ראש הממשלה בנימין נתניהו בוועידת הנגב בדימונה
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

נתניהו נגד חוק הפייסבוק של ארדן ושקד: "פוגע בחופש הביטוי"

בגרסתו המקורית החוק היה אמור לחול רק על פייסבוק, גוגל ומעצמות הרשת. ארדן ושקד הרחיבו את גבולות גזרת החוק עם סמכויות נוספות שהוענקו למשטרה
משה בנימין |

ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לעצור את "חוק הפייסבוק" שמקודם על ידי השר לבטחון פנים גלעד ארדן ושרת המשפטים איילת שקד - בשיאו. החוק שבתחילה נוסח והוצע על ידי חברת הכנסת רויטל סויד היה אמור לעלות להצבעה בקריאה שנייה ושלישית אך הוסר מסדר היום מחשש שגרסתו המעודכנת והמורחבת, בשונה מניסוחו המקורי, תאפשר למשטרה סמכויות נרחבות שיפגעו בחופש הביטוי של אזרחי ישראל. 

"מחשש לפגיעה בחופש הביטוי וכדי להבטיח את זכותם של אזרחי ישראל להביע ביקורת חופשית ברשת, ראש הממשלה נתניהו ביקש לעצור את חקיקת 'חוק הפייסבוק' ולהחזירו למתכונתו ולתכליתו המקוריות - מניעת הסתה לטרור ברשת" כך הסבירו בליכוד. "ראש הממשלה סבור כי הנוסח הנוכחי של החוק מאפשר פרשנות מרחיבה שעלולה לאפשר צנזורה של דעות ופגיעה קשה בחופש הביטוי במדינת ישראל". 

כאמור, בגרסתו המקורית שנולדה בתקופת טרור היחידנים, כשהובא לכנסת על ידי חברת הכנסת רויטל סויד, סגנית יו"ר הכנסת, חוק הפייסבוק היה אמור לחול רק על פייסבוק, גוגל ומעצמות הרשת. החוק המקורי דרש, לראשונה, לחייב אותם (גוגל ופייסבוק) לנטר ולהסיר תכנים של הסתה לטרור. מנגד, הצעת החוק שהחלה כפרטית והפכה לממשלתית ביוזמת ארדן ושקד, הגדילה לעשות ובגרסתה החדשה והרחבה יותר הייתה אמורה לחול על כל עבירה פלילית ועל כל אתר אינטרנט. 

החוק כפי שהוצג על ידי ארדן ושקד עבר בקריאה ראשונה בינואר 2017. על פי הצעת החוק, המדינה תוכל לפנות אל בית המשפט לעניינים מנהליים בבקשה להוציא צו לאתרי תוכן ורשתות חברתיות כדוגמת פייסבוק או גוגל ולדרוש מהם להסיר תכנים מסיתים. הצו יינתן אם יראה בית המשפט כי מדובר בפרסום המהווה עבירה פלילית ויכול להוביל לסיכון ממשי לביטחונו של אדם, לביטחון הציבור או לביטחונה של המדינה. צו בית המשפט יכול לחול על מפרסם התוכן, האתר או המפעיל, בין אם האתר או הספק מאוחסנים בשרת בישראל או בחו"ל. 

יוזמת החוק סויד אמרה בתגובה: "אני שמחה שראש הממשלה עצר את 'חוק הפייסבוק' המסוכן. התרעתי בוועדה שהחוק צריך לחול רק על הסתה לטרור. קבלו את ההסתייגויות שהגשתי ותחזירו את החוק למידותיו הראויות". עוד אמרה סויד, כי "חובתה של מדינה להגן על חופש הביטוי, על הזכות להפגין ועל הזכות לבקר- גם את מערכת המשפט ואת מערכת אכיפת החוק. מן הראוי היה שחוק הפייסבוק יחול במשורה ולא יפגע בערכים אלה. דמוקרטיה חזקה יכולה להתגונן מפני הסתה לטרור ברשת ובאותה מידה לשמור על הזכות לחופש הביטוי, למחות ולהפגין".

מאיגוד האינטרנט הישראלי נמסר: "אנו מברכים על ההחלטה להוריד את הצעת החוק הבעייתית הזו מסדר היום, ושמחים שהאזהרות והחששות מפני פגיעה בחופש האינטרנט שהביעו ארגוני זכויות אזרח, וביניהם איגוד האינטרנט, נשמעו. המתכונת  שאושרה על ידי חברי הכנסת בוועדה אינה נלחמת בהסתה אך בהחלט פוגעת בזכויות יסוד כמו חופש ביטוי, זכות הציבור לדעת וחופש המידע. כולנו שותפים לרצון למנוע טרור ועבריינות ולשאיפה שהרשת לא תעודד תופעות כאלה, אך הפתרון אינו בדמות חוק רחב יתר על המידה שמסמיך את גופי האכיפה לצנזר תוכן".

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה