48 הותקפו, 20 ע"י כוחות הביטחון: השנה הכואבת שהייתה לעיתונאים בישראל
ארגון העיתונאים הגיש היום את דוח סיכום השנה שלו לשר לביטחון פנים עומר בר-לב. על פי הדוח "עיתונאים תחת מתקפה", בשנת 2021 הותקפו 48 עיתונאים בעת מילוי תפקידם, ואילו 20 מהם הותקפו בידי כוחות הביטחון.
חלק מהעיתונאים וכלי התקשורת היו למטרה להתקפות שהחלו בחשבונות הסושיאל של נבחרי ציבור, והסתיימו - עם או בלי קשר - בתקיפות פיסיות, או באיומים קונקרטיים, עד כדי הצורך להתנייד תחת אבטחה. חלק גדול מהעיתונאים הותקפו במסגרת אירועי מבצע שומר החומות, או בימים שלפניו – עם ההסלמה וההתנגשויות במזרח ירושלים.
בעקבות ריבוי מקרי האלימות ב-2020, פיתח ארגון העיתונאים כלי ייעודי לניטור ומעקב אחר אירועים שבהם הותקפו עיתונאים במהלך עבודתם. באמצעות אימות ומעקב אחר הנתונים, ניתן לראשונה לזהות מגמות בהיקף התופעה, שהפכה לנפוצה בתקופות של אי שקט פוליטי ואזרחי.
ארגון העיתונאים יצר קשר עם העיתונאי שהותקפו וליווה אותם מקצועית, בין היתר בהגשת תלונה במשטרה במידה ורצו בכך. רק לאחרונה עורכי הדין של הארגון עזרו לעיתונאי יאסר עוקבי לתבוע את המשטרה על האלימות המשטרתית שהופעלה נגדו לכאורה ומעצרו, במהלך סיקור העימותים על רקע נטיעות קק"ל בדרום בתחילת השנה.
על פי הדוח של ארגון העיתונאים, הטיפול המשטרתי בתלונות שהוגשו היה לקוי כאשר חלק ניכר מהן שהוגשו למחלקה לחקירות שוטרים וקיבלו מענה מינימלי או נסגרו מטעמים של חוסר עניין לציבור. בשני מקרים בלבד הוגשו כתבי אישום נגד התוקפים, במקרה אחד על תקיפת צוות כאן 11 בשכונת התקווה. "הטיפול בתלונות לא יצר את אפקט ההרתעה שעשוי היה לצמצם בעתיד תקיפות דומות", אומרים בארגון.
בארגון אומרים כי "41% ממקרי האלימות נגד עיתונאים אירעו בידי כוחות הביטחון שלא הבחינו בינם לבין מפירי חוק. עיקר אירועי האלימות התרחשו באירועים נפיצים בירושלים המזרחית (הר הבית ושיח' ג'ראח-שמעון הצדיק) כאשר צלמים וכתבים הותקפו ואף נעצרו למרות שהציגו תעודות עיתונאי; בהפגנות בעלות אופי סוער ברחבי המדינה על רקע אי שקט פוליטי וחברתי; בשטחי הגדה המערבית, בעת חיכוך בין מתנחלים לפלסטינים, היו מקרי תקיפה של חיילים נגד עיתונאים, במטרה להרחיקם מהזירה, מתוך הנחה שגויה שיש להגביל את עבודת העיתונאים בעת חיכוך על רקע ביטחוני".
כאמור, מבצע שומר החומות ריכז סביבו גל של אלימות כלפי אנשי תקשורת. השיח ברשתות החברתיות התלהט ועיתונאים הותקפו ביעדים שונים משום שעסקו בסיקור, דיווח ופרשנות של אירועים שהתרחשו. בחודש מאי 2021 נרשמו 20 מקרי אלימות כנגד עיתונאים. רק לפני חודש הורשעו כאמור במסגרת הסדר טיעון יוסף פרת ויוסף מעטוף לאחר שתקפו צוות של כאן 11 שהגיע לצילומים בשכונת התקווה במהלך המבצע.
"אלימות נגד עיתונאים הפכה בשנה האחרונה למכת מדינה", אומרת יו"ר ארגון העיתונאים נורית קנטי, "למרבה הצער, חלק נכבד מהתקריות אירעו בידי כוחות הביטחון בכלל, ושוטרים בפרט. אנו רואים חשיבות בהצגת הנתונים בפני שר לביטחון פנים ומפכ"ל המשטרה ומברכים על הפתיחות להקשיב לביקורת. ראוי שינקטו כל האמצעים הנדרשים כדי להנחיל לשוטרים את חשיבות השליחות העיתונאית בשטח כדי למגר את מקרי האלימות נגד עיתונאים".
לדבריה, "חובתו של פרקליט המדינה לחדד את הנהלים הנוגעים להגשת כתבי אישום כנגד תוקפי עיתונאים, והמחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים חייבת לגבש נוהל טיפול מיוחד בתלונות המוגשות כנגד שוטרים החשודים בתקיפת עיתונאים".
השר בר-לב אמר היום כי "עבודתה של משטרת ישראל, כמו גם של העיתונאים בישראל, היא מורכבת ביותר ושוטר שנאלץ להתמודד אל מול אירוע הפרת סדר ציבורי נרחב מתקשה לעיתים להבחין בסערת האירוע בין מפר סדר ועיתונאי שאינו מובדל ממפרי הסדר על ידי זיהוי כלשהו, לכן הצעתי שבמקומות בהם עלול להיות חיכוך, ומבלי שזה עלול לפגוע בעבודה העיתונאית, יישאו העיתונאים סימן חיצוני שיזהה אותם בתפקידם. במשטרת ישראל נעשים כיום מאמצים רבים על מנת להיטיב את הטיפול בעיתונאים המבצעים את שליחותם, ונמשיך לעבוד על כך בניסיון קבוע להשתפרות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה