לוקחים את החלומות שלהם ברצינות

השקעות אלטרנטיביות בתיקי החסכונות לטווח ארוך - האם זה טוב לחוסכים?

השקעה באפיקים שאינם סחירים צברה פופולריות גם אצל הגופים המוסדיים. מהם הנכסים האלו ומה החסרונות והיתרונות בהם?
 | 
telegram

הריבית הנמוכה ששררה במשך שנים רבות גרמה לכך שמשקיעים פנו לאלטרנטיבות השקעה נוספות כדי לייצר תשואה. מעבר לשווקים הפיננסיים שמכילים רבבות של ניירות ערך, קיים שוק ענק של השקעות בנכסים דרך קרנות השקעה, דרך שותפויות, וגם באופן ישיר כאשר מדובר בנכסים לא סחירים. קוראים לזה השקעות אלטרנטיביות (אלטרנטיביות לשוק ההון). כיום לכולם יש השקעות כאלו בתיקים וזה מעיד יותר מכול על כך שיש בהן יתרונות.

ההשקעות האלו אינן נמצאות בשווקים הפיננסיים והן אמורות לייצר תשואה עודפת. לדוגמה - הלוואות. גופים מוסדיים מספקים דרך כספי העמיתים הלוואות בריבית טובה, ומייצרים תשואה לחוסכים. לרוב מדובר בהלוואות גדולות שהתשואה עליהן תלויה כמובן גם בסיכון של המגייס, אבל שאותו מגייס לא יכול לגייס בשוק ההון מסיבות כמו הצורך בכסף מהיר. תחום ההלוואות הלא סחירות התפתח והתרחב לממדים גדולים בתוך החיסכון ארוך הטווח, והוא מוכיח את עצמו.

תחום נוסף שהתפתח מאוד הוא השקעות בנדל"ן. חלק גדול מכספי העמיתים מועבר בסופו של דבר לנדל"ן מסוגים שונים. אז אולי אפשר לשאול למה לא להשקיע בנדל"ן דרך שוק ההון, אלא שמנהלי ההשקעות מנתחים פרויקטים ספציפיים ובהחלט ייתכן שיש ביניהם פרויקטים כאלו שאינם סחירים שמתגלים כאטרקטיביים יותר.
 

היתרונות – גיוון וגידור

מעבר לתשואה טובה, השקעות אלטרנטיביות אמורות לספק גם גיוון בהשקעות. יש השקעות שלא ניתן לבצע  בשווקים הפיננסיים. לדוגמה - חברות סטארטאפ, פרויקטי תשתית ספציפיים, כבישי אגרה, ועוד. הגיוון והפיזור מאפשרים גם הקטנה של הסיכון, כשבתקופה של ירידות בשווקים, הנכסים האלו מאזנים ומגדרים באופן חלקי את תיק ההשקעות. 

הנכסים האלטרנטיביים הם בהחלט לגיטימיים, אבל צריך לזכור גם את הסיכונים שטמונים בהם. להבדיל מנכסים סחירים, המחיר של הנכסים האלטרנטיביים לא נקבע מדי יום בשוק, אלא נקבע על ידי הערכות שווי, או אם מדובר בהלוואות, אז דרך קביעת הריבית האפקטיבית. זה גורם לכך שמחיר הנכסים לא תנודתי וזה יכול להיות טוב - כי זה מייצב את תיק ההשקעות של הקופה-קרן. אבל זה גם יכול להיות בעייתי, כי ייתכנו מקרים ששווי ההשקעות האלו מוצג גבוה יותר מהשוק ואז הן מגלמות הפסדים עתידיים.  

לכן, חשוב להבין שבדיוק כמו בכל השקעה, ההשקעות האלטרנטיביות מגלמות גם סיכויים וגם סיכונים. אם מנהל ההשקעות של הקרן או הקופה שלכם החליט להשקיע בקרן גידור שמתמחה בוול סטריט או בתיק הלוואות, כנראה שהוא ציפה לתשואה טובה. אבל כמו כל השקעה זה יכול גם לאכזב.

השקעות אלטרנטיביות למשקיעים כשירים

גופים רבים מנהלים קרנות ייעודיות ושותפויות שמתמחות בהשקעות אלטרנטיביות. לרוב מדובר על קרנות שמיועדות למשקיעים כשירים. מדובר על משקיעים שעונים על אחד מהתנאים הבאים: 
מחזיקים נכסים נזילים של כ-8.4 מיליון שקל; 
גובה הכנסתם בכל אחת מהשנתיים האחרונות עולה על 1.25 מיליון שקל (או שגובה הכנסת התא המשפחתי שאליו הוא משתייך עולה על 1.9 מיליון שקל) 
השווי הכולל של הנכסים הנזילים שבבעלותם עולה על 5.2 מיליון שקל
גובה הכנסתם בכל אחת מהשנתיים האחרונות עולה על 627 אלף שקל (או שהכנסת התא המשפחתי עולה על 940 אלף שקל).משקיעים כשירים רבים מחזיקים בהשקעות באפיקים אלטרנטיביים, וחשוב לזכור שני דברים מרכזיים - איכות הגוף המנהל היא קריטית לביצוע ההשקעה ומדובר בהשקעה שאינה נזילה. זו השקעה לטווח בינוני-ארוך.


תוכן מערכתי של ביזפורטל תחת זירת הסוכנים בחסות אלטשולר שחם

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות