נדל"ן נדלן דיור דירות בניין, בנייה
צילום: דוד פרימן
פרסום ראשון

ביקורת על מכרז הפרסום ל'מחיר למשתכן' בבית שמש

דרישות הקמפיין: מחזור שנתי גדול והתמחות במגזר. התוצאה: בלי משרדים חילוניים, ועם מעט חרדים. 'להב': "התנאים - חסם לעסקים". העירייה: "תנאים מקובלים וסבירים"
אלכסנדר כץ |

עיריית בית שמש יצאה במכרז לבחירת משרד פרסום שילווה פרויקט ענק להקמת 7,000 יחידות דיור במסגרת תכנית מחיר למשתכן בשכונת רמת בית שמש ד' המיועדת למגזר החרדי. ואולם נראה שהמכרז שצפוי להיסגר ב-5 בפברואר, כבר מעורר ביקורת וכמה סימני שאלה.    העירייה מעוניינת בפעילות פרסומית ובתכנית יח"צ בהשקעה של כמיליון שקלים, באמצעי מדיה רבים כגון מודעות, עיתונים, שלטי חוצות, עלונים, אינטרנט ורשתות חברתיות, אך לא בטלוויזיה - מדיום שהמגזר החרדי אינו עושה בו שימוש. בתנאי הסף של המכרז נדרשים המתמודדים להציג מחזור שנתי של 16 מיליון שקלים לפחות ב-2017, עם אישור מרואה חשבון. סעיף נוסף דורש מהמשרד להיות בעד ותק של 10 שנים בתחום הפרסום.   2 סעיפים אלה מעוררים ביקורת בתוך שוק הפרסום. "אם יש משרד נהדר שעשה עבודה פרסום מעולה לפרויקט נדל"ני גדול, אבל הוא הוקם לפני 7 או 8 שנים, אז הוא לא יכול לקחת חלק במכרז הזה?", אומר גורם לאייס. "נכון, אי אפשר להתעלם מכך שצריך איזה רף, כדי לנפות גורמים ללא ניסיון ולהשיג את אנשי המקצוע הטובים ביותר, אבל מראש לשלול כניסתם של כל כך הרבה גופים, לדעתי זה בעייתי".

  הסעיף הבעייתי ביותר הוא סוגיית המחזור השנתי. רף 16 מיליון שקלים מאפשר לכל 25 משרדי הפרסום הגדולים בישראל לקחת בו חלק, נכון לבדיקת יפעת בקרת פרסום בשנת 2016, אבל העירייה הציבה סייג משמעותי: "מאחר והשכונה נשוא הקמפיין מיועדת עבור המגזר החרדי, על המשרד להיות בעל התמחות גם במגזר החרדי".   במצב הזה, רוב רובם של המשרדים לא יוכלו להתמודד, ובגלל הרף הגבוה, ייתכן שרק משרד אחד יוכל להציג אישור רואה חשבון למחזור שנתי ברף הנדרש - משרד בולטון (שב-2016 המחזור שלו היה כ-20 מיליון שקלים על פי יפעת, א"כ) ואולי גם גל אורן ואפיקים.   איגוד להב - לשכת ארגוני העצמאיים והעסקים בישראל גם כן יוצא נגד סעיף ה-16 מיליון שקלים. במכתב ששלח לראש עיריית בית שמש משה אבוטבול, ביקש נשיא הלשכה עו"ד רועי כהן לשנות את תנאי המכרז: "לצערנו, הגם שתרומתם של העצמאים ושל העסקים הקטנים והבינוניים לצמיחה ולתעסוקה בישראל הינה מכרעת ועל אף היותם של גורמים אלה מעמודי התווך העיקריים עליו נשען המשק הישראלי כולו, חסמים שונים דוגמת תנאי סף מיותרים, מונעים את השתתפותם של עצמאים ועסקים קטנים במכרזים רבים של משרדי הממשלה והרשויות המקומיות".   "גם המכרז הנדון כולל תנאי סף אשר הינו בגדר חסם עבור עצמאים ובעלי עסקים קטנים ובינוניים", כתב עו"ד כהן, בהתייחסו לרף המחזור הנדרש מהמתמודדים - 16 מיליון שקלים לפחות. כהן מציין את הוראות סעיף 2א(א) לחוק חובת המכרזים 1992 הקובע כי "עורך מכרז לא יקבע תנאי להשתתפות של מציע במכרז, אלא אם כן התנאי מתחייב מאופיו או ממהותו של המכרז". כהן מציין עוד את התיקון לחוק שקובע כי בכל התקשרות יש לבחון האם אפשר לבצעה באמצעות עסקים קטנים ובינוניים.     גורם בכיר בשוק הפרסום והשיווק החרדי, אמר לאייס: "המכרז הזה בעייתי. אם אתה פוסל את רוב המשרדים הכלליים בגלל הדרישה להתמחות במגזר החרדי, אז איך אתה דורש רף גבוה כל כך שמונע מרוב רובם של משרד הפרסום החרדיים לקחת במכרז הזה חלק?".   אבל יש גם לציין כי ייתכן שנתוני יפעת בקרת פרסום והנתונים במציאות לאו דווקא יהיו זהים, כך שייתכן שמשרדי פרסום דתיים נוספים יוכלו לקחת חלק במכרז. 'יפעת' לא מצליחה לנטר את כל אמצעי המדיה בהם פועלים משרדי הפרסום המגזריים, כגון פשקווילים ופרסום באמצעות טלפונים ניידים - 2 אמצעי פרסום פופולריים במגזר. במצב כזה ייתכן ו"נעלמים" מיליוני שקלים מהדוחות של 'יפעת'. "אם דיברת על משרד או שניים, הרי שבמציאות יכולים לקחת חלק אולי אפילו 5 ו-7 משרדים", אמר גורם המעורה בפרטים.   מעיריית בית שמש נמסר בתגובה: "המדובר במכרז פעיל הקובע מנגנון מוסדר לשאלות הבהרה, על מנת לא לפגוע בהליך איננו יכולים להרחיב בשלב זה מעבר לנוהל הנ"ל הקבוע בהוראות המכרז. למעלה מן הצורך נציין כי תנאי הסף שנקבעו הנם מקובלים, סבירים ומבוססים על החלטות מקצועיות בלבד".  

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה