האם הקמת FREETV תגיע לדיון גם לוועדה לצמצום הריכוזיות?
הרשות השנייה קיימה לפני שבוע דיון ראשון בעניין אישור הקמתו של שירות הסטרימינג FREETV, אולם החליטה לא לקבל בשלב זה החלטתה בנושא. הסיבה: הודעת שר התקשורת יועז הנדל כי הוא פועל להסדרה בחקיקה של תחום השידורים על גבי האינטרנט.
.
עוד על הסטרימינג של קשת:
* נמשיך לא לצפות בעשרות ערוצים ולשלם סתם על חבילות מיותרות?
* מלחמת הסטרימינג: על מה בדיוק רבים HOT וקשת?
* המלחמה על הסטרימינג: המכתב של HOT וחוות הדעת של FREETV
* יוצרים, תתחילו להתכונן: FREE TV מחפשת תכנים
* שת"פ בין פרטנר למיזם הסטרימינג FREETV: חבילת תוכן וסיבים אופטיים
.
לאורך הדיון נכנסו נציגי החברות הנוגעות בדבר - כל אחת בתורה - כדי לסנגר או לתקוף את המיזם. בקשת טענו כי יש לאשר את FREETV במסגרת הכללים הנוכחיים והנתונים שהוצגו - הגדלת התחרות בענף הטלוויזיה. שם גם הציגו את האישור שהתקבל כבר בנובמבר האחרון מרשות התחרות.
המתנגדות HOT ו-yes טענו כי מדובר המהלך מנוגד לחוק, היות שהוא מאפשר לקשת להקים מיזם שידורים שאינה בפלטפורמה שלה - שידורי ערוצים מסחריים שמפוקחים על ידי הרשות.
מבחינה משפטית, הסוגיה מורכבת: המיזם של קשת וקבוצת RGE אינו זקוק לכאורה לאישור הרשות השנייה, היות ומדובר בחברה הפועלת על גבי האינטרנט ולא מפוקחת על ידי הרגולטור. מאידך, קשת מפוקחת על ידי הרשות השנייה, והשותפות שלה בחברה שהולכת וקורמת עור וגידים, עשויה להשפיע על שוק התקשורת. חוק השידורים קבע כי גופי תקשורת אינם יכולים להחזיק בגופים המשדרים בפלטפורמות אחרות. כלומר: קשת לא יכולה להחזיק אפילו אחוז בפלטפורמת שידורים רב-ערוצית. בקשת טוענים מנגד כי לא מדובר ב"פעילות נוספת" שמחייבת את אישור הרשות השנייה. על סעיף אחזקת חברת סטרימינג על ידי קשת, מתבססות HOT ו-yes, חברות רב-ערוציות ש-FREETV יפנה לפלח השוק שלהן.
בדיון גם דיבר היועץ המשפטי של עמותת הצלחה, עו"ד אלעד מן. לטענתו, הסוגיה צריכה להגיע גם לוועדה לצמצום הריכוזיות. זוהי ועדה שפועלת מכוח החוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות שנחקק ב-2013 ומטרתו ליישם את המלצות הוועדה הממשלתית להגברת התחרותיות במשק. אחת ממטרות הוועדה היא לשקול שיקולי ריכוזיות כלל-משקית ושיקולי תחרותיות ענפית בהקצאת זכויות. באתר הוועדה נכתב כי "חובתו של כל משרד ממשלתי המבקש להקצות נכסים ציבוריים (רישיונות, חוזים או מניות בתשתיות חיוניות והפרטות של חברות ממשלתיות) לגורמים ריכוזיים במשק, לשקול שיקולי ריכוזיות כלל-משקית בהתייעצות עם ועדת הריכוזיות".
כעת פנתה עמותת הצלחה לראשי הרשות השנייה, היו"ר עדן ברטל, המנכ"לית מישל קרמרמן-דקל, והיועץ המשפטי עו"ד אופיר ביתן, בדרישה כי הסוגיה תידון גם בוועדה לצמצום הריכוזיות. "ככל הידוע למרשתי, עלו במהלך הדיונים בבקשה האמורה שאלות הנוגעות לצורך לבצע פניה להתייעצות הוועדה לצמצום הריכוזיות בהתאם להוראות חוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות, תשע"ד-2013", כתב עו"ד מן במכתבו, שהגיע לידי "ביז מדיה". לדבריו, "יובהר כבר עתה כי מרשתי סבורה, שבשל נסיבות העניין, לרבות זהות הגורם המבקש, פעילותו בשווקים שונים וקשרי הבעלות הנוגעים אליו - על הרשות לפעול לקבלת חוות דעת מהוועדה לצמצום ריכוזיות. הדברים מקבלים משנה תוקף לנוכח בחינת הצורך שבתיקון תנאי הרישיון, ההרשאות או הסייגים להיתר - או לחילופין הטעמים לדחיית הבקשה בשל היבטים והשלכות הנוגעים לתחום סמכותה של הועדה לצמצום הריכוזיות".
מן תהה האם הרשות השנייה פנתה לוועדה, והאם התקבלה חוות דעת כזו מטעם הוועדה לגבי המיזם של קשת, והשלכותיו על שוק התקשורת המקומי. "נוכח אי בהירות בעניין זה, נבקש כי הרשות תבהיר באופן מפורש, מה מהות הבקשה שהוגשה אליה (בנוסף לבחינת הצורך למסור את מסמכי הבקשה או חלקם או מידע מתוכם) ובהתאם לאיזו סמכות הנתונה לרשות הוגשה הבקשה. הדברים נחוצים כדי לעמוד על הדרך הנכונה לבחון את הבקשה ואת אופן הטיפול של הרשות בה".
גורמים בתעשייה מעריכים כי על הרשות השנייה לא חלה החובה לפנות לוועדה לצמצום הריכוזיות, משום שאין מדובר פה בהקצאה של של תשתית חיונית, כגון מכרז לסלילת כביש או בניית תחנת כוח. נכון, קשת משדרת על תשתית ציבורית שניתנה לה ברישיון, ואולם מיזם FREETV אינו פועל על תשתית כזו.
ל"ביז מדיה" אומר עו"ד מן כי הפעילות של קשת היא מכוח רישיון שקיבלה מהמדינה, והמהלך הנוכחי של FREETV אמור להוביל לתיקון תנאי הרישיון ומתן היתר נוסף - ולכן לא ניתן לטעון כי מיזם הסטרימינג אינו מצריך אישור רגולטורי.
הבקשה הזו לגבי עמדת הוועדה לצמצום הריכוזיות ומהות הבקשה עצמה של קשת, נובעת בין היתר מכוחה האדיר של קשת בתקשורת המקומית. מדי ערב ערוץ קשת 12 נהנה מ-65%-70% רייטינג בקרב הערוצים המסחריים, חדשות 12 היא מדורת השבט מאז אמצע שנות ה-90, אתר החדשות N12 הפך לעוצמתי ואילו mako הוא מהאתרים הגדולים בישראל. קשת גם נכנסה בשנים האחרונות לנישה רווחית עם שותפויות במגוון גופים מסחריים במשק - תמורת הענקת דקות פרסום בערוץ הכי חזק ותוכן מערכתי בשידוריו. הכוח הזה רק ילך ויתעצם עם הכניסה לשידורים על גבי ה-OTT, והיכולת לעשות פרסום פרוגרמטי (פרסום מפולח ומותאם בזמן אמת) ולמעשה להגדיל את המידע שהיא מחזיקה ואת השליטה שלה על הקהל הישראלי.
מהממונה על ההגבלים העסקיים, האחראי על הוועדה לצמצום הריכוזיות, נמסר כי לא התקבלה פניה כזו. ברשות השנייה אישרו כי אכן התקבלה הבקשה של עמותת הצלחה: "בשלב זה לא נתייחס מעבר לכך". ואולם יש לציין כי מתגובת הממונה על ההגבלים העסקיים עולה כי הרשות השנייה עצמה לא פנתה לוועדה לצמצום הריכוזיות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה