מספיקים לטאטא מתחת לשטיח ומתחילים לדבר על הבעיה!
אגרנות כפייתית
מספיקים לטאטא מתחת לשטיח ומתחילים לדבר על הבעיה!
בשנים האחרונות, יותר ויותר ישראלים מדווחים על כך שאחד מבני משפחתם או אדם בסביבתם הקרובה סובל מבעיית האגרנות הכפייתית. מימדי התופעה והיקף ההשלכות הנלוות אילה, מחייבים אותנו לדעת יותר על תופעת האגרנות הכפייתית. בשורות הבאות ריכזנו עבורכם מידע כללי אודות תופעת האגרנות הכפייתית ומספר נתונים מדאיגים בנוגע למימדי התופעה והשלכותיה.
אגרנות כפייתית- מה זה בכלל?
אגרנות כפייתית היא למעשה תת-הפרעה נפשית המשתייכת לקבוצת ה-OCD (הפרעות טורדניות כפייתיות). תת-הפרעה זו גורמת לסובלים ממנה לאסוף ולאגור פריטי תכולה שהם אינם זקוקים לה, והיא ברוב המקרים נובעת כתוצאה מפחד קיומי, מצבי חדרה, טראומות אישיות וקושי להתמודד עם תרבות השפע המאפיינת את העולם המערבי.
אגרנים כפייתים- מה הם נוהגים לאסוף ולאגור בשטח ביתם?
קרוב ל-90% מהאגרנים/אגרניות הכפייתיים בישראל, מתגוררים לבדם בדירת מגורים (בבעלות פרטית או בשכירות), בה הם נוהגים לאגור את פריטי התכולה אותם הם אוספים מכל מקור אפשרי (פחי אשפה, חנויות יד שנייה, מרכולים, מגרשי גורטאות וכדומה). קרוב ל-60% מהאגרנים הכפייתים נוהגים לאגור מוצרי נייר מכל סוג, לרבות, ספרים, עיתונים ישנים, קבלות, דברי דואר מנייר, חשבוניות וכדומה. כ-30% מהאגרנים/אגרניות הכפייתיים עוסקים במלאת אגירה של פריטי מזון מכל סוג וכ-80% מתוכם הינם בעלי אובססיה בלתי נשלטת לאגירת חומרי ניקוי מכל סוג. פריטי תכולה נפוצים נוספים אותם נוהגים האגרנים/אגרניות כפייתיים לאסוף ולאגור הם: מוצרי חשמל שיצאו מכלל שימוש, מערכות ריהוט מכל סוג ובכל גודל, בגדים, גלילי נייר טואלט, קופסאות מזון שימורים ועוד.
מה הן ההשלכות הנלוות לתופעת האגרנות הכפייתית?
מכיוון שרוב האגרנים הכפייתיים נוהגים לאגור את תכולת האגרנות בדירות בהן הם חיים, ההשלכות הנלוות לתופעת האגרנות הכפייתית כוללות בין היתר: בידוד חברתי הנובע מהחשש והפחד שאנשים בסביבתם הקרובה ימנעו מהם מלהמשיך ולעסוק במלאכת האגירה, מצד תחזוקי ירוד של דירת המגורים, הופעת מכרסמים בשטח הדירה, ריחות צחנה העולות משטח הדירה, מפגעים סביבתיים בשטח הדירה הנובעים מעומס פריטי התכולה וחוסר הזהירות בכל הנוגע לאופן אחסון הפריטים.
אף על פי שהרוב המוחלט של האגרנים הכפייתיים מודעים לעובדה שהם סובלים מהבעיה, מרביתם נמנעים מקבלת טיפול או סיוע כזה או אחר שיאפשר להם להתמודד עם הבעיה, ולכן בחלק מהמקרים קיים צורך במעורבותם של גורמי רווחה וגורמים מקצועיים נוספים כגון: עובדים סוציאליים ופסיכולוגים.
בני משפחתו והסביבה הקרובה של האגרן הכפייתי, מחויבים ביצירת סביבה תומכת ומלאת אמפתיה למצבו של האגרן, וזאת על מנת לנסות לשכנע אותו לקיים פעולת פינוי מקצועית של תכולת האגרנות המצויה בשטח דירתו. פעולת הפינוי נועדה למעשה לפנות את כלל תכולת האגרנות המיותרת משטח הדירה ולבצע בשטחה מספר פעולות ניקוי וחיטוי אשר ישיבו לדירה את התנאים המינימאליים לקיום חיים.
שי גולד, קבלן פינוי מוסמך ומנוסה העוסק בין היתר בפינוי דירות אגרנות זה למעלה מ-25 שנה מסביר: "פינוי דירה בכלל ופינוי דירת אגרנות בפרט, הינו תהליך מקצועי המיועד להוצאת פריטי תכולה מיותרים, חסרי שימוש וערך. בדירות אגרנות היקף התכולה מגיעה למימדים המחייבים פעולת פינוי מיידית, ולכן ישנה חשיבות עליונה לקיום הליך פינוי דירה מוקדם ככל הניתן. אחת מהדרכים באמצעותן אני משכנע אגרנים כפייתיים לבצע פעולת פינוי דירה היא במסגרת מה שמכונה על ידי: הליך מיון תכולה מקדים. במסגרת הליך זה אני מאפשר לאגרן/אגרנית להיות נוכחים בשלב המקדים של הליך הפינוי, והדבר מאפשר להם לבצע מעין "הליך פרידה מנטאלי" מתכולת האגרנות המיותרת אשר נאספה ונאגרה על ידם לאורך השנים".