בפוקוס

שנתיים לאחר התנפצות החלום, האם הדוחות האחרונים מצביעים על שינוי מומנטום?

ראיון עם ארז רפאל מנכ"ל חברת הביומד דריו שפיתחה דרך חדשה לטפל במחלת הסוכרת 
אלמוג עזר | (11)
נושאים בכתבה ביומד

הסוכרת הינה האפידמיולוגיה של המאה ה-21. אחוז החולים העולמי בשני סוגי המחלה (שנקראים בפשטות סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2) נמצא בעלייה מתמדת. בעקבות תופעת ההשמנה וסגנון חיים נטול פעילות פיזית במערב, על פי ארגון הבריאות העולמי, הסוכרת  מסוג 2 תביא למותם של 2.2 מיליון אנשים בשנה תוך מעט יותר מעשור.

החברה הישראלית LabStyle Innovations (סימול: DRIO) המכונה דריו אחראית היום על אחד הפטנטים בתחום שאמורים לעזור לחולים בסוכרת להתמודד עם המחלה. החברה פיתחה את האפליקציה DARIO שממשקת את נתוני המחלה אל הסמארטפון של החולים דרך תוסף שמחובר לסמארטפון ועוזרת להם להתמודד עם המחלה. 

מאידך, החברה גם מדגימה באופן ברור עד כמה תנודתית היא ההשקעה בשוק הביומד. זאת כאשר מניית החברה הונפקה בחודש אפריל 2013 ומאז ירדה משווי של 13 דולר אל שווי של 0.35 דולר. המנייה נסחרת אובר דה קאונטר (OTC) ולא בבורסה רגילה.

שוק מוצרי הסוכרת הוא שוק שהתנהל עד כה על ידי שני סוגים של חברות. הסוג הראשון הוא החברות שייצרו מכשירים שמנטרים את רמת אינסולין בדם של החולים. הסוג השני חברות פארמה שייצרו את תרופות האינסולין למחלה עצמה. 

לדברי ארז רפאל מנכ"ל דריו, "בתווח שבין שני עולמות הייצור הללו, נמצאת דריו. אם חולה מקבל מזרק לשימוש עצמי - זה טוב אך חסר לו היכולת לפקח על אותו טיפול. אנשים שהם בעלי מחלה כרונית הם למעשה רופאים של עצמם. אף אחד לא לקח על זה אחראיות. אנו מנסים לייצר מהפכה בשוק ולהשתמש בתחום הסלולאר בכדי לשפר את בריאות החולים". 

תחום ה-mobile health, המהפכה הבאה? 

עד כה, למרות המרכזיות של הסמארטפון בחיינו, המהלכים שנעשו בתחום הסלולאר בכדי לשפר את הבריאות הינם מינוריים עד ללא קיימים (אולי פרט לאפליקציות שגורמות למשתמשים לקיים אורך חיים ספורטיבי). הסיבה לדברי רפאל היא שהעולם הרפואי- טכנולוגי הינו מפוקח הרבה יותר משאר התחומים הטכנולוגים ובתוך כך ההתפתחויות בו נעשות באופן איטי יותר. 

 

חולי הסוכרת דוקרים עצמם מדי יום, בכדי לבדוק את רמת האינסולין שלהם בדם. בדריו הם מקבלים מכשיר פיזי שמתחבר לסמארטפון (ללא סוללה וללא צורך בהטענה) ומאפשר לקבל מדדים מדויקים לגבי התפתחות המחלה בגוף החולה. האפליקציה של המכשיר, אמורה ליצור אצל החולים התחייבות לגבי הטיפול ומאפשרת להם להתמודד עם המחלה באופן שמזכיר מאוד את אפליקציות הספורט השונות תחת אלמנטים של שיתוף קהילה.  

קיראו עוד ב"ביומד"

יש התעניינות מחברות גדולות? "חולה סוכרת שווה הרבה כסף"

לדברי רפאל, אם בעולם הישן מי שהתעסק בבריאות היו ענקיות ייצור כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון וכו'. בעולם החדש מי שמגלה עניין בשוק הבריאות הן ענקיות אינטרנט כמו גוגל או פייסבוק שרוצות גם הן להיכנס לתחום. "דריו נמצאת בתפר שבין העולם החדש והישן. אך יותר סביר שתוך כמה שנים גוגל תרכוש אותנו ולא ג'ונסון אנד ג'ונסון". 

התוכנית העסקית של דריו מצביעה על כך שהכסף אמור להגיע ממכירת מקלוני הבדיקה של המכשיר. לדברי רפאל, נכון להיום, מקלוני הבדיקה הם שוק עולמי בסך של 12 מיליארד דולר. בנוסף האפליקציה מאפשרת לאסוף מידע על המשתמשים (מה העדפות התזונה שלהם, בני משפחה וכו'). מידע שיכול להימכר בהמשך הדרך, כאשר כמות המשתמשים תגיע לרבבות. 

הדוחות הרבעוניים של החברה מצביעים על הפסד הנקי של החברה ברבעון השני פחת ב- 34% לעומת הרבעון השני ב- 2014. ההפסד התפעולי לפני הפחתות של פחת, מימון והפרשות הנובעות מכללי רישום חשבונאיים ירד ב 51% לעומת הרבעון השני של 2014. לדברי רפאל, עם העלייה במשתמשים החברה תגיע לכדי איזון ברווחים כבר בשנת 2016.

לטענת רפאל "החברה השיקה את המוצר באמצע השנה שעברה. התחלנו לייצר בצורה מסיבית יותר השנה ואנחנו מגבירים את הקצב. אנחנו נכנסים לשווקים חדשים ושם תמיד המטרה היא להיכנס אל סל הבריאות".

ההסתייגות היחידה של רפאל בנוגע להתנהלות הפיננסית של החברה נובעת מהתזמון "החברה הונפקה בארה"ב מוקדם מדי. החברה הונפקה עוד בשלב המחקר והפיתוח ולא עמדה בקצב על פי ציפיות השוק. מתוך כך המשקיעים החלו לעזוב והתוצאה הייתה מימון בעייתי וכמעט מצב של קריסה. מאז הבאנו משקיעים חדשים בעיקר מוסדיים". 

 

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    אלי 20/08/2015 11:04
    הגב לתגובה זו
    מוצר מעולה חברה בצמיחה ונראה שמישהו שם יודע את העבודה
  • 8.
    עדי 16/08/2015 23:44
    הגב לתגובה זו
    חברה בצמיחה, הנהלה חזקה ואחראית. הזדמנות טובה
  • 7.
    מה קורה עם חברת פלוריסטם PSTI ?אבדה את הלשון? (ל"ת)
    חיים 16/08/2015 17:58
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    דור 16/08/2015 17:16
    הגב לתגובה זו
    אני מכיר את צבי בן-דוד, סמנכ״ל הכספים שלהם שהגיע מגיוון אימג׳ינג, מאז כניסתו לתפקיד רואים שהחברה צומחת ומתרחבת בעולם
  • 5.
    שון 16/08/2015 16:11
    הגב לתגובה זו
    מדובר במוצר נפלא עם אלפי לקוחות מרוצים בארץ ובעולם, גאווה כחול לבן
  • 4.
    ג'ק 15/08/2015 10:09
    הגב לתגובה זו
    החברה קרסה כאשר היזם ומי שניהל פוטר. ארז לא מצליח לנהל. והמשקיעים האמרקאים איבדו כל אמון בו. המוצר מעולה. הניהול מזעזע.
  • מכיר 16/08/2015 23:51
    הגב לתגובה זו
    מאז שארז לקח פיקוד בעיניינים מתייצבים ומשתפרים!
  • 3.
    משתמש דריו 14/08/2015 16:25
    הגב לתגובה זו
    רכשתי את המוצר לפני מספר חודשים מאתר החברה בעיברית המוצר מאוד נוח לשימוש והעובדה שהוא נותן פידבק מיידי עושה בשבילי את ההבדל ועוזר לי לשמור על איזון. גאווה ישראלית !
  • 2.
    לזר 14/08/2015 15:48
    הגב לתגובה זו
    אני מכיר תוסף כזה עוד לפני 4 או 5 שנים. הגדולים נפלו בזה. מאחל לכם הצלחה.
  • 1.
    סכרתי 14/08/2015 13:04
    הגב לתגובה זו
    כל המכשירים היום בעלי זיכרון מובנה ועושים את מה שהאפליקציה עושה בלי קשר לסמארטפון. נחמד כגימיק, אין לזה שוק אמיתי ומשווע..... הפתרון האמיתי הוא שילוב של סנסורים יחד עם משאבות ליצירת מערכת אוטונומית שתתן אינסולין ותמדוד סוכר באופן רציף בדומה למה שקורה אצל אנשים בריאים.
  • עוזי סוכרתי סוג 1 17/08/2015 20:51
    הגב לתגובה זו
    כל מילה בסלע