נטפליקס ודיסני+ יחויבו להשקיע חלק מהכנסותיהן בתוכן ישראלי
הרפורמה בשוק השידורים (צילום: Pixbay)
.
חברות הסטרימינג הבינלאומיות יחויבו להשקיע חלק מהכנסותיהן בארץ בהשקעה בתוכן ישראל, תיקבע רשימת אירועי ספורט שישודרו בחינם לצופים, הקלה באפשרות לשדר חדשות, ואפשרות לחברות הרב-ערוציות המשדרות על גבי האינטרנט לשדר פרסומות לצד דמי מנוי - כך עולה מטיוטת הצעת חוק אספקת תכנים אודיו-ויזואליים שפרסם הבוקר משרד התקשורת. המשרד מבקש לקבל את הערות הציבור להצעת החוק.
הצעת חוק זו נועדה לתקן את החקיקה המיושנת בתחום השידורים ולעדכן את הרגולציה שחלה על השחקנים הפועלים בשוק, שחלקם לא היו קיימים בעת החקיקה המקורית, ועוד יותר - שחלק מהטכנולוגיות לא היו קיימות כלל בזמנו. טיוטת הצעת החוק היא פועל יוצא של המלצות ועדת פולקמן שהוקמה על ידי שר התקשורת יועז הנדל בספטמבר 2020 ושל עבודת צוות מקצועית במשרד התקשורת.
אז מהן עיקרי ההמלצות? הראשונה ואחת המשמעותיות היא חיזוק היצירה הישראלית. בעוד החברות הר-ערוציות הישראליות מחויבות להשקיע 8% מהכנסותיהן בתוכן מקורי, הרי שהחברות המשודרות על גבי אינטרנט - OTT (כגון סלקוםTV ופרטנרTV), כמו גם חברות הסטרימינג הבינלאומיות - כמו למשל NETFLIX +0.03% NETFLIX 897.79 +0.03% סגירה:0 פתיחה:895.55 גבוה:906 נמוך:893 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ו WALT DISNEY +0.82% WALT DISNEY 115.66 +0.82% סגירה:0 פתיחה:114.11 גבוה:116.33 נמוך:113.6 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: פלוס, אינן מחויבות להשקיע בתוכן מקורי. כעת מוצע בטיוטת ההצעה לחייב את כלל השחקנים הפועלים בישראל להשקיע בתוכן מסוגה עילית.
ספק תכנים בינלאומי עם הכנסות של 600-300 מיליון שקלים, יחויב בהשקעה בתוכן מקומי מסוגה עילית בהיקף של 4% מהכנסותיו מאספקת תכנים בישראל. ניתן להעריך שבשלב הראשוני אפשר להכליל את דיסני פלוס בקטגוריה זו. ספק תכנים בינלאומי עם הכנסות מעל 600 מיליון שקלים יחויב בהשקעה בתוכן מקומי מסוגה עילית בהיקף של 6.5% מהכנסותיו מאספקת תכנים בישראל. על פי הערכות, לנטפליקס יש בישראל כ-1.1 מיליון מנויים משלמים. מחיר חבילה חודשית של נטפליקס עומדת על 33-70 שקלים, ובממוצע – קצת מעל 50 שקלים בחודש, שהם מעל 600 שקלים בשנה. רק בישראל מכניסה ענקית הסטרימינג כ-700 מיליון שקלים.
הנעלם הגדול יהיה האם חברות הסטרימינג הבינלאומיות יעלו מחירים בעקבות ההחלטה הנוכחית שתחייב אותן להשקיע בתוכן מקורי? בשלב זה קשה לקבוע, אך בשוק מעריכים כי אופציה כזו קיימת.
הרפורמה תחייב כל ספק תכנים ישראלי עם הכנסות של 600-300 מיליון שקלים, בהשקעה בתוכן מקומי מסוגה עילית בהיקף של 4% מהכנסתו מדמי מנוי ו-13% מהכנסתו מפרסומות. ספק תכנים ישראלי עם הכנסות מעל 600 מיליון יחויב בהשקעה בתוכן מקומי מסוגה עילית בהיקף של 6.5% מהכנסתו מדמי מנוי ו-13% מהכנסתו מפרסומות. הרגולציה תחול על כלל השחקנים המקומיים ובמשרד התקשורת אומרים כי הדבר יבטיח כי בפני הצופה הישראלי יעמוד היצע גדול ומגוון של תכנים איכותיים הנותנים ביטוי לשפה ולתרבות הישראלית על כל גווניה.
לגבי הפרסום בפלטפורמות הרב-ערוציות, מוצע כי אלה המשדרות על גבי OTT, תחול האסדרה החדשה במסגרתה יוסרו המגבלות הכלכליות הקיימות היום. בשידורים על גבי רשת האינטרנט - הן של ספקי תכנים המשדרים רק במתכונת OTT והן של ספקי תכנים המשדרים גם בכבלים או לוויין, יוכלו ספקי התכנים לקבל הכנסות הן מדמי מנוי והן מפרסומות, ויוכלו להחזיק ברישיון לאספקת חדשות. בתום שלוש שנים תבוטל ההפרדה והכללים החדשים יחולו על כלל שוק השידורים, כלומר גם הפלטפורמות שלא משדרות על גבי OTT, יוכלו לשדר פרסומות. במשרד התקשורת נתנו אורכה לכניסה לפועל של החלטה כזו, כדי לא לזעזע את שוק התקשורת המקומי. לא בטוח שרשת וקשת יאהבו את ההחלטה הזו, ונראה כיצד יפעלו לסכלה או לפחות לקבל הקלות, לאחר שהן צפויות לטעון כי הדבר יפגע בהכנסותיהן.
הרפורמה צפויה כאמור לגעת גם בשידורי החדשות. על פי טיוטת הצעת החוק, כל ספק תכנים יוכל לשדר חדשות אם הוא עומד בתנאים מינימליים, ובלבד שיצירת החדשות תיעשה על ידי תאגיד נפרד מהגוף המשדר. למעשה מדובר על הקלה משמעותית עבור HOT ו-yes שיוכלו להקים ערוצי חדשות ולהפעיל אותם באמצעות תאגיד נפרד כאמור. סוגיה כזו עשויה לאפשר גם לערוץ החדשות הבינלאומי i24NEWS להתחיל להפעיל אפיק חדשות בשפה העברית, בנוסף לערוצים באנגלית, צרפתית וערבית בהם הוא כבר משדר ברחבי העולם, שקיבלו לפני כארבע שנים אישור לשידור גם בפלטפורמת HOT. חברת HOT נמצאת בבעלות חברת אלטיס הצרפתית שנמצאת בשליטת פטריק דרהי, הבעלים של i24NEWS. הרגולציה מנעה במשך שנים אפשרות לשדר ערוצים בפלטפורמה שנמצאת תחת אותה בעלות. בנוסף, במידה ובעל רישיון חדשות ימכור את תכניו לספק תכנים, הוא יחויב להציע את החדשות לכלל ספקי התכנים במחיר הוגן ובלתי מפלה, כך ש-i24NEWS תחויב להציע את תכניה גם ל-yes ולשאר הפלטפורמות הישראליות. אגב, בזמנו הציע הערוץ הבינלאומי את תכניו גם לפלטפורמות המתחרות.
טיוטת הצעת החוק קובעת עוד כי שיעור מסוים מההשקעה בהפקות מקומיות יושקע בהפקות מקומיות שהופקו בידי בתי הפקה או מפיקים חיצוניים, כלומר הפקות שהפיק בית הפקה שלא מוחזק על ידי הגורם המממן, מה שצפוי לשמור על גיוון במקורות היצירה.
בנוגע לשידורי ספורט, במשרד התקשורת אומריפ כי על מנת לוודא רמת נגישות גבוהה של תכני ספורט שיש להם ביקוש משמעותי בקרב הציבור או חשיבות תרבותית או לאומית, תיקבע רשימה של אירועי ספורט מרכזיים שספקי התכנים יחויבו להציעם למנוייהם, ללא תשלום נוסף. על מנת לשמר את התחרות בין ספקי התכנים שמושפעת באופן ישיר מהיכולת שלהם להציע תכני ספורט, מוצע לחייב בעל זכויות ספורט להציע את תכני הספורט לכלל ספקי התכנים, במחירים הוגנים ובלתי מפלים. בנוסף, בעל זכויות שידור של תכני ספורט שמוכר את התוכן לספקי התכנים, יחויב להציע להם את זכויות השידור על גבי כל פלטפורמה, לרבות למכשירים ניידים.
סעיף משמעותי בטיוטת הצעת החוק מתייחס לתאגיד השידור הציבורי וגם לערוץ כנסת. ערוצים אלו יספקו לכל ספק תכנים ישראלי שירצה בכך את התכנים שלהם ללא תמורה, וזאת מאחר ומדובר בתכנים שהצרכן הישראלי כבר שילם עליהם דרך תשלום מיסים.
ועוד סעיף משמעותי, אך רגולטורי לחלוטין, הוא "ברית המועצות", אותה הצעה שקיימת כבר 20 שנה, לאיחוד שני הרגולטורים בתחומי התקשורת – הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין. על פי ההצעה, שני הגופים האלה ייסגרו תוקם במקומם רשות שתפקידה לאסדר את כל תחום אספקת התכנים האודיו-ויזואליים לציבור. הרשות תוקם כיחידת סמך עצמאית במשרד התקשורת, ותהיה בעלת ראיית רוחב על השוק ויכולות מקצועיות בתחומי הכלכלה והתחרות. הסמכויות של הרשויות הקודמות יפקעו ותחתיהן יהיו כללים חדשים. לגבי האפשרות לביטולו של משרד התקשורת – עוד סוגיה שנידונה לא אחת בשנים האחרונות – אין חדש, והוא ימשיך לתפקד למרות הקמת אותה רשות חדשה.
.
הצעה מהפכנית לשוק התקשורת, אבל במצב הפוליטי היא בכלל ישימה? השר יועז הנדל (צילום מסך: כאן 11)
.
סוגיה מעניינת בהקשר להצעה היא האפשרות לקדם אותה בתקופת ממשלת מעבר, עם נחיתות מספרית לקואליציה בכנסת, והאם הממשלה הבאה תאמץ את התוכנית של הנדל, ותקדם אותה?
שר התקשורת הנדל מסר: ״אנחנו מתקדמים שלב נוסף באסדרת שוק השידורים והתאמתו לעידן הנוכחי. לאחר שוועדות רבות דנו בנושא ודוחות רבים נותרו לאורך שנים 'במגירה', אנחנו מתקדמים היום לעבר חקיקה. הרפורמה תחייב גופי שידור בינלאומיים וישראליים, בעלי מאות אלפי מנויים בשוק הישראלי, להשקיע ביצירה ישראלית. תחום החדשות נפתח לתחרות ולפלורליזם. תחום שידורי הספורט יוסדר ויותאם להרגלי הצפייה ותיאסר בלעדיות על תכני ספורט. יתר על כן, הרפורמה מציעה להפחית את ההתערבות הרגולטורית בגופים המשדרים, והרשויות הקיימות המאסדרות את שוק השידורים ייסגרו ובמקומן יקום גוף אחוד חדש, עם סמכות רגולציה מוגדרת וממוקדת".
בעקבות ההחלטה, נמסר מאיגוד המפיקים לקולנוע וטלוויזיה כי הם מברכים את השר הנדל, את מנכ"לית המשרד ואת הצוות המקצועי, "שלא נרתעו מהבחירות או מנטפליקס, דיסני ואחרות ופרסמו תזכיר חוק לתיקון תעשיית התוכן, שסובלת שנים מרגולציה לא מתאימה". והוסיפו: "יש לנו עדיין הערות וויכוחים צפויים על מדרגות חובת ההשקעה, 300 מיליון שקל מדרגה ראשונה היא מדרגה גבוהה מדי, וכן על הגדרות ושינויים נדרשים, אך הכיוון הוא חיובי ואנו מקווים לקדם את החקיקה המתאימה כבר עם כינוסה של כנסת חדשה".
מהרשות השנייה נמסר: "הרשות השנייה מברכת על פרסום השימוע לתזכיר החוק בדבר הסדרת הרגולציה לשידורים בישראל. קיים צורך ברור ודחוף לאסדרת כל תחום השידורים והתאמתו להתפתחויות המשמעותיות בארץ ובעולם. הרשות השנייה תנתח את המודל המוצע ורכיביו השונים, תגבש את עמדתה המקצועית ותעביר את התייחסותה המקצועית למשרד התקשורת".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה