למה כיל ודומותיה מתנדנדות? החקלאים "התיישבו על הגדר"
רמת אי הוודאות בשווקי האגרו כימיה ממאנת לרדת לרמה "נורמלית" המאפיינת את מחזור העסקים השגרתי. בשבוע האחרון רשמו מניות האגרו-כימיה, בדגש על סקטור הדשנים, התאוששות של עשרות אחוזים שהחזירה מעט צבע ללחיי המשקיעים. שלא במפתיע, המהלך הגיע במקביל להתאוששות מסוימת במחירי הסחורות החקלאיות ולחזרתה של האופטימיות בנוגע לסקטור החקלאי בעולם.
עם זאת, המשקיעים מביטים אל 2009 בעיניים מפולבלות. אומנם החברות מפרסמות דוחות מצוינים לרבעון השלישי של 2008, אך אלו שייכים למציאות כלכלית שונה לחלוטין. קחו את חברות הדשנים כדוגמא. דוחות הרבעון השלישי משקפים שוק עם ביקושים חזקים, מאוד. חברות דשנים מדווחות על מחירי מכירה אסטרונומיים לדשנים ברבעון : מעל 1,300 דולר לטון פוספט ומעל 700 דולר לטון אשלג.
מי שיבחן דוחות אלו יסיק כי מדובר בשוק המתאפיין בעודף ביקוש מסיבי. והנה, חודשיים בלבד לאחר תום הרבעון ואנו מתבשרים כי חברות הדשנים מקצצות את תפוקתן באופן חד במטרה לנסות ולשמור על מחירי המכירה. דשני הפוספט איבדו 40% ממחירם בחודשים ספורים וכושר ייצור האשלג העולמי קטן בתוך כחודשיים ב-18%! איך שלא נהפוך את זה, זוהי איננה עדות לביקושים גבוהים בשוק.
בחודשיים האחרונים אכן חל שינוי חד במיקוד המשקיעים בשוק האגרו כימיה. עד להתגברות המשבר התמקדו המשקיעים בניתוח צד ההיצע בלבד. השאלה העיקרית שעלתה נגעה האם יכולה מערכת החקלאות העולמית לספק את הביקושים הגוברים. האם יש מספיק תירס/אשלג/סויה לכולם ? מבלי ששמנו ללב, צד ההיצע הפסיק לעניין את המשקיעים בחודשיים האחרונים. ההתמקדות עברה לחלק שלפתע הפך לפגיע במשוואה, הביקוש.
ובשווקים הריאליים הביקוש אכן נפגע. בסוף השבוע הכריזה על פשיטת רגל VeraSun, החברה השלישית בגודלה בארה"ב לייצור אתנול. מדובר בחברה שהייתה אחראית לייצור 13% מתפוקת האתנול בארה"ב ושנקלעה למצוקה תזרימית קשה לאחר שרכשה תירס במחירים הגבוהים של יוני ונאלצה להתמודד עם הצניחה במחירי האתנול בחודשים האחרונים. התנודתיות הגבוהה במחירי הסחורות והאנרגיה ומשבר האשראי הנוכחי יצרו שילוב קטלני לחברה שפשוט מחק את יכולתה לממן פעילותה השוטפת.
לא מדובר בבשורות טובות לחקלאים. בשנים האחרונות הפך האתנול לגורם משמעותי במשוואת הביקוש/היצע של הסחורות החקלאיות ותרם רבות לעוצמה במחירי הסחורות החקלאיות. לפי הערכות משרד החקלאות האמריקאי אמורה הייתה תעשיית האתנול בארה"ב לצרוך לא פחות מ-4 מיליון בושל תירס. מדובר ב-32% מתפוקת התירס השנתית של ארה"ב וקרוב ל-10% מתפוקת התירס בעולם כולו. גובר החשש כי תעשיית האתנול ניצבת בפני מצוקה אמיתית שבתורה תגרור ירידה משמעותית בביקוש הריאלי לתירס.
על רקע התנאים הללו ניתן להבין את אותות המצוקה שמשדרת מערכת החקלאות העולמית. החקלאים נאלצים להתמודד עם מבנה עלויות גבוה (לאחר הזינוק במחירי הדשנים,הזרעים וחומרי ההדברה) וחוסר וודאות לגבי מחירי המכירה של תוצרתם.
אם תשימו לב, זוהי אותה דינמיקה שהובילה לקריסתה של VeraSun שרכשה תירס ב-7 דןלר רק כדי לחזות בעיניים כלות במחיר האתנול צונח ב-25% בחודשיים. החקלאים נרתעים מלהשקיע מזומנים ברכישת תשומות ייצור יקרות ופשוט "התיישבו על הגדר" עד להתבהרות תנאי השוק. עד שהם לא ירדו מהגדר ויזרימו ביקושים אמיתיים שיעזרו לקבוע מחירים כלכליים לתשומות השונות, מניות האגרו כימיה ימשיכו להציג תנודתיות מעולם אחר.
מאת: אבירן רביבו, אנליסט מכלל פיננסים