ביקורת בארגון העיתונאים להצעת המפכ"ל למועצת העיתונות
בארגון העיתונאים מבקרים את הצעתו של מפכ"ל המשטרה יעקב שבתאי לנשיא מועצת העיתונות השופט בדימוס חנן מלצר ולממלאת מקומו עו"ד ארנה לין, על פיו יזהו עצמם עיתונאים בשטח עם אפוד ועל הדש שלו תעודת עיתונאי.
"מדובר בהצעה שחוטאת למהות העבודה העיתונאית ומתעלמת מכך שכל מקרי המעצר והאלימות האחרונים כנגד עיתונאים היו למרות שאלה הזדהו בצורה מפורשת כעיתונאים בפני השוטרים בצורה שלא משתמעת לשתי פנים", אומרים בארגון העיתונאים.
בארגון מגיבים להודעה שהפיצה מועצת העיתונות, ואומרים: "בניגוד לאמור בהודעה, אין נוהל המסדיר מעצר או עיכוב של עיתונאי וטוב שכך. הנוהל המדובר מתייחס אך ורק למניעת גישה של עיתונאים לזירת סיקור שיכולה להיעשות באישור תת ניצב, אבל בטח שלא למעצר או עיכוב".
"אנחנו שבים וחוזרים על העמדה העקרונית שלנו - אין לעצור או לעכב עיתונאים בעת מילוי תפקידם. העיתונאים משרתים את הציבור ויש להתייחס אליהם ככאלה", נמסר.
כזכור, שני עיתונאים עוכבו בחודש האחרון לחקירה, אחד מהם במהלך עבודתו, והשני כשנחלץ לעזרתו של איש אחר. במקרה הראשון היה זה יאסר עוקבי שעוכב בתחילת השבוע שעבר כשסיקר את המהומות בדרום נגד מבצע נטיעות העצים של קק"ל. לאחר שעוכב, המשטרה טענה כי עוקבי לא הציג תעודת עיתונאי. במקרה השני עוכב לפני מספר שבועות העיתונאי והתחקירן גידי וייץ מהארץ, לאחר שניסה לעזור לפועל בניין בסמוך לביתו בתל אביב, שעוכב אף הוא.
בסוף השבוע נפגשו המפכ"ל שבתאי עם מלצר ולין. המפכ"ל אמר להם כי יפעל להטמעת הנוהל וליידוע כל השוטרים לגביו. הוא אף אמר כי כל עיכוב של עיתונאי, אם יידרש על פי התנאים בשטח, יאושר מראש על ידי קצין בדרגת תת ניצב לפחות, כפי שכבר נקבע בנוהל של הופעל.
כזכור, בעקבות עיכובם של שני העיתונאים, פנתה יו"ר ארגון העיתונאים נורית קנטי למפכ"ל בדרישה לתחקר את האירועים. במשטרה מסרו לארגון כי מכתבה של קנטי התקבל.
במכתב ציינה קנטי כי "עיתונאים הם משרתי ציבור ומשרתים את זכות הציבור לדעת. כדי שהם יוכלו לבצע את עבודתם למען האינטרס הציבורי, יש לאפשר להם חופש תנועה רחב ככל האפשר, ולאפשר להם לבצע את עבודתם באופן המיטבי. חופש העיתונות הוא תנאי לקיומו של משטר דמוקרטי, ולכן לא מתקבל על הדעת ששוטר (בכיר ככל שיהיה) יחליט על דעת עצמו לעצור עיתונאי שכל חטאו הוא סיקור וביצוע עבודתו. לא יתכן שעיתונאי, שהצהיר שהוא עיתונאי כמה וכמה פעמים לבקשת גורמי האכיפה, יימצא את עצמו מעוכב ויושב בתא מעצר במשך שלוש שעות בתחנת משטרה. ולא יתכן שמעצרו של העיתונאי יסתיים בלא כלום ומבלי שאף אחד נדרש לתת על כך דין וחשבון".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה