פרופ' דן כספי
צילום: דליה כספי

חוקר התקשורת פרופ' דן כספי הלך לעולמו בגיל 71

פרופ' דן כספי, שנולד כשהוא סובל משיתוק מוחין, הפך ברבות השנים לאחד מראשי חוקרי התקשורת בישראל, היה ממייסדי המחלקה לתקשורת בבן גוריון, ייעץ וכתב טורים
אלכסנדר כץ | (1)

פרופ' דן כספי, אחד מחוקרי התקשורת המובילים בישראל בעשרות השנים האחרונות ומי שהוכיח כי מגבלה פיזית אינה מכשול, הלך היום (יום א') לעולמו. פרופ' כספי, שנולד ב-1945 כשהוא סובל משיתוק מוחין, נפטר בגיל 71 לאחר מחלה קשה, והותיר אחריו אישה – דליה, ובת. הלוויה תתקיים מחר ב-15.00 בבית העלמין באבן יהודה, מקום מגוריו.   פרופ' כספי הוא חיבר ספרי הלימוד רבים שחיבר ליוו דורות של תלמידי תקשורת בארץ. כספי גם היה לוחם למען יושרת התקשורת ואחד הקולות הבולטים במאבק בריכוזיות ולמען שידור ציבורי איכותי ובלתי תלוי. הוא טבע את המונח "האזרח נ" שבימים אלו אנחנו נחשפים שוב לרלוונטיות שלו.   לאורך כל דרכו המקצועית, שילב פרופ' כספי פעילות מחקרית עם פעילות ציבורית ופעילות פובליציסטית תוססת וענפה, שבמהלכה פרסם מאות מאמרים בעיתונות היומית והמקוונת, כגון טורים במקומון ירושלמי וירחון המפרסמים 'אותות', לצד טורים בהעין השביעית וב-ynet, ופרסום הבלוג 'דן בתקשורת' בהארץ עד ליום מותו.

 ​   באמצע שנות ה-60 למד כספי לתואר ראשון באוניברסיטה העברית, בחוגים למדע המדינה ולסוציולוגיה, ותואר שני בחוגים למדע המדינה ולתקשורת. את המחקר לתואר הדוקטורט עשה בהנחייתו של חתן פרס ישראל פרופ' אליהוא כ"ץ ושל פרופ' עמנואל גוטמן, והעבודה עסקה בהיבטים מוסדיים שונים של ענף התקשורת, בתקשורת המקומית, בבעלויות הצולבות וביחסי ההון והשלטון.   לאורך השנים היה כספי היו"ר הראשון של האגודה הישראלית לתקשורת, היה היועץ האקדמי של התכנית 'תיק תקשורת' בחינוכית במשך שנים רבות, וייעץ למשרד החינוך, לבית הספר כותרת ולגופים רבים נוספים.   בסוף שנות ה-90 הצטרף פרופ׳ כספי למחלקה לתקשורת החדשה שהוקמה באוניברסיטת בן-גוריון והיה ממייסדיה. בין 2003-2009 עמד בראשה ובראש מכון 'בורדה' לחקר התקשורת שפעל בתוכה. ב-2013 יצא לגמלאות.   מאוניברסיטת בן גוריון נמסר כי המחלקה נערכת להשתתפות בהלוויה ולהנצחת זכרו בתקשורת בימים הקרובים.

פרופ' מוטי נייגר, דיקן בית הספר לתקשורת במכללה האקדמית נתניה, ספד: "פרופ' דן כספי, דני בפי ידידיו, היה אחד מחוקרי התקשורת הידועים בישראל ולא רק באקדמיה, זאת בשל מעורבותו הרבה ופעילותו הנמרצת. הוא כתב ספרים רבים - בעברית! - ובכללם ספרים רבים ששימשו כאבן יסוד לכל מי שלמד תקשורת בארץ".

פרופ' נייגר המשיך ואמר כי "כספי היה מהראשונים מבין חוקרי התקשורת בארץ שהדגישו את הצד המוסדי - וכשאנו עסוקים היום בקשרים שבין הון-שלטון-עיתון, אי אפשר להמעיט מחשיבותו של תחום זה - ותרם גם לצד המוסדי בעולם התקשורת: הוא הקים את האגודה הישראלית לתקשורת והיה נשיאה הראשון של האגודה, היה מעורב בוועד המנהל של רשות השידור, ואף כתב ספר מחוויותיו הקשות משם. הוא גם כיהן בוועדות רבות וכתב בפורומים שונים. כספי סבל ממוגבלות פיזית, שיתוק מוחין, והתגבר עליה בצורה מעוררת השראה. בעיני, הוא היה סמל לדמות החוקר המעורב וקולו הביקורתי כמו גם הציניות שליוותה קול זה, ייחסרו לי מאד".   

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    נינה 22/01/2017 18:13
    הגב לתגובה זו
    יהי זכרו ברוך, תנחומי למשפחה.