פוליטיות בעד ונגד השידור (מהשמאל והימין בהתאמה), אבל לאחר השידור כבר נרשמו בעיקר עמדות בעד השידור.
לפני השידור כמעט ונרשם שוויון בעד ונגד שידור התחקיר של עמרי אסנהיים, כאשר גולשים המזוהים עם עמדות שמאל היו בעד השידור באופן מובהק ואילו גולשים המזוהים עם עמדות ימין היו נגד באופן מובהק. בעוד 100 גולשים המזוהים מימניים היו בעד השידור, 1,400 היו נגד, ואילו בצד השמאלי של המפה 1,500 היו בעד ו-250 נגד. ועם הנתונים של גולשים לא מזוהים – 2,300 היו בעד, מול 2,600 נגד, כלומר יתרון קל למתנגדים.
אחרי שידור התחקיר, עלתה כמות התומכים בו ובמקביל טושטשה הזהות הפוליטית: יותר ימניים הזדעזעו מהתחקיר וקראו לבחון את הממצאים. מרבית הברנז'ה התקשורתית התיישרה לעמדה לפיה ראוי היה לשדר את התחקיר. 500 גולשים המזוהים כימניים היו בעד השידור, מול 400 נגד, ואילו 800 גולשים המזוהים כשמאליים היו בעד, ו-200 נגד. כולל הגולשים הלא מזוהים, מספר התומכים בשידור זינק ל-2,800 מול 1,100 נגד, פער ענק.
יש עוד מישהו כאן שחושב שלא היה מקום לשדר את הסרט על גנדי? ״התביישתי בשביל גנדי״ אומרת החיילת שמספרת על האונס. איזה משפט נורא. אוי לבושה
— עמית סגל (@amit_segal) 14 באפריל 2016
"כל השנים הדחקתי כדי שאוכל להמשיך לחיות. כ"כ התביישתי. במקום שהוא יתבייש, אני התביישתי". כך נ' שמעידה שהותקפה ע"י גנדי לפני כמעט 50 שנה >>
— kereneubach (@kereneubach) 17 באפריל 2016
על התחקיר:
— שמעון ריקלין (@Riklin10) 14 באפריל 2016
1. ראוי לשידור
2. מזעזע
3. לא מאמין לחלק גדול מהמגיבים הסלקטיבים בפיד.
4. לא מאמין לאילנה דיין שהייתה עושה את זה לאיש שמאל
יש לציין כי כמעט ולא נרשמו ויכוחים בין 2 העמדות: המתנגדים טענו כי "גווייה לא יכולה להגן על עצמה" ולכן שידור התחקיר במעמד צד אחד ממילא לא ישפיע אלא רק יפגע במשפחה, ואילו התומכים טענו כי אם גנדי אינו ראוי יש לשקול מחדש את שימור מורשתו.
יוצר התחקיר, עמרי אסנהיים שספג ביקורת מהצד הימני של המפה טרום שידור התחקיר, זכה יחד עם התכנית 'עובדה' לחשיפה אוהדת לאחר השידור. למעלה מ-500 שיחות שיבחו את העבודה העיתונאית והתחקיר המקצועי. ובכלל, השמאל הישראלי ברשת ש"זעם" על תחקיר עזרא נאווי, דווקא "סלח" לאילנה דיין על אותו תחקיר מלפני כמה חודשים.
מנכ"ל Vigo, רביב טל, אמר לאייס כי "בשבועות האחרונים היינו עדים למספר אירועים שבהם הרשת הפכה לבמת דיון לתכנים טלוויזיוניים דוגמת צל של אמת והאח הגדול. יש להניח כי דווקא משום שמדובר בנושא אמונציונלי ולא פשוט הגולשים ימשיכו לעסוק בו גם בימים הקרובים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אני לא מבין מה המהומה?מוטי 21/04/2016 13:09הגב לתגובה זו2 0שרתתי בסוף שנות השישים בפיקוד מרכז, וכבר אז היה ידוע שגנדי הוא מגלומן, כוחני, אדם לא נחמד . אנשים פחדו ממנו, מכאן ועד ההתנהגות הסקסיסתית שלו המרחק הוא לא גדול (בעיקר במה שהיה מקובל באותה תקופה ). שלוב של זה עם אידאולוגיה גזענית ימנית קצונית, והרי לך המודל הישראלי הדוחה ביותר. אין אפשרות להשוות אותו אפילו לדיין ,בעיקר בגלל התכונות הגזעניות שלו והבנוניות שלו עד אפסות אדם.סגור