
צילום: צילום מסך
היה כבר? "הסטורי של אווה" דומה למהלך "אברט" שזכה בקאן
2 המהלכים עושים שימוש בפלטפורמות חדשות כגון יוטיוב ואינסטגרם כדי להנגיש תוכן היסטורי מימי מלחמת העולם ה-2 לבני נוער. ההבדל, עם זאת נעוץ בתוכן ובנקודת המבט
הפעם במדורנו המתגלגל ששואל את השאלה הנצחית המנקרת במוחם של אנשי קריאייטיב "היה כבר?" אנחנו שמים במוקד את "הסטורי של אווה" הפרויקט היומרני, המושקע וכן, המרגש, של מתי כוכבי ובתו מיה, יחד עם משרד הפרסום ליאו ברנט ומשווים אותו ל-Evert_45 - סיפורו של אברט, נער הולנדי בשנת 1945 המסופר כולו באמצעות VLOG ביוטיוב, מאחוריו עומדת חברת התקשורת ההולנדית KPN וסוכנות הקריאייטיב N=5.
"הסטורי של אווה" הוא מהלך תוכן אינסטגרמי מבוסס סטורי שבמסגרתו יונגש סיפורה של אווה היימן, ילדה יהודייה שגרה בעיר נאגיוואראד בהונגריה, וכתבה יומן אישי בשנת 1944, בתקופת שואת יהודי הונגריה. כמו שמכריז שילוט החוצות שקידם את המהלך שיעלה בערב יום השואה - סיפורה של אווה מוצג תחת ההנחה: "אם היה אינסטגרם לילדה בשואה". המהלך כולל סדרה בת עשרות פרקים - סרטוני וידאו - שיועלו באינסטגרם על פי היומן אותו כתבה, מבוימים ומשוחזרים באמצעות שחקנים, צוותי הפקה ואפילו ציוד צבאי שצולמו באוקראינה.
הדמיון בין שני המהלכים רב, אך עם זאת ל"סטורי של אווה" עדיין חיים משלו. Evert_45 לא מוכר מספיק לקהל הישראלי אך מדובר במהלך זוכה פרס הגראנד פרי בקטגוריית הבידור בפסטיבל קאן ליונס 2018 - תחנה שאליה מכוון גם המהלך של אווה - שעשוי להיתקל בקשיים מבחינת סיכויי הזכייה בגלל האופי הדומה.
בבסיסו, הרעיון בשני המהלכים, פועל תחת אותו הרציונל - להנגיש נושאים היסטוריים "כבדים" וכאובים לקהל הצעיר, הדור החדש, כדי לשמר את הזיכרון בתודעה באמצעים שבהם אותו קהל מכיר ואוהב - דיגיטל, מדיה חברתית, אינסטגרם וסטורי. בסיפורו של אברט, הנער ההולנדי יוצא עם אחיו קלאס לחפש אחר אחיהם הבכור יוריס. הדגש הוא על יוטיוב ולצידו חשבון אינסטגרם כמדיה משנית (על כך יעיד גם מספר העוקבים הנמוך). מסעם של שני האחים מצולם לכאורה כמעין יומן וידאו-סלפי של אברט, שבמהלכו הם נתקלים בחיילים גרמנים, מפציצים אוויריים, צנחנים ועוד.
יומן היוטיוב של אברט
מתוך האתר שהוקם עבור Evert_45
מן ההיבט הטכנולוגי של המדיה, שני המהלכים דומים במהותם. הסטייל דומה גם הוא, בכך שגם ב"אברט" וגם ב"אווה" הצילום והעריכה מתכתבים עם הדרך שבה נערים מעלךים תוכן בימים אלו, עם שילוב של שכבות טקסט, עריכה קליפית מהירה, שימוש פיצ'רים ייחודיים לפלטפורמה ועוד.
עם זאת, ההבדל, וכשמדובר ביהודים זהו לא עניין קוסמטי, הוא בתוכן ובנקודת המבט. הסטורי של אווה מבוסס על סיפור אמיתי, כפי שנכתב ביומנה של הילדה. מנגד אברט הוא דמות בדיונית שנוצרה עבור המהלך וסיפוריו הם שילוב של עדויות של ותיקי מלחמת העולם השנייה ההולנדיים. אווה, לעומת אברט הנוצרי, היא יהודייה שמתארת את זוועות השואה ומציגה בסטורי שלה תסריט מתגלגל שחושף את השינויים בחייה, מנערה חופשיה עם שאיפות וחלומות למי שחייה הידרדרו באופן דרמטי עם הכיבוש הגרמני עד למותה באושוויץ.

- 2.רחלי 01/05/2019 13:12הגב לתגובה זולדעתי
- 1.מהלך ציני 29/04/2019 12:52הגב לתגובה זומזלזלים בבני נוער שלא יכולים להתמודד עם מסר קצת יותר מורכב מאינסטוש ומזלזלים גם בשואה כי כל המהלך מכוון על ידי משרד הפרסום כדי לזכות בפרסים רק שעשו את זה כבר. באסה