על סוגי עדשות והמלצות שונות
מאת: אורטל ורובל-בסכס, אופטומטריסטית ואורטופטיסטית
אנשים חייבים להפנים שעדשות מגע אינן תחליף למשקפיים. לכן מומלץ שיהיו לאדם לא רק עדשות אלא גם משקפיים, כי הרי הן בסופו של דבר גוף זר אותו מכניסים לתוך העין, ומן ההיגיון שבריא יותר לחיות בלי עדשות מגע.
יותר מ-130 מיליון איש (כ-2% מאוכלוסיית העולם) משתמשים בעדשות מגע, ובכל שנה המספרים הולכים וגדלים. אנשים רוצים עדשות מגע, כי הם אוהבים את עצמם בלי משקפיים, בתואנה שהם מפריעים להם בספורט, אינם נוחים, מחליקים, פחות אלגנטים, יש הרוצים להרכיב עדשות מגע רק כשהינם מחוץ לבית, ויש הרוצים עדשות מגע רק לפעמים.
סוגי עדשות מגע חד פעמיות:
את העדשות ככלל, מומלץ להרכיב בין 8-10 שעות ביום ולא יותר.
עדשות יומיות: הינן מיועדות להרכבה רק לפרק זמן קצר, וכמובן גם הינן יותר בריאות לעין. יש לזכור שמיד עם סיום השימוש היומי בהן, יש להשליכן לפח.
בעדשות היומיות יש מיגוון של סוגים, וחשוב לרכוש את אלה השומרות על לחות העין. הן אינן נמכרות בפארמים, אלא רק בחנויות אופטיקה פרטיות.
עדשות דו-שבועיות/חודשיות: אחרי שמסירים אותן, שמים אותן בתמיסה מיוחדת לניקוי עדשת מגע, כדי להסיר משקעים וחלבונים של העין שדבקו בהן.
עדשה דו-שבועית, תוקפה 14 יום בלבד לאחר פתיחת האריזה, ולא משנה כמה זמן מרכיבים אותה - יש לזרוק אותה מיד בתום התוקף. כנ"ל לגבי עדשה חודשית שתוקפה 30 יום בלבד, לאחר פתיחתה והשימוש בה - יש לזרוק אותה מיד בתום התוקף.
היום קיימות עדשות מגע מחומרים כמו סיליקון היידרוג'ל, השומרות על לחות העין ומאפשרות מעבר חמצן לעין.
היכן מומלץ לרכוש עדשות מגע?
רכישת עדשות מגע מחייבת בדיקה אצל אופטומטריסט מומחה, הבודק גם את קימור הקרנית, שכן העדשה צריכה להתלבש על קרנית העין, כך שתונח בצורה מותאמת ומדויקת, כדי לא לשפשף את הקרנית, ולא להרכיב אותה צמוד מדי, כדי לא למנוע את מעבר הנוזלים החיוניים לעין. המבקש לרכוש עדשות מגע, חייב לעבור בדיקת מיוחדת של מיפוי הקרנית, כדי לדעת את הטופוגרפיה שלה ואת הקימורים שלה. לא כל עדשה מתאימה לכל אדם, ולכן יש צורך בבדיקה והתאמה אישית ומקצועית.
קניית עדשות מגע בפארמים ללא בדיקת אופטומטריסט מומחה, אינה מומלצת לבריאות העין.
בבדיקת ראייה הנעשית אצל אופטומטריסט לצורך רכישת משקפי ראייה או עדשות מגע, יש להדגיש שלא תמיד המרשם הניתן הינו אותו מרשם לשניהם, כי לא תמיד מספר העדשה דומה למספר המשקפיים הנחוצים.
מומלץ לאדם המרכיב עדשות להגיע לביקורת ראייה חצי-שנתית, וזאת כדי לראות אם קיימת השפעה על הקרנית, על משטח הדמעות, על העפעפיים ועוד. במיוחד חשובה התנהלות זו לאנשים המרכיבים עדשות במשך שנים רבות, ובמשך שעות ארוכות – לעין שלהם לעתים יש חוסר חמצן. לכן חובה לבדוק את מצב העין, אולי להפחית את שעות הרכבת העדשות, לשנות את סוג העדשות או בכלל לבקש הפסקה בשימוש, מחשש שיתפתח אי סבילות לעדשות מגע.
עדשות מגע מולטיפוקל:
אנשים שכבר מצעירותם עברו ממשקפיים לעדשות מגע, בגיל 45 הם מתחילים בדרך כלל עם בעיות של ראייה מקרוב. בעבר בגיל זה היו עוברים למשקפי מולטיפוקל, אבל כיום יכולים לבחור גם בעדשות מגע מולטיפוקל. חובה להדגיש שאך ורק אופומטריסט מומחה יכול להתאים להם בדיוק מירבי עדשות מולטיפוקל, שכן ההתאמה הינה מאד מורכבת.
עדשות מגע מולטיפוקליות מחולקות ליומיות וחודשיות בלבד. קיימות כיום גם גם עדשות קוסמטיות צבעוניות, שמטרתן שינוי מראה העין.
עדשות מגע הן אכן אופנתיות, נוחות להרכבה, משנות את מראה הפנים, אבל עדיין אינן תחליף למשקפי ראייה, שהינם בריאים יותר לעין, וכיום הינם גם פריט אופנתי לכל דבר.
באדיבות אורטל ורובל-בסכס, אופטומטריסטית ואורטופטיסטית מומחית, "וורובל אופטיק בוטיק", דיזנגוף סנטר תל-אביב
לפרטים נוספים לחצו כאן: http://www.werubel.co.il/