ד"ר רם סילפן, פלסטיקאי, עם כל התשובות

 | 
telegram

העור הוא האיבר הגדול ביותר שלנו והטיפול בו מקיף במקרים רבים אזורים נרחבים בגוף. בדרך כלל דרוש יותר מניתוח אחד על מנת להסיר עודפי עור ולהחזיר את הגוף לתפקוד. מי הם אלה הזקוקים לניתוח כזה, מדוע הם זקוקים לו, מה קורה לאחר שהוסר העור המיותר ועד כמה התקדמה הרפואה בתחום? על כל השאלות האלה עונה המנתח הפלסטי הבכיר, ד"ר רם סילפן, מנהל מרכז ת"א לכירורגיה פלסטית.

  1. הרוב המכריע של ניתוחים לטיפול בעודפי עור מגיע בעקבות הורדת משקל משמעותית. זה יכול להיות אחרי ניתוחי שרוול, טבעת, קיצור קיבה וכל שאר הטיפולים הבריאטרים. לפעמים הוא נדרש אחרי לידות ולפעמים אחרי ירידה דרמטית במשקל בעקבות דיאטות.
  2. האזורים בגוף בהם נדרש ניתוח כזה הם רבים ותלויים בכל מקרה לגופו. הניתוחים הנפוצים הם: ניתוח פנים, זרועות, חזה שנופל (גם לגברים וגם לנשים), ניתוח בטן, גב, עכוז וירכיים פנימיות.
  3. התנאי לעבור ניתוח כזה הוא קודם כל יציבות משקלית, כדי לוודא שתהליך ההרזיה הגיע לסופו. תנאי נוסף הוא שהמטופל יהיה מודע לכך שמדובר בתהליך שלרוב דורש יותר מניתוח אחד ואין טעם להיכנס אליו אם אין כוונה להשלים אותו. החלוקה הקלאסית היא כמובן טיפול בחלק עליון וטיפול ובחלק תחתון. בעבר היה נהוג לפצל ליותר ניתוחים, אולם התקדמות הרפואה בתחום צימצמה למינימום את מספר הטיפולים ועדיין לא ניתן לעשות הכל בפעם אחת.
  4. סבלנות היא שם המשחק. בדרך כלל מי שעברו ירידה דרמטית במשקלם מצויים בסוג של תדהמה. מצד אחד, הם ציפו שלאחר המאמץ שהשקיעו הגוף יחזור לקדמותו. מצד שני, הם מוצאים עצמם עם עודפי עור, שלא מאפשרים חזרה לשיגרה שציפו לה. מעבר למבוכה וחוסר הנוחות, כמו למשל הקושי למצוא בגד מתאים, עודפי העור במקומות רבים, כמו בשיפולי הבטן לדוגמא, גורמים לשפשופים ופצעים ויש צורך דחוף לטפל בכך. קופות החולים נוטות להכיר בטיפולים הללו, ככל שזה קשור לבריאות. הן פחות נוטות לשתף פעולה עם ניתוחים קוסמטיים.
  5. בדרך כלל אין הגבלות על מי שרשאי לעבור ניתוח כזה ובזכות התקדמות הרפואה גילם של המטופלים נע מ-18 ועד 70. גם ההגבלות הבריאותיות מצטמצמות, כי בזכות הורדת המשקל הבריאות משתפרת ובעיות כמו לחץ דם, בעיות לב, סוכרת ושאר מחלות, נפתרות. מה שכן – יש לשים לב שכמויות החלבונים בגוף מתאימות, מכיוון שאחרי ירידה דרמטית במשקל הגוף מאבד הרבה מספקי האנרגיה שלו וחסרים לו חלבונים לבניית רקמות. רמות נמוכות של חלבון יהפכו את הניתוח למורכב יותר ואת תהליך ההחלמה לארוך יותר.
  6. בכל ניתוחי העור השלב הראשון הוא הסרת העור המיותר והשלב השני הוא עיצוב מחדש של האיבר שאיבד מצורתו ומאיפיונו. כאן יש חשיבות עצומה לזהות הפלסטיקאי המנתח ולנסיונו. ככל שהוא בכיר ומנוסה יותר, כך הוא יידע טוב יותר לעצב ולחטב את האיבר מחדש.
  7. עיצוב האיבר מחדש לאחר הסרת העור, למשל במקומות הקלאסיים כמו חזה, בטן או ישבן,  נעשית באמצעות שימוש ברקמות מקומיות של המטופל. מדובר בתהליך חדש, שנכנס לתחום לאחרונה ומבוצע בידי מנתחים מנוסים ובכירים. עכוז או בטן נפולים דורשים לא רק הסרת עור, אלא שיקום של הרקמות שמתחתיו, כולל שרירים, שיש להרימם ו"לקשור" אותם בחזרה
למקומם הטבעי. זה נעשה על ידי הזרקת רקמות שומן על מנת לייצב את האזור. לאחרונה יש בידינו טכניקות מתקדמות, בעזרתן ניתן לבודד ולהאריך את חיי תאי השומן שאנחנו מעבירים. כך אחוזי הספיגה נמוכים מבעבר ותוצאות טובות יותר לאורך זמן.
  1. כמו בכל ניתוח, יש סיכונים שכדי להימנע מהן ככל האפשר הדבר החשוב ביותר הוא לחזור לשיגרה ולהתחיל להתנייד – לקום, לזוז ולהתחיל לפעול. בזכות התקדמות הרפואה התקצר גם זמן הניתוח עצמו, וגם טכניקות ההרדמה השתפרו, וגם אלה מורידים מהסיכונים.
  2. צלקות. אחת השאלות המטרידות ביותר ונושא שהרפואה הפלסטית מרבה לעסוק בו ולהציע פתרונות. בהנחה שכל שאר הנושאים טופלו, עם הצלקות אפשר להתמודד בשלל דרכים - החל מכך שממקמים אותן במקומות נסתרים ככל האפשר, דרך שימוש במשחות ותחבושות לחץ , הזרקת סטרואידים ועד לשיוף בטכניקות לייזר מתקדמות.
  3. חשוב לדעת שהסרת העור היא רק שלב אחד בדרך לשיקום המלא. השלב השני, שאותו למדנו עם השנים, הוא הטיפול ברקמות שמתחת לעור. אלה שסבלו כל הזמן ממשקל שמשך אותן למטה, סובלות מריפיון וצורתן התעוותה. כעת יש לטפל ברקמות הללו, התת עוריות, רקמות השומן והשרירים ולהשיב אותן למקומן. באזור השד, למשל, יש להרים את העטרה שצנחה, להשיב אותה למקומה ולבנות מחדש את השד. כך גם בעכוז או בבטן, גם שם השרירים צונחים ויש להרים ולקשור אותם למקומן הטבעי. גם פנים שצנחו אפשר להרים ולשקם. רק אז יהיה הטיפול מושלם ויקיף את כל ההשלכות הנובעות מהסרת העור.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות