המחיר של איזה נכס עלה מתחילת השנה והאם זו הזדמנות?

ליאור מהלל, מנהל השקעות בכיר וראש תחום השקעות זרות ב"תכלית בית השקעות", מסתכל על מחיר הסוכר
ליאור מהלל |

המיתון הקשה, ניכר ביתר שאת בשוק הסחורות אשר נמצאות בצלילה עמוקה מרמות השיא אותן קבעו בשנת 2008. פתיחת שנת 2009 לא בישרה טובות עבור הסחורות החקלאיות, ואלו המשיכו לרדת בעשרות אחוזים במהלך החודשיים האחרונים (תירס כ-16% ,סויה כ-13%, חיטה כ-19%).

העליה החדה במחיר הנפט ב-2008 סחפה עימה את מחירי הסחורות החקלאיות אשר שימשו בחלקן לייצור תחליפי דלקים דוגמת האתנול. תופעה זו הביאה להגדלת שטחי הזריעה לסחורות ספציפיות ובעיקרן התירס על חשבון שטחי גידול הסחורות למאכל דוגמת החיטה. עם התרסקותו של מחיר חבית הנפט, בועת המחירים שהתנפחה בשנתיים שקדמו לה, איבדה אוויר במהירות ומחירי הסחורות החקלאיות צנחו בחדות כפי שניתן לראות בתעודת הסל העוקבת אחר סחורות חקלאיות (סימול: DBA).

קשה שלא להבחין בשונות מסוימת בביצועי הסחורות החקלאיות כבר מתחילת 2009- מחיר הסוכר בולט לחיוב כאשר הוא האמיר בלמעלה מ- 15% ותעודת הסל העוקבת אחר מחירו (סימול: SGG) עלתה בהתאם.

כ-70% מתוצרת הסוכר העולמית מופקת מקנה סוכר. יצרניות קנה הסוכר הגדולות בעולם הינן ברזיל, הודו, סין ותאילנד. כ-70% מהסוכר שמופק בעולם נצרך בארץ המקור שלו. ברזיל נחשבת למגדלת הגדולה בעולם של קנה סוכר וגידול זה מקנה לה את המקום הראשון גם בשוק העולמי של האתנול. ברזיל, המדינה בעלת שטחי גידול קני הסוכר הנרחבים ביותר בעולם, משתמשת בדלק מסוג האתנול בהרכב מלא או מהול בבנזין מזה כשלושים שנה ואף מייצאת אותו מחוץ לגבולותיה.

הסוכר משמש לזיקוק האלכוהול, בו משתמשים לייצור אתנול הנתפס כאנרגיה נקייה אשר לא מזהמת את הסביבה בפיח. מחיר הסוכר הינו עונתי ונוטה לעלות בין ספטמבר לדצמבר. כבר במהלך 2008, הגיע המחסור בסוכר בשוק העולמי למיליון טונות לפחות. המחסור צפוי להסתכם ב-2009 בכ-4.3 מיליון טונות, בשל קיטון בשטחים החקלאיים ועלייה בצריכת אתנול בעולם הגורמים לביקוש לקנה סוכר. הביקוש לסוכר יחסית קשיח והעובדה שהיצרנית הגדולה של הסוכר היא ברזיל, מפחיתה את תלותו בהתנהגות המטבע האמריקני, בניגוד לסחורות אחרות. השימוש בסוכר לייצור אתנול עלה במהלך 2008 בכ־8% בעקבות התייקרות התירס והאורז, אשר שימשו בעבר כחומרי גלם לייצור דלק.

האיחוד האירופאי, ארה"ב, רוסיה, יפאן וסין מובילות את רשימת היבואנים הגדולים של סוכר. הצמיחה בשווקים המתעוררים נותנת אותותיה והצריכה הממוצעת של סוכר לנפש בסין עומדת על כ- 7 ק"ג בשנה מול 23 ק"ג בשאר העולם. הביקוש לסחורות חקלאיות כיום גדול מתמיד, הן למאכל, הן להזנת בעלי חיים והן לייצור תחליפי דלק, כל עוד אין עלייה ברמת המלאי.

כל הכותרות

אם כך, מדוע עלה מחיר הסוכר מתחילת 2009 להבדיל מסחורות חקלאיות אחרות?

הירידה החדה והמהירה במחיר הנפט גררה עמה מטה גם את הביקוש לאתנול כתחליף לזהב השחור. בנוסף, היקפי ייצור הסוכר אשר עלו על היקפי הצריכה בשנים האחרונות, הובילו את הודו להקטין את תפוקת הסוכר בכ-30% לרמה של כ-20 מיליון טון כבר מ-2008 ,כאשר ברזיל לא צמצמה את תפוקתה כלל. נקיטת הצעד החריף מצד הודו (היצרנית השנייה בגודלה בעולם), העלתה את החשש להתרחבות המחסור הגלובלי בסוכר, כשהודו עשויה להפוך ליבואנית נטו של כ-2 מיליון טון סוכר לראשונה מ-2006. בצד ההיצע - בארה"ב, באירופה ובברזיל, הצטברו יתרות אתנול של כמיליארד ליטר. בשנה הבאה צפויות יתרות אלו לגדול בכ-50% ובכך להאט את עלית מחיר הסוכר.

הסטה של אחוזים בודדים (1% = 700,000 טון סוכר) משימוש בסוכר להפקת אתנול לטובת שימוש לצורכי מאכל עשויה לשפר דרמטית את המחסור הצפוי. להשפעה על מחיר הסוכר יש להוסיף כמובן את ההשקעות של גופים פיננסיים וכן ספקולציות הנוגעות למחירו בטווח הקצר.

קשה להאמין, כי הסוכר מהווה סנונית ראשונה לכך שמחירי הסחורות מתאוששים. להערכתנו, הפערים בין מחירו למחירן של שאר הסחורות החקלאיות כנראה יסגרו במהלך החודשים הקרובים כתוצאה מהעברת ייצור סוכר כתחליף לדלקים לטובת ייצור למטרות מאכל ואם בשל התארכות המיתון אשר תקטין את הביקושים ומכאן גם את הצריכה הגלובלית.

מאת: ליאור מהלל, מנהל השקעות בכיר וראש תחום השקעות זרות ב"תכלית בית השקעות" העוסקת בניהול תיקי השקעות ושותפה בחברת "תכלית תעודות סל"

* המידע בכתבה יכול שאינו מלא ואינו מחליף יעוץ אישי בהתאם לצרכיו של כל משקיע.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה