מדוע השמנת יתר היא המחלה הכי מסוכנת בעולם - איפה ארה"ב וישראל בתמונה ואיך זה רלוונטי למשקיעים?
דברי יו"ר הפד, פאול, בג'קסון הול: "תפקידו של הפד להוריד את האינפלציה ליעד של 2% וכך נעשה. הדקנו את המדיניות משמעותית בשנה האחרונה אבל למרות שהאינפלציה ירדה משיאה, התפתחות מבורכת, היא נותרה גבוהה מדי. אנו מוכנים להעלות את הריבית עוד יותר אם זה מה שיהיה צריך ומתכוונים להחזיק מדיניות ברמה מגבילה עד שנהיה בטוחים שהאינפלציה צועדת באופן בר קיימא כלפי מטה לעבר היעד שלנו". לפי התנהגות התשואה של אגרות החוב לעשור, מאז הכנס בג'קסון, לא נראה לי שהמשקיעים מאמינים לו והזמן למימוש איומי העלאת הריבית לא עובד לטובת הפד כי בקרוב מאוד יתחיל גם הלחץ הפוליטי. הבעיה הגדולה של המשקיעים היא בנתונים שקשה להחליט מה נכון ומה הפד רוצה שירגישו שזה נכון, נצרך להמתין בסבלנות.
הולך ומסתבר שלא העישון, לא הרעב וגם לא הסרטן יובילו את העולם בנזקים לבריאות ולכלכלה בעשור הבא, האובסיטי (השמנת-יתר, Obesity) היא שתהרוג יותר אנשים ושתגרום ליותר נזק כלכלי מכל מחלה אחרת ובחלקים שונים בעולם זה כבר כך, בארה"ב ובסין זה כבר רשמי.
הסטטיסטיקה שעוסקת בנזקי המחלות השונות מורכבת ביותר, לבטח כשמדובר בנזקים כלכליים, בעיקר בגלל הקושי בקביעת הסיבות המדויקות ובתחומים מסוימים בגלל מידע חלקי. מזה 30 שנים אני עוסק בנושא הפרעות אכילה עם דגש על אנורקסיה ובולימיה, מנסה לעקוב אחרי כל מחקר רציני בתחום. כתוצאה מהמעקב אני יכול לקבוע בוודאות שכאשר איזושהי חברה תצליח לפתח משהו (תרופה או מניעה) ש"על באמת" ימגר אנורקסיה או השמנת יתר, תשואת מניותיה תגמד כל מה שראיתם ב-TSLA או NVDA. למרות ההתקדמות הטכנולוגית ולמרות סכומי העתק שמושקעים בנושאי הפרעות האכילה, במיוחד בהשמנת יתר ובאנורקסיה, אין כרגע שום פתרון אמיתי.
פיתוח של תרופה או מניעה בתחום זה תהליך ארוך מאוד ויקר מאוד, שהסיכויים להצלחה מסחרית שלו נמוכים יחסית. דוגמה מעניינת לכך היא התרופה האנטי-דיכאונית Fluoxetine (פרוזק כשם המותג) שהפכה לחלק בלתי נפרד מהטיפול באנורקסיה. חברת איליי-לילי החליטה, ב-1972, לחקור את האפשרות לפתח תרופה נוגדת דיכאון שתמנע את הסיכונים הפוטנציאליים להתפתחות בעיות שקשורות במחלות לב שהתפתחו מהתרופות נוגדות הדיכאון דאז. ב-1977 הגישה החברה את התרופה לאישור FDA ובחששות לא מעטים כי רבים לא האמינו שהתרופה תמלא את הציפיות. ב-1983, כשהתרופה בשלב השלישי של הניסויים וכאשר היא מייצרת ציפיות גדולות בעולם הרפואה, אצל המשקיעים וכמובן אצל הסובלים מדיכאון, הודיע דובר החברה לבורסה בניו יורק שהציפיות להצלחה מסחרית של ה-fluoxetine "נמוכות".
התרופה קיבלה אישור FDA רק ב-1987, עשר שנים לאחר הגשתה ויצאה לשוק תחת השם המסחרי Prozac כאמור. מספר חודשים לאחר הופעתה ולהפתעת LLY, התחיל הביקוש לפרוזק לעלות ובמהירות ומדוע? כי רופאים שהשתמשו דיווחו שהפרוזק בטוח יותר, לא גורם לעליה במשקל ואפילו נראה היה שמטופלים רבים ירדו במשקל בהשוואה לכל תרופה אחרת. בתוך שנתיים מהופעתה הפכה פרוזק, שוב להפתעתה הרבה של לילי, לתרופה נוגדת הדיכאון הנמכרת ביותר בכל הזמנים (עד היום).
ב-1990 כמעט והפרוזק נמחקה בעקבות טענות שהיא עלולה לגרום למוות אבל הבדיקות הראו אחרת. מאז האישור משתמשים בפרוזק לטיפול בדיכאון, הפרעה טורדנית כפייתית (מחשבות טורדניות שלא נעלמו והצורך לבצע פעולות מסוימות שוב ושוב), חלק משמעותי מהפרעות אכילה והתקפי פאניקה.
התרופה, שבמשך 15 שנה הייתה מוגנת בפטנט, הכניסה לאיליי לילי בין 10 ל-12 מיליארד דולרים בשנה ועדיין מכניסה למעלה מ-3 מיליארד בכל שנה, עלות הפתוח, הייצור והאישורים עברה חצי מיליארד דולרים של שנות ה-70-80. לבסוף, משפקע הפטנט על הפרוזק עלתה השאלה מדוע שום חברה, כולל LLY עצמה, לא ניסו (עד היום) לפתח "פרוזק חדשה". הארי טרייסי, מומחה לנוירולוגיה ותרופות נגד דיכאון חקר את הנושא והמסקנה, "ההשקעה בתחום פשוט מטורפת", כתב, "השחקנים הגדולים בתעשייה החליטו שקל יותר להרוויח כסף באונקולוגיה או סוכרת ולכן הם לא משקיעים". ההובלה של LLY ו-NVO בתחום השמנת היתר, הדיכאונות ומחלות מרכז העצבים האחרות הן הסיבה לתשואת המניות, המשקיעים וחלק גדול מהאנליסטים והמומחים, מאמינים שהחברות האלו יובילו את המלחמה ב"יוצר המחלות האולטימטיבי", מרכז העצבים במוח (ה-CNS- Central Nervous System). נתמקד היום באובסיטי.
המדידה הרשמית האחרונה של האפקט הכלכלי הגלובלי של האובסיטי הייתה ב-2020. אז נקבע שהמחלה גרמה לנזק כלכלי של 1.9 טריליון דולרים ב-2019 אותה שנה, 2.19% מהתל"ג הגלובלי והוערך שהנזק ב-2020 יהיה כ-2 טריליון. התחזיות לעתיד הראו אז שב-2030 יגיע הנזק ליותר מ-3 טריליון ומשם הגיעו לסכום המדהים של 18 טריליון דולר עד 2060 (הכל במחירי 2019). המחקר, תחת הכותרת, "The Economic Impact of Overweight & Obesity in 2020 and 2060" בוצע ע"י קבוצת המחקר האמריקאית RTI International וה-World Obesity Federation שחשוב לקרוא כי האינפורמציה ממש מדהימה.
ב-2021 קבלה חברת נובו-נורדיסק אישור FDA לשימוש בתרופה שנייה שפתחה בנושא השמנת היתר, תחת השם המסחרי וויגובי, תמיסה להזרקה דרך העור פעם בשבוע. התרופה משמשת להורדה במשקל וניתנת כחלק מתוכנית טיפול מותאמת אישית שמשלבת, במידת הצורך, גם טיפול תזונתי ופעילות גופנית. התרופה הראשונה ה-Ozempic, לטיפול בסוכרת סוג 2 ובהשמנת יתר ובעודף משקל קבלה אישור FDA ב-2017. שתי התרופות מורכבות מחומר בשם Semaglutide שהוא קולטן רב עוצמה שהוכח בעבר כמייצר ירידה משמעותית במשקל אצל אנשים עם עודף משקל והשמנה. הוויגובי, לפי הוול סטריט ג'ורנל (וגם לפי מה ששמענו ממומחה בתחום) מקדם משמעותית את "מהפכת תרופות האובסיטי" שמקבלת תמיכה של ממש מהתקדמות מהפכת הטכנולוגיה. במהלך השנה תוציא NVO גלולת וויגובי שאמורה להחליף את הזריקה.
באיליי-לילי לא מוותרים. החברה תשיק בקרוב את תרופת הTirzepatide החדשה שלה (שם מסחרי- Mounjaro) שלפי 2 מחקרים מאוסטרליה ובאירופה (שם התרופה מאושרת) עוזרת לחולים להשיג את ההפחתה הגבוהה ביותר במשקל שנראתה בניסוי קליני שלב שלישי עד כה, הציפיות הן ש-LLY תקבל האישור לקראת סוף השנה. LLY ו-NVO אינן היחידות שרצות על התחום שהרי מדובר בנישת ענק שמתעוררת במהירות.
חשוב להבין שעד לאחרונה התבססה המלחמה בהשמנת יצר ובעודף משקל במה שמכונה "ניהול משקל" (דיאטות, ספורט, חינוך וכו') שעד לאחרונה הובילו אותה חברות דיאטה ומזון מהסוג של Weight Watchers (סימול:WW). מדובר בשוק (שמוגדר כדיאטה לירידה במשקל וניהול משקל) עולמי שב-2022 הגיע לשווי של יותר מ-175.44 מיליארד דולר ושצפוי להגיע לשווי של 282.53 מיליארד דולר עד 2028. אבל כעת, לאור ההצלחות של NVO ו-LLY (שעד כה הצליחו לקבל אישורים על 5 תרופות), הולך ועולה משקל ה"מניעה והמיגור באמצעות הרפואה". נכון, תרומת הרפואה בינתיים קטנה, החלק התרופתי של התעשייה (שמוגדר כ-anti-obesity drugs market) הגיע, ב-2022, למכירות גלובליות של 2.82 מיליארד בסה"כ ומוערך להגיע השנה ל- 4.51 מיליארד. אבל רוב המומחים מדברים על גידול דו ספרתי גבוה שיכול להביא את הנישה למכירות שנתיות של למעלה מ-40 מיליארד ב-2030 (אתר ה-Morningstar.com כדוגמה).
חשוב להבין את הפוטנציאל, עודף משקל והשמנת יתר מוגדרים כהצטברות שומן חריגה או מוגזמת המהווה סיכון לבריאות וההבדל ביניהם הוא במדד מסת הגוף (-BMI Body Mass Index שהוא המדד העולמי המקובל לקביעת עודף משקל או תת־משקל. החישוב של ה־BMI מתקבל מהמשקל שלך בק"ג חלקי הגובה שלך בריבוע, במטרים. תוצאה של למעלה מ-25 נחשבת לעודף משקל ומעל 30 זה כבר אובסיטי). 19.8% מאוכלוסיית העולם נגועה באובסיטי, כשהסיכוי ליציאה מהמצב בעזרת "ניהול משקל" כמעט ואינה אפשרית והישועה היחידה היא באמצעות "מניעה ומיגור באמצעות הרפואה" שכרגע רק מתחילה בתחילת דרכה. סטטיסטיקה על האובסיטי ברחבי העולם תמצאו כאן. את ה-OECD מובילה ארה"ב עם 36.2% מהאוכלוסייה באוביסיטי ואילו ישראל במקום העשירי עם 26.1% מהאוכלוסייה.
מה שהצליחו NVO ו-LLY להוכיח הוא שהטיעון שתרופות להשמנה הן רק תרופות הבל (של "כאילו" דבר שכמה חברות ביטוח בארה"ב ניסו לטעון) הפך לכמעט בלתי אפשרי. הנתונים החדשים של NVO (לגבי ניסוי 5-שנתי) לגבי הוויגובי מצביע גם על יתרונות קרדיווסקולריים גדולים מהתרופה וגם על הפחתת סיכוני הסוכרת. גם התרופה של LLY מציגה זאת. כל זה יגדיל הלחץ על חברות הביטוח לכסות את הסוג החדש הזה של תרופות מה שבסופו של דבר יסלול את הדרך לכיסוי של ביטוח הבריאות הפדרלי לאזרחים מעל גיל 65 בארה"ב, ה-Medicare שזה כבר סיפור כלכלי ענק.
הוסיפו לכך את התלהבות האנליסטים בוול סטריט שתיארו את ההתפתחויות ב-NVO וב-LLY "הצלחה יוצאת דופן בהתקדמות למיגור האוביסיטי" מה שהביא להמראתן של שתי המניות להמריא (מאז תחילת מרץ ב- 31.4 וב-74% בהתאמה). אוון סיגרמן, אנליסט ב-BMO Capital Markets, כינה את זה "תרחיש Home Run" השאול מהבייסבול. אין זה פלא שכל חברת תרופות בעלת יכולות מימון ופיתוח (מדובר בסכומי עתק) נכנסה בשנים האחרונות או מתכוונת להיכנס. תקדישו 6 דקות למה שחושבים במורגן סטנלי על התחום, התלהבות כזו נדירה אפילו בוול סטריט. פייזר (סימול:PFE) למשל, שמחפשת, לאחר דעיכת מגפת הקורונה והצלחת החיסונים שלה, תרופות-על בתחומים נוספים, בחרה לפתח תרופה כנגד השמנה באמצעות גלולה דרך הפה שתוכל להתחרות בתרופות של לילי ונובו. פייזר מפתחת מספר ורסיות ולאחרונה נאלצה לעצור את אחת התרופות בפיתוח עקב בעיית בטיחות (אחת הסיבות לחולשת המניה). ענקית הביו-רפואה, Amgen (סימול:(AMGN ו-Viking Therapeutics (סימול:VKTX) מקליפורניה נמצאות גם הן בתהליך של פיתוח תרופות משלהן להשמנת יתר (אפשר לקרוא על כך כאן וכאן).
אז איך משקיעים בתחום?
יש כמה סלים שמתיימרים להתמקד בתחום כמו SLIM, TO.HHL או LIFE.TO אני מאמין שמדובר במהפכה של ממש "שתגרור לתוכה מגוון ענקיות פארמה, ביו וכמובן ציוד רפואי. אנשים שאלו אותי לאחרונה, "מה קרה ל-TMO?" שבמהלך 2022 הפסידה כ-30% מערכה אבל מאז יוני השנה היא מתאוששת ומדוע? ראשית היא ירדה בתיקון ממחיר לא שפוי אבל ביוני נודע שהצלחת השיווק של הוויגובי של NVO תלויה לא מעט בציוד שתספק תרמו-פישר שקבלה אקסלוסיביות.מה שאני מנסה לומר הוא שכיוון שמדובר במרוץ של ענקיות רפואה עדיף סל מהסוג של XLV שמייצג את שומנה וסולתא של הרפואה כולה ודעתי היא גם שהחולשה במניית PFE מעניינת. לבסוף, מי שבאמת מעוניין בתחום כדאי שיקרא הכתבה באתר אינווסטורס תחת הכותרת, "קרב התרופות הלוהט לירידה במשקל: האם מישהו יכול להתחרות במנהיגים הבלתי מעורערים (כרגע) נובו נורדיסק ואיליי-לילי?"
בהצלחה!!
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
25.נובוקיור נגמר החלום ???עמי 02/09/2023 13:13הגב לתגובה זו0 0מה דעתך שלמהסגור
-
בהחלט לא, מה שקרה זה חלק בלתי נפרד מכול חלום ולהלן ההסבשלמה גרינברג 03/09/2023 12:45הגב לתגובה זו1 0החברה הודיעה שטכנולוגיית ה-TTFields שלה, שכבר קיבלה אישור לטיפול בחולים עם סוג של סרטן המוח הנקרא גליובלסטומה, לא עמדה בנקודת הסיום העיקרית של הישרדות כוללת בניתוח הסופי. . מטופלים שחולקו אקראית לקבלת טיפול ב-TTFields בתוספת פקליטקסל ראו חציון הישרדות כללית של 12.2 חודשים, לעומת 11.9 חודשים בחולים שטופלו רק בפקליטקסל שזה הבדל לא מובהק סטטיסטית. טכנולוגיית ה-TTFields מבוססת על יצירה של שדות חשמליים שמשבשים תהליכים קריטיים לקיום תאי הסרטן ושמסופקים לחולה באמצעות מכשיר נייד לא פולשני שכבר אושר על ידי ה-FDA. הפקליטקסל זו תרופה כימותרפית שמטפלת בכמה סוגי סרטן. יו"ר מנכ"ל נובוקיור, וויליאם דויל הגיב שהניסוי הקליני 3 נועד לרתום את המנגנונים הייחודיים של ה-TTField כדי להאריך את ההישרדות בסרטן שחלות עמיד לפלטינה. התוצאות מאכזבות אבל זה לא סוף הדרך כי ניסו רק אופציה אחת. ההודעה, כמובן, דיכאה את האנליסטים שמיהרו להוריד ההמלצות וכיוון שהמניה במילא הייתה יקרה מאוד (בגלל הציפיות) היא נפלה כך. כעת יהיו נסיונות עם אופציותצ נוספות.סגור
-
תודה רבה !! (ל"ת)עמי 04/09/2023 10:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
24.טאואר מול האחרותטמיר 02/09/2023 13:12הגב לתגובה זו0 0שלמה האם טאואר לא "מפגרת" טכנולוגית עם השבבים שלה מול השבבים החדישים ?תודהסגור
-
בהחלט לאשלמה גרינברג 03/09/2023 12:46הגב לתגובה זו1 0אתה מנסה להשוות תפוחים ועגבניותסגור
- טען עוד
-
23.שלמה לדעתך סקטור השבבים מתומחר כעתיוסי 02/09/2023 13:11הגב לתגובה זו0 11) בזול 2) בערך מחיר הוגן 3) מחירי חלל ת6דהסגור
-
22.להעביר את ההשקעות לחו"לנחמיה 02/09/2023 00:01הגב לתגובה זו3 2פה החרדים המתועבים בוזזים את הקופה הציבוריתסגור
-
למה "מתועבים" (ל"ת)שלמה גרינברג 02/09/2023 14:12הגב לתגובה זו1 4סגור
-
לבזוז כספי ציבור זה גזלנחמיה 03/09/2023 18:17הגב לתגובה זו0 0אסור!!סגור
-
21.תרמו פישרנחמן 01/09/2023 22:09הגב לתגובה זו1 0גל חברות CDMO נפלו בשוך הקורונה ועבור תרמו זאת קבוצת פעילות גדולה. כמו כן יש ירידה של 5 מיליארד דולר ערכות זיהוי קורונה. כמו כן חברות בפארמה עשו overstocking. אבל בטווח ארוך תרמו ודנהאר ימשיכו להוביל כי כל תחום מדעי החיים תלוי בענקיות האלו.סגור
-
20.במניות רפואה יש קארמה טובה.כגן 01/09/2023 16:14הגב לתגובה זו3 0MDT+RHHBY בערכים נהדרים כעת. שבת שלום.סגור
-
19.רוב התרופות פועלות על מנגנון מערכת העצבים לדיכוי תיאבוןקר 01/09/2023 15:02הגב לתגובה זו1 1ומערכת ההורמונים. יש תרופות ספציפיות שאושרו מזמן בארה״ב שעובדות על מנגנון הקיבה והעיכול, יש תרופות שמנפתחות בקיבה באמצעות ג׳ל אך אינן כשרות כי הן מכילות ג׳לטין שהופק בחו״ל מגידול חזירים ולא מעופות ודגים כמו בארץ. ואלו אכן יעילות אבל משרד הבריאות נמנע מלאשר אותן ובכך תורם להרחבת בעיית ההשמנה בארץ לכדי נזקים כלכליים אדירים.סגור
-
18.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 01/09/2023 14:07הגב לתגובה זו3 0סגור
-
17.אין כמו לחם חביתה, מציע לשלמה לנסות...טעים אש! (ל"ת)אחד שמבין 01/09/2023 11:28הגב לתגובה זו4 0סגור
-
16.SP500 מכיל כ 13 אחוז של Healthcareגבי 01/09/2023 10:48הגב לתגובה זו1 0כך שכמעט כל משקיע כבר מושקע חלקית בתחום.סגור
-
וזה מעט מדי, גבי.ארז 01/09/2023 16:16הגב לתגובה זו4 0כל תיק צריך רפואה בתוכו.סגור
-
15.תרופה יכלה לעזור לנהל משקל גוף -לא תחליף לניהוללילי 01/09/2023 09:45הגב לתגובה זו3 0תרופה יכולה לדכא רעב ע"י הפחתת חומצותסגור
-
14.האם תזונה לא בריאה? אלכוהול? חוסר פעילות גופנית? או אחרמה הסיבה להשמנה? 31/08/2023 22:35הגב לתגובה זו1 0העולם אוכל ג'אנק פוד ומאכלים עתירי מלח וסוכר וכול מיני מתחלבים למיניהם, חומרים שמאריכים את הזמן של המוצר ועוד....האם התרופות פותרות את הבעיות מכל ההיבטים(=למשל, אם לוקחים תרופה אבל ממשיכים לאכול אותו מזון, מה קורה עם סרטן המעי הגס, למשל?)סגור
-
13.הפרוזאק למשל הופכת האדם לזומבי חיתופעות לוואי 31/08/2023 22:27הגב לתגובה זו3 0ומה קורה לאדם שלוקח את התרופות נגד השמנה? ומה קורה לו שהוא מפסיק לקחת? וכידוע, חברת התרופות מחפשות תרופות שנצטרך לקחת כול החיים..סגור
-
12.נ.ברוסיה 31/08/2023 18:44הגב לתגובה זו1 0הרעיב את אוקראינה למרות מאגרי החיטה שלהסגור
-
11.לנו יש בוטרוסיה 31/08/2023 18:42הגב לתגובה זו1 0מופלא הנקרא "פוטין" ונלחם בהשמנה ע"י הרעבה מסיביתסגור
-
10.ובדרך אגב נוספתלרון 31/08/2023 18:22הגב לתגובה זו1 0סלולרי משמין,יושבים שעות,כנ"ל מחשבים ומסכים בכלל תבטת לדוגמא=טלויזיהסגור
-
9.סוכרת ,לב,סרטןלרון 31/08/2023 18:21הגב לתגובה זו2 0הרבה יותר גרוע רק שהשמנה עולה לממשלות מגיל צעיר,לפני שעה פתחתי דלת וראיתי במסדרון שני ילדים ומבוגר OBESE למהדריןסגור
-
8.גרינברג בארה"בלרון 31/08/2023 18:18הגב לתגובה זו0 0אני בדנמרק חמש שנים ,היינו צריכים ללמוד מהמנטליות הסקנדינבית לא מעט,NVO הטבע הבאהסגור
-
7.ובדרך אגבלרון 31/08/2023 18:15הגב לתגובה זו1 0נובו היא מניית אנטי סוכרת במקור ,אז נכנסתי,האנטי השמנה הותחלה רק לפני מס' שנים מעטותסגור
-
6.ושובלרון 31/08/2023 18:13הגב לתגובה זו0 0להכנס גבוה,אני מימשתי NVO אחרי עשרות אחוזים,עכשיו "באים"???מתעוררים??? השד יודע מה ולמה....!!!! צפו לירידה לפני עלייה,לא המלצהסגור
-
5.רעל (ל"ת)99 31/08/2023 16:36הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.הרבה מחלות נובעות מבעיות פסיכולוגיות(=אנורקסיה ובולמיה)הקשר בין הגוף לנפש 31/08/2023 14:43הגב לתגובה זו2 1וגם דיכאון. טיפול תרופתי יכול לעכב או להפחית או להוציא אדם זמנית מהמצב, אבל לא לפתור הבעיה. לכן צריך טיפול משולבסגור
-
מתאסף כשיש הוראה/הנאההשומן 01/09/2023 07:30הגב לתגובה זו0 0ב UPSTAIRSסגור
-
3.המחלה הכי מסוכנת בעולםיוני 31/08/2023 14:42הגב לתגובה זו6 9הכחשת נזקי המהפכה המשפטיתסגור
-
2.לחיות באוברדראפטאזרח 31/08/2023 13:40הגב לתגובה זו3 0זו מחלה יותר קשהסגור
-
1.הדמויות בקריקטורה נראות כל כך מאושרות שזה לא בטוח שמזיק (ל"ת)זיקי 31/08/2023 12:49הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אוכלי סלטיםנכון 01/09/2023 07:28הגב לתגובה זו0 1פחות מרוצים מחייהם מאוכלי JUNKסגור
-
שמנים בממוצענכון 01/09/2023 07:27הגב לתגובה זו0 1שמחים יותר ממורעבים רזים אנורקטיים/יותסגור