הסיגריות מכניסות עשרות מ' לעיתונים בשנה: כעת הם יאבדו את שמורת הטבע הזו

ועדת הכלכלה אישרה לקריאה ראשונה הצעת פשרה של מוסי רז, עופר כסיף ואחרים, להפחתה הדרגתית של הפרסום עד להפסקתו ב-2029. העיתונים יחויבו להקצות שטח הגדול פי 2 למודעות נגד עישון מול פרסומות למוצרי טבק. ח"כים וגופים שונים התנגדו לפשרה
 | 
telegram

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום לקריאה ראשונה שתי הצעות חוק המבקשות לבטל את החרגת העיתונות המודפסת מהאיסור על פרסום מוצרי טבק ועישון. הצעה אחת הוגשה על ידי חברי הכנסת עופר כסיף, איימן עודה, סמי אבו שחאדה ועאידה תומא סלימאן, והשנייה של ח"כ מוסי רז.

היקף פרסום של מוצרי טבק בעיתונות, עומד על כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה. לאורך השנים הופחתה האפשרות לפרסם מוצרים כאלה בתקשורת, למעט ההחרגה שקיבלו העיתונים בשל מצבם הכלכלי הקשה, והירידה הגדולה בהכנסותיהם.

בפתח הדיון הציג ח"כ רז את הפשרה אליה הגיעו לפיה יבוצע תהליך הדרגתי להפחתת הפרסום עד להפסקתו הסופית ב-1 באפריל 2029. כבר מ-1 באפריל 2025 תהייה הפחתה הדרגתית של 25% בשנה בהיקף הפרסומות. בנוסף, במהלך תקופת המעבר, מאישור החוק ועד אפריל 2025, יהיה פרסום בשטח כפול של מודעות נגד העישון. יו"ר ועדת הכלכלה מיכאל ביטון אמר על כך: "פשרה עושה קניין, בעשרות השנים האחרונות, אלה שלא התפשרו לא מנעו פרסום בעיתונות".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לדברי ח"כ רז, "נפגשתי עם נציגי חברות הסיגריות והעיתונים יותר מפעם אחת, הצעת החוק הזו באה לחדש את החתימה על אמנה של האו"ם להפסקת פרסום סיגריות. אנחנו חרדים למעמד העיתונות ולעובדים ולחופש הביטוי, ולא רוצים להביא לריסוקם. באנו בדברים עם מנהל 'ידיעות אחרונות' והמו"ל של 'הארץ' והגענו להסכמה על לוחות הזמנים של הצעת החוק, כשברור שבסוף התהליך, ב-1 באפריל 2029, יאסר פרסום כליל, גם בעיתונות הכתובה, לסיגריות ומוצרי טבק. כדאי שנלך לכיוון כזה של הסכמה, אני בטוח שתהייה ביקורת משני הצדדים. אולי אם לא הייתי שותף לפשרה אז הייתי שותף לביקורת שזה ייקח זמן, מצד שני אולי תהייה ביקורת שזה יפגע בעיתונות".

ח"כ כסיף הוסיף כי עמדתו העקרונית הייתה שהאיסור יהיה מידי, אך בנסיבות הקיימות, ראה לנכון להגיע לפשרה כדי לקדם את ההצעה. לדבריו, "בנסיבות הקיימות אני לא חושב שהיו אפשרויות אחרות".

במהלך הדיון אמר מנכ"ל ידיעות אחרונות, ינון אנגל, כי לפני 10 שנים ייבאו העיתונים כ-200 אלף טון נייר בשנה, ואילו השנה המספר צנח לכדי 30 אלף בלבד, מה שלדעתו מציק את עומק השבר. 75% משטח הפרסום, אמר אנגל, יהיה לטובת משרד הבריאות, והוסיף כי ביקש מאנשיו לבדוק האם העיתון פרסם ידיעות נגד עישון, והתוצאה שהתקבלה הייתה שבעיתון פורסמו מאות כתבות כאלה, ללא קשר למודעות.

ח"כ ענבר בזק הופתעה לדבריה מהפשרה, ולטענה צריך היה לאסור את הפרסום לגמרי. בזק אמרה כי חברות הטבק מזלזלות בצורה בוטה בחוק הפרסום והולכות על תפר דק ואף "משתינות מהמקפצה". היא ביקשה לתקן את החוק כך שיחודדו כללי הפרסום המותר. מנגד, ח"כ לימור מגן תלם אמרה כי הפשרה מאוזנת ונכונה והתוצאה מצוינת.

מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, שבי גטניו, מתח ביקורת על ההצעה ואמר כי יש פשרות שאסור לעשות. לדבריו, אין אח ורע בעולם המערבי לכוח שמחזיקים המו"לים בישראל ואמר כי לראיה, אחרי שהוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה לשעבר בנימין נתניהו, הוצע לתקן את החוק ולא לאפשר לאדם עם כתב אישום להרכיב ממשלה, אך לא הוצע לתקן את החוק ולאסור על אדם להחזיק בתפקיד מו"ל (ברומזו להעמדה לדין של מו"ל ידיעות אחרונות נוני מוזס, א"כ). "הפשרה מבישה, היא תשאיר את ישראל  בקבוצה של 43 מדינות בלבד שלא אסרו את הפרסום, ואתם לא רוצים שאקרא את שמות המדינות".

גם נציגת ההסתדרות הרפואית, ד"ר יעל בר זאב, התאכזבה מההצעה. "אתם אומרים שמצילים את העיתונות על חשבון כל האנשים שהולכים למות מההחלטה הזו", אמרה, "לפרסום יש השפעה רחבה על התחלת עישון של בני נוער, מניעת הפסקה וחזרה לעישון של מעשנים בעבר. אם רוצים לא לפגוע בעיתונות צריך לעשות את זה לא על חשבון המעשנים ואלה שיתחילו לעשן. הדחייה היא טקטיקה ידועה של חברות הטבק".

נציג משרד המשפטים, שי סומך, ונציגת משרד הבריאות, ד"ר אפרת אפללו, ביקשו להוסיף להצעה תיקונים נוספים בהמשך, בעת הכנתה לקריאה שנייה ושלישית. ד"ר אפללו אמרה כי המשרד יבקש למנוע הטעיה של הציבור בפרסום כאילו מוצרי עישון מסוימים עדיפים על פני אחרים ולמנוע פרסום שמושך בצורה ויזואלית ולאסור הוספת קוד לסריקה.

היו"ר ביטון אמר כי אי אפשר להאשים את חברי הכנסת כסף ורז שהם באים בשם בעלי ההון. ח"כ כסיף הגיב: "חלילה לנו", וח"כ רז הוסיף: "אפשר להאשים אבל זה לא יהיה נכון".

לסיכום, אמר יו"ר הוועדה ביטון כי "כשעושים פשרה צריך לאזן בין המאוויים שלך והפשרה היא קשה וכואבת, כי כולם רוצים את כל תאוותם בידם ועכשיו. אם הם לא היו מציעים את הצעת החוק מי היה מציע אותה? הנה שני חברי כנסת שלא חששו, והביאו הצעת חוק שעומדת מול שני מו"לים. הבאתם תוצאה טובה לאזרחים ולפני תום העשור הזה לא יהיו פרסומות לסיגריות בעיתונים".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות