בחירות שאף אחד לא שמע עליהן לאיגוד שאף אחד לא מתעניין בו

בשבוע הבא יתקיימו בחירות להנהלת איגוד יועצי התקשורת ויחסי הציבור, אבל בענף טוענים שמדובר בגוף לא מתפקד שלא תורם למקצוע. יו"ר האיגוד איתן הרשקו משיב למבקרים, אבל נראה שגם הוא עצמו על סף הרמת ידיים
 | 
telegram


פרס האריה השואג ב-2019 (צילום: אבי חיון).
.
איגוד יועצי התקשורת ויחסי הציבור יקיים בשבוע הבא בחירות להנהלה שלו, שבהמשך אמורה לבחור מתוכה את יו"ר האיגוד. איגודים מקצועיים מושכים דרך קבע הרבה אש ויוצרים מאבקים על תפקידים וכיבודים. במקרה הנוכחי, המצב לא בדיוק כך.

הנהלת האיגוד כוללת תשעה חברים, בראשם עומד היו"ר הנוכחי איתן הרשקו. בנוסף ישנה ועדת הביקורת שמונה עוד שלושה חברים מבין חברי איגוד יועצי התקשורת ויחסי הציבור. נכון להיום, כששה-שבעה הביעו רצון להתמודד בבחירות להנהלה, ורק אחד ניאות להתמודד לוועדת הביקורת. אבל בכך הדבר לא מסתיים: בשנתיים האחרונות, בשל הקורונה, הושבתה כליל פעילות האיגוד, כולל גולת הכותרת של פעילותו השנתית - פרס "האריה השואג" שמחולק לעבודות הנבחרות בעולם יחסי הציבור. עוד בוטלו סיורים שהאיגוד קיים במערכות תקשורת, פאנלים שנהג לקיים וכנס שנתי באילת. בעבר היה לאיגוד אתר אינטרנט שכבר אינו פעיל, וגם עמוד הפייסבוק שלו לא עודכן יותר משנתיים. 

ומה זה אומר פעילות שהושבתה? מאז פרוץ הקורונה אי-שם בחלקו הראשון של 2020, ויתר האיגוד על תשלום דמי החבר בסך 420 שקלים בשנה. אבל גם כך לא היו הרבה קופצים על ההצעה. ב-2019 היו כ-150 משלמים, מהם כ-60-70 עשו זאת במסגרת הגשת עבודות לתחרות "האריה השואג" (השתתפות בתחרות חייבה תשלום דמי חברות לתקופה של שנה לאיגוד, א"כ). כך שבפועל, באיגוד היו חברים מרצון כ-80 יועצי תקשורת, בענף שעל פי הערכות עוסקים בו סביב ה-5,000 עובדים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כך יצא שההכנסות של האיגוד מדמי חבר שנתיים ומחסות של קבוצת יפעת (שתמכה בפעילותו בסכום של כ-30 אלף שקל בשנה, ועוד כמה עשרות אלפי שקלים עבור חסות ל"אריה השואג"), נותר עם אפס הכנסות. למזלו של האיגוד, אין לו הוצאות כי כל הפעילות שלו מתבססת על התנדבות, והוא אינו מחזיק במשרדים.

לצד זאת, ב-2019 פתח רשם העמותות בבדיקה נגד האיגוד בשל הפרה לכאורה של הוראות חוק העמותות, אינה מנהלת פנקס חברים, פועלת ללא ועדת ביקורת ולא ניתן לפקח על התנהלותה רשם העמותות ואף הגיש לבית המשפט בקשה לפרק את האיגוד, פעולה שנבעה מהתנהלות עבר בעייתי של העמותה, עוד בטרם מונתה ההנהלה הנוכחית ב-2017. בהמשך נמחקה הבקשה לאחר שהאיגוד פעל לתקן את הליקויים, ועננה זו הוסרה ב-2020.
.

"איגוד היח"צ - בית קברות" 
 .
גורם שהיה פעיל בעבר באיגוד יועצי התקשורת ויחסי הציבור, אמר בשיחה עם "ביז מדיה" כי "החבר'ה באיגוד לא מבינים את החשיבות של ההתארגנות הזאת. כעת זה ארגון שלא קיים, לדוברי הרשויות המקומיות למשל יש ארגון משלהם, והוא פעיל ובועט. הבחירות הקרובות לאיגוד זה כמו לקיים בחירות בבית קברות".

איש יחסי הציבור יניב לייבוביץ', טעון אף הוא על התנהלות איגוד היח"צ: "אני לא מכיר אף משרד שחבר באיגוד הזה. אני לא יודע איזה אינטרסים הוא מקדם, איזו אג'נדה. חשוב שיהיה גוף כזה שמאגד ומטפל בנושא אתיקה ובתעשייה כולה, שיחייה את התעשייה, שיבדוק באופן קבוע איפה אפשר לשפר ולהועיל לחברים, ולא שיקיים אחת לשנה תחרות שאין לה שום מעמד וחשיבות".

לייבוביץ' נותן לדוגמה את פעילותו של איגוד חברות הפרסום, "שחי את התחום, שמתכנס אחת לשבועיים לישיבות הנהלה של בעלי המשרדים, שמבין את האתגרים של התעשייה כולה, שמקדם אג'נדות שנועדו לקדם את התחום. יש מקום לגוף כזה גם בעולם יחסי הציבור, אבל לא בקונסטלציה הנוכחית".

אחד מיועצי התקשורת הבכירים בישראל, שסירב להיחשף, מאמין אף הוא בקיומו של איגוד מקצועי בתחום יחסי הציבור. "חשוב שיהיה איגוד שיטפל בבעיות של המקצוע", אמר היועץ ל"ביז מדיה", "הבעיה היא שאנחנו התחום העני של הענף. משרדי פרסום מגלגלים 100-200 מיליון, אפילו 50 מיליון, אז יש להם את האינסטיב (תמריץ, א"כ) להשקיע באיגוד שייצג אותם. אצלנו אין את הפוש הזה כשמדובר בתקציבים הרבה יותר קטנים, ומשרדים מוותרים על זה".
.

הזוכים בפרסי האריה השואג ב-2019 (צילום: אבי חיון)
.
גורם שמכיר היטב את האיגוד ועולם יחסי הציבור, אמר ל"ביז מדיה": "תאר לך שאחת לשנה יגיע לפה איזה בכיר מעולם יחסי הציבור בעולם, זה פי 10 יותר טוב מכל הכנסים שהם עושים. שיבוא לפה להרצאה מנהל ה-PR העולמי של מיקרוסופט או גוגל, אתה היית מגיע. מישהו שיציג מודלים מחו"ל, איך עובדת סוכנות PR גלובלית, מודלים שקיימים בעולם, מה קורה במזרח אסיה. בשביל זה צריך איגוד. איגוד צריך למקצע את החברים בתחום שלו ולא לדאוג רק להטבות. האיגוד צריך להגיד - אם אתה חבר אצלנו, ניתן לך ככה וככה השתלמויות ודוגמאות מהעולם".

איש יחסי ציבור מוכר, שביקש אף הוא לדבר שלא לייחוס, זועם על האימפוטנטיות של האיגוד: "בשנה האחרונה לקחו את מכשירי הטלפון של יועצי התקשורת של ראש הממשלה לשעבר יונתן אוריך ועופר גולן. לקחת טלפונים של יועצי תקשורת - זו סכנה לדמוקרטיה, איפה היה איגוד יחסי הציבור בסיפור הזה? מילה הוא לא צייץ. איך אנחנו יכולים לעבוד כשאנחנו חוששים שיחדרו למידע שלנו ויעשו בו אולי שימוש?".

אותו איש יחסי ציבור מודע לבעייתיות של גוף עם קופה מדוללת, אבל טוען ש"איגוד שלא יכול להביא עובד במשרה מלאה בתשלום - מנכ"ל, מנהל, לא משנה איך שתקרא לזה - לא מסוגל לתפקד. כל החברים שם מתנדבים, וצריך מישהו שינהל את זה. כל המתנדבים שם נמצאים על סף סיום הקריירה המקצועית שלהם מבחינת גיל, וצריך מישהו שנמצא באמצע הקריירה, שנלחם על הפרנסה ועל העבודה שלו, עם רעל בעיניים. זה יקרה כאשר נבין שיחסי ציבור הם מקצוע שהתרחב מאד, שכולל בתוכו קשרי משקיעים, סושיאל ודיגיטל. באירופה וארה"ב זה חלק מתוך יחסי הציבור, שהוא כבר שם נרדף לתקשורת שיווקית".
.
"ניסינו לשרוד בקורונה. לא גבינו דמי חבר ולא הייתה פעילות"
.
יו"ר איגוד יועצי התקשורת ויחסי הציבור, איתן הרשקו, לא מכחיש את מצבו הקשה של האיגוד בראשו הוא עומד בשנים האחרונות, ותולה את האשמה בין היתר בקורונה ובאי-רצונם של העוסקים בעולם יחסי הציבור להצטרף ולתרום לגוף בראשו הוא עומד. "בשנתיים האחרונות לא עשינו שום פעילות", הוא אומר ל"ביז מדיה", "לא עשינו אריה שואג מאז 2019. נאלצנו לבטל את התחרות ב-2020 וב-2021, ואני מקווה שהמשק יהיה בסדר בחודשים הקרובים כדי שהתחרות תחזור. גם לא קיימנו כנסים וסיורים בכלי תקשורת".
.

איתן הרשקו
.
לדבריו, "בשנתיים האחרונות לא גביתי כסף. לפני כן היו כ-150 חברים היו לי לפני כן - בגבייה האחרונה שעשינו ב-2019. יש חברים שאוטומטית שמציעים לשלם, הראשון שבהם הוא רני רהב. זה מראה שזה חשוב לו. הייתי מספיק הוגן שאמרתי שאני לא גובה כסף על שירותים שאני לא יכול לספק לענף".

-איגוד בועט וחי היה יכול לעשות פעילות בזום, במיוחד בתחילת הקורונה, כשמשרדי יחסי הציבור נפגעו מאד מביטול הריטייינרים של חברות רבות במשק. אפשר היה לקיים כנס בזום איך מתמודדים עם המצב
"לא עשינו דברים בזום, כל אחד היה בתוך העסק שלו וכל אחד ניסה לשרוד ולשקם את העסק שלו. תזכור, הפעילות באיגוד היא התנדבותית".
.
לדברי הרשקו, "אחד הדברים שהפריעו לי כשהתמניתי לתפקיד, הוא שאין לנו הכרה כמו לעורכי דין ורואי חשבון. ניסיתי לפעול בתחום עם הרגולטורים, נפגשתי עם שר התקשורת בזמנו איוב קרא, אבל הדברים לא זזו. קראתי לכל השחקנים בענף, דוברי הרשויות המקומיות ודוברי משרד הממשלה, לשלב ידיים. להם יש אמצעים, לנו אין. לא עבד. עשינו את המקסימום והכל בהתנדבות. תמיד זה נפל על שניים או שלושה, אני ופיני קבסה למשל. אז רגע לפני הבחירות הבאות, אני קורא עכשיו לאנשים שהענף הזה חשוב להם, שיתמודדו בבחירות, שיבואו לתרום כדי להציל את התחום".

-אתה תתמודד לתפקיד היו"ר?
לא החלטתי עדיין אם אני הולך לעוד קדנציה. אם אני צריך לעשות הכל לבד עם פיני, לא מתאים לי. הגישו כמה אנשים רציניים בענף מועמדות להנהלת האיגוד. אני יותר מאשמח אם לא אגיש מועמדות ליו"ר, אבל מקווה שאוכל לעזור לעשות את הפעילויות מחדש".
.
-מה יהיה עם האריה השואג בסוף?
"בגלל שלא קיימנו את התחרות בשנתיים האחרונות, אמליץ ש'האריה השואג' יכלול גם עבודות מהשנים 2019 ו-2020. אולי נעשה את זה לכמה שנים האחרונות. אולי נעשה את זה במסגרת כנס או במסגרת של אירוע 'האריה השואג'. אם יש משהו שכואב לי כתוצאה מההשבתה מפעילות, שזה לא נתנו מענה לקטע של העבודות של 'האריה השואג' שהפך למותג שיצרנו אותו לפני כמעט 15 שנה".

-האיגוד שלך ספג הרבה חבטות בשנים האחרונות
"סתם זרקו עלינו דברים שלא היו רלוונטיים ומישהו דרבן מה שדרבן. ניסו לסגור לנו את העמותה ולא הצליחו. בסוף הגיעו (רשם העמותות, א"כ) למסקנה שאנחנו צודקים".
.
-אולי לא צריך את האיגוד?
"אני חושב שזה מאד חיוני, שדור חדש וצעיר יותר ייכנס לאיגוד ולהנהלה ויקבל את המושכות. בגלל זה אשמח שהאיגוד יחזור לתפקד ויחזור לסיורים בכלי תקשורת וההשתלמויות למי שעוסק בענף, אבל לא רק לחברי האיגוד, אלא גם לאנשים חיצונים. שנים לא הבנתי ולא ברור לי למה אנשים בענף לא רצו להיות חברים, כי ההשקעה של 420 שקל דמי חבר, בסופו של דבר חוזרים אליהם במסגרת הפעילויות שעשינו".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות