עוד מקל בגלגלי FREETV – והבחירות שיפגעו בהשקת המיזם
במסמך ארוך בן 17 עמודים, ממליצה מועצת הכבלים והלוויין להביא לאסדרה בחקיקה של שוק התקשורת המקומי, בהקשר לתחילת פעילותו של מיזם הסטרימינג FREETV – ובשורה התחתונה, מרימה תמרור עצור בפני מועצת הרשות השנייה בדבר אישור המיזם לבקשת קשת.
את ההמלצה העבירה השבוע המועצה בראשותו של היו"ר ניר שוויקי, למועצת הרשות השנייה בראשות עדן בר-טל, שביקשה ממנה לפני מספר שבועות את התייחסותה. יש לציין כי התייחסות מועצת הכבלים והלוויין לפניית הרשות השנייה, היא המלצות ועמדות בלבד, ואינן מחייבות. ואולם יש לזכור כי הייעוץ המשפטי לממשלה ביקש לאחרונה ממועצת הרשות השנייה להיוועץ עם רגולטורים נוספים בשוק התקשורת.
כבר במרץ 2021 ביקשה קשת מהרשות השנייה אישור ל"פעילות נוספת" בהתאם לרישיון הערוץ, על פיו המועצה "תיתן את אישורה אם שוכנעה כי אין בפעילות הנוספת כדי לפגוע במתן שירותי הרישיון או כדי לפגוע ביכולתה של הרשות לפקח על אופן ביצוע שירותי הרישיון וקיום הוראות החוק והרישיון". באותה עת ביקשה קשת מרשות התחרות אישור להפעלת המיזם. כעבור מספר חודשים התקבל אישור כזה מרשות התחרות, אולם מועצת הרשות השנייה לא דנה בכך במשך יותר משנה. לאחרונה התקיימו שני דיונים, אולם לאחר פניית הייעוץ המשפטי לממשלה, הוחלט במועצת הרשות לא לקבל החלטה בנושא, ובהתאם לבקשת הייעוץ המשפטי לממשלה, התבצעה פנייה למועצת הכבלים והלוויין. בשבוע שעבר עתרה קשת לבג"צ נגד הרשות השנייה והמועצה שלה, בדרישה להוצאת צו על תנאי שיורה למועצה ולרשות לקבל החלטה בנושא, אחרי יותר מ-450 יום.
לא נראה שהחלטת מועצת הכבלים והלוויין תנעם לקשת. "ההסדרים הנורמטיביים בשוק התקשורת קובעים חלוקה דיכוטומית של מודל ההכנסות, יחד עם הוראות ברורות לגבי חובת העברה, הקצאת אפיקים, החזקת חברת חדשות, מגבלת בעלויות צולבות ועוד", נכתב בהמלצת מועצת הכבלים. "בעניינים אלו ובשים לב לטענות אודות עיוות השוק הרב ערוצי והצורך ביצירת איזונים ובלמים חדשים, לדעת המועצה מן הראוי כי הכרעה בסוגיות כבדות משקל אלו וקביעת הוראות ראויות ומאוזנות תיעשה בחקיקה. בנוסף, לדעת המועצה נכון שהאסדרה בעניין הייתה פרי של מחשבה וקידום האינטרסים הציבוריים, ולא פרי של התמודדות עם עובדות שנקבעו בשטח שלא בהתאם למודלים הקיימים".
מועצת הכבלים התייחסה גם לתחום שידורי הספורט. נזכיר כי מיזם FREETV הוא של קשת וקבוצת RGE, המחזיקה בכמה ערוצים של ערוץ הספורט. החשש במועצה היה שמספק תוכן ספורטיבי, הופכת RGE באמצעות FREETV למתחרה בשוק שידורי הספורט, מה שעשוי לפגוע בפלטפורמות הטלוויזיה הרב-ערוצית. "בנוגע לתחום שידורי הספורט", נכתב בהלצת מועצת הכבלים, "כדי למנוע פגיעה במנויי השוק הרב ערוצי ובתחרות המועצה סבורה כי נכון יהיה אם הרשות השנייה תבחן הוספת תנאי, ככל שהדבר ניתן, לפיו ערוצי הספורט לא ישודרו על ידי המיזם בבלעדיות וזכויות השידור בערוצים יהיו נתונות גם לפלטפורמות הרב ערוציות כמו למיזם 'בתנאים מסחריים הוגנים ובלתי מפלים'".
"בנוסף", מציינת מועצת הכבלים, "ככל שהמיזם יצא לדרך, המועצה תבחן באופן מעמיק ובהתאם להוראת כל דין אם יש לעמוד על אותו מפרט שידורי ספורט, שנקבע על ידי המועצה ושמשמעותו בנסיבות שכאלה היא חיוב הפלטפורמות לרכוש תוכן ממי שהלכה למעשה מתחרה בהן".
מועצת הכבלים והלוויין התייחסה גם לכוחה של פלטורמת השידור של קשת 12, והציפה את האפשרות כי הערוץ יקדם את המיזם הן בפרסומות והן בשידוריו. "לגבי השפעת שידורי פרסומת על השחקנים בשוק הרב ערוצי, עמדת המועצה היא כי נכון יהיה אם הרשות השנייה תבחן את האפשרות לקבוע, ככל שהדבר ניתן, תנאי לפיו קשת לא תפרסם ותקדם בבלעדיות את המיזם בכל דרך שהיא (דהיינו לא רק בשידורי הפרסומות אלא גם בדרכים נוספות במסגרת שידוריה), ופרסום וקידום כאמור יהיה נתון לפלטפורמות הרב ערוציות כמו למיזם בתנאים מסחריים הוגנים ובלתי מפלים. כמו כן, יהיה נכון אם הרשות תשקול לקבוע תנאים שימנעו את החשש לחשיפת סודות מסחריים של הפלטפורמות על ידי קשת בפני המיזם המתחרה בהן".
"באשר לתכנים ושירותים חיוניים בשוק הרב ערוצי", ציינה מועצת הכבלים והלוויין כי הועלתה בפניה הטענה בדבר חיוניות שירותי הצפייה הנדחית שמעניקה קשת לפלטפורמות. בעניין זה רשות התחרות ציינה כי על תכנים ושירותים מסוימים שמספקת קשת עשויים לחול דיני המונופולין. על כן, ככל שקשת בעניינים שכאלה תנקוט בפרקטיקות שיהוו הפרה של דיני התחרות – ממילא תוכל רשות התחרות לפעול בעניין".
כאמור, המלצת מועצת הכבלים והלוויין היא בגדר המלצה בלבד עבור מועצת הרשות השנייה, ואולם אפשר להעריך שחברי מועצת הרשות השנייה, שגם כך לא ששו להעניק לקשת את האישור, יימנעו לעשות זאת גם כעת. מבחינת קשת, עשוי הדבר להוות מכה לא קלה, וזאת לאחר שעוד גוף רגולטורי ממליץ על חקיקה נרחבת שתכלול גם את מיזם הסטרימינג שלהם, ובמצב הפוליטי הנוכחי, לאחר החלטת ראש הממשלה נפתלי בנט וראש הממשלה החלופי יאיר לפיד, לפזר את הכנסת, כל סוגיית הרפורמה בשוק התקשורת תיכנס להקפאה ארוכה של חודשים לא מעטים, שבסופה לא ידוע מי יהיה השר שיכנס למשרד התקשורת, ומה האינטרסים ותפיסת העולם שינחו אותו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה