רדיו דיגיטלי תדר
צילום: Istock
פרסום ראשון

לאחר 4 שנים: המכרז לרדיו החדש בערבית בשלבי סיום

לאחר בחינת הנושא והמלצה של ועדת הרדיו ברשות ה-2 לצאת במכרז, המהלך נתקע. כעת נראה שהפלומבה השתחררה ובקרוב יפורסם מכרז בסיומו תהיה עוד תחנה בערבית
אלכסנדר כץ |

הנהלת הרשות השנייה עומדת לסיים בתקופה הקרובה להכין את נוסח המכרז לתחנת הרדיו האזורית החדשה בערבית - כך נודע לאייס. המטרה היא להניע את המהלך עליו מדברים כבר שנים במסדרונות הרשות, שיוסיף תחנה חדשה בשפה הערבית בנוסף לזו שפועלת מזה 15 שנים – א שמס.   כבר ב-2014 פורסם באייס כי הרשות בוחנת את האפשרות להקים תחנה נוספת, כאשר צוות מקצועי בדק את ההתכנות הכלכלית שלתחנה מסוג זה. מאז החלו לפעול בשנת 1994 תחנות רדיו אזוריות באמצעות הרשות השנייה, הוקמה ב-2003 תחנה אחת בשפה הערבית - א-שמס, המשודרת מכפר החורש שליד נצרת. התחנה זוכה לפופולאריות רבה במגזר הערבי, הן בישראל והן בשטחי יהודה ושומרון. בשנת 2012 אף פנה איש התקשורת באסם ג'אבר, מייסד קבוצת התקשורת פנורמה לשר התקשורת באותה עת משה כחלון בבקשה לפרסם מכרז לתדרי רדיו נוספים למגזר הערבי.

באוגוסט 2016 המליצה ועדת הרדיו של הרשות השנייה, בראשותה של ד"ר מיכל שפירא, על הקמת תחנה כזו, ובהמשך הרשות קיבלה המלצה זו. אולם מאז "נתקעה" העבודה על המכרז, ובהמשך פרשה יו"ר הרשות אווה מדז'בוז', דבר שתרם את שלו לעיכוב במכרז. לפני קצת יותר מחצי שנה נכנסה לתפקיד יוליה שמאלוב ברקוביץ', ואז המהלך זכה להנעה מחדש.   המכרז נמצא כרגע בשלבי ניסוח סופיים, ובבדיקה משפטית וכלכלית – בין היתר לגבי ההגבלות על המתמודדים במכרז (למשל האם בעלי רדיו א שמס יוכלו לקחת חלק במכרז, א"כ), מה תקציב המינימום שיידרש להשקיע בתחנה, ועוד. כרגע עדיין לא ברור מה יהיה אזור הכיסוי של התחנה החדשה, שיזכה לניסוח ברור במכרז החדש. אופציות שהועלו בעבר, התייחסו לצפון ולוואדי ערה כאופציה אחת, וירושלים והדרום כאופציה שנייה. אפשרות שתחנה חדשה תשדר בשידור ארצי, נראית כרגע כאופציה קלושה. גורמים ברשות מאמינים כי למכרז כזה ייגשו מספר קבוצות. 

יציאה לדרך של מכרז הרדיו בערבית, יניע גם את העבודה על מכרזים לתחנות רדיו נוספות בשפות זרות - כגון אמהרית, רוסית וצרפתית, ש"עומדות בתור" לטיפול על ידי הנהלת הרשות השנייה. בעבר הביעו גורמים עניין בתחנות בשפות זרות.    יו"ר ועדת רדיו ברשות השנייה, ד"ר שפירא, אישרה כי המכרז נמצא בעבודה. לדבריה, כניסתה של שמאלוב ברקוביץ' לתפקיד יו"ר הרשות, הניעה את המהלך מחדש – ביחס עם הירתמותה של הנהלת הרשות.

יו"ר הרשות השנייה יוליה שמאלוב ברקוביץ' מסרה: "שר התקשורת איוב קרא הציב עם היכנסו לתפקיד יעד לקדם תקשורת פלורליסטית לאוכלוסיות ייעודיות, ובין היתר לאוכלוסיה הערבית. חשוב היה לנו לקדם את המכרז שהתעכב שנים רבות, על מנת שתקום תחנת שידור נוספת ללמעלה ממיליון ישראלים דוברי השפה הערבית. האוכלוסייה הערבית כמהה לתחנת רדיו שתביא את סדר היום המקומי, הסוגיות הפנימיות והתרבות של החברה הערבית בישראל".  

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה