שוטרים יוכלו לעכב עיתונאי לחקירה רק באישור קצין בכיר
בעקבות עיכובם של יאסר עוקבי וגידי וייץ, נפגש המפכ"ל עם נשיא מועצת העיתונות כדי לסכם על מנגנון למניעת הישנות מקרים כאלה בעתיד. בין ההצעות: נשיאת תעודת עיתונאי על דש אפוד זוהר לעיתונאים
המפכ"ל יעקב שבתאי ובכירי מועצת העיתונות סיכמו על מנגנון לעיכובם של עיתונאים במהלך עבודתם, בעקבות שני מקרים שהיו לאחרונה - עם העיתונאים יאסר עוקבי וגידי וייץ, שלדבריהם הצהירו בפני השוטרים כי הם עיתונאים. הסיכום הגיע במהלך פגישה שקיימו רב ניצב שבתאי עם נשיא מועצת העיתונות השופט בדימוס חנן מלצר ועם ממלאת מקומו עו"ד ארנה לין.
השופט מלצר מר כי אין מקום לעכב או לעצור עיתונאים בעת ביצוע עבודתם, ובעיקר כשהם מזדהים כעיתונאים. לדבריו, בעיכוב שני העיתונאים - המשטרה לא עמדה לכאורה בדרישות נוהל אותו הציעה בעבר המשטרה ואף עבר את מבחן בג"צ. נציגי המועצה ביקשו מהמפכ"ל לרענן את הוראות הנוהל מול השוטרים.
כזכור, שני עיתונאים עוכבו בחודש האחרון לחקירה, אחד מהם במהלך עבודתו, והשני כשנחלץ לעזרתו של איש אחר. במקרה הראשון היה זה יאסר עוקבי שעוכב בתחילת השבוע שעבר כשסיקר את המהומות בדרום נגד מבצע נטיעות העצים של קק"ל. לאחר שעוכב, המשטרה טענה כי עוקבי לא הציג תעודת עיתונאי. במקרה השני עוכב לפני מספר שבועות העיתונאי והתחקירן גידי וייץ מהארץ, לאחר שניסה לעזור לפועל בניין בסמוך לביתו בתל אביב, שעוכב אף הוא.
המפכ"ל שבתאי הודיע למלצר ולין כי יפעל להטמעת הנוהל וליידוע כל השוטרים לגביו. הוא אף אמר כי כל עיכוב של עיתונאי, אם יידרש על פי התנאים בשטח, יאושר מראש על ידי קצין בדרגת תת ניצב לפחות, כפי שכבר נקבע בנוהל של הופעל.
שבתאי הציע למלצר וללין שורה של הצעות לשיפור יחסי העבודה בין עיתונאים בשטח לבין המשטרה, מבלי שתיפגע פעילות המשטרה. למשל, הציע שבתאי, שעיתונאים ילבשו אפודים זוהרים ויישאו עמם תעודת עיתונאי על דש האפוד.
בעקבות עיכוב שני העיתונאים לחקירה, פנתה יו"ר ארגון העיתונאים נורית קנטי למפכ"ל בדרישה לתחקר את האירועים. "עיתונאים הם משרתי ציבור ומשרתים את זכות הציבור לדעת. כדי שהם יוכלו לבצע את עבודתם למען האינטרס הציבורי, יש לאפשר להם חופש תנועה רחב ככל האפשר, ולאפשר להם לבצע את עבודתם באופן המיטבי", נכתב.
עוד נכתב כי "חופש העיתונות הוא תנאי לקיומו של משטר דמוקרטי, ולכן לא מתקבל על הדעת ששוטר (בכיר ככל שיהיה) יחליט על דעת עצמו לעצור עיתונאי שכל חטאו הוא סיקור וביצוע עבודתו. לא יתכן שעיתונאי, שהצהיר שהוא עיתונאי כמה וכמה פעמים לבקשת גורמי האכיפה, יימצא את עצמו מעוכב ויושב בתא מעצר במשך שלוש שעות בתחנת משטרה. ולא יתכן שמעצרו של העיתונאי יסתיים בלא כלום ומבלי שאף אחד נדרש לתת על כך דין וחשבון". לפניית ארגון העיתונאים, התקבלה מהמשטרה כי המכתב התקבל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה