safe
צילום: שאטרסטוק

איפה יותר בטוח לנהוג – בישראל או בהודו?

תוכן בחסות |

הודו נחשבת לאחד המקומות המסוכנים ביותר בעולם מבחינת ריבוי והיקף תאונות הדרכים. הבעיה היא שישראל אינה במצב טוב יותר. אומנם אין לנו כמעט הפתעות בדמות בעלי חיים תועים על הכביש, אבל למה להתעסק בבעלי חיים כשהגורם האנושי בעייתי לא פחות? סקירה

שחר קיסינג'ר את החוויות שעברה בהודו, רוני לא תשכח לעולם. במהלך הטיול הגדול שלה למזרח היא למדה, התנסתה ונחשפה לתרבות, לאנשים, לריחות ולטעמים, אבל כנראה שהחוויה הקיצונית ביותר שעברה התרחשה בכלל בעת נסיעת לילה ממקוצ'ין לקודאי קאנאל. "לא חשבתי שנצא מזה בחיים", סיפרה. "זה היה הנהג הכי מטורף שנסעתי אתו אי פעם". רוני טוענת שהיא ניצלה בנס מתאונת דרכים קשה, מצב שהכניס אותה להתקף חרדה שכלל קוצר נשימה, קצב לב מוגבר ותחושה עזה של פאניקה. היא הייתה משוכנעת בכל ליבה שזאת הנסיעה האחרונה שהיא תחווה אי פעם בחייה, ושהיא הולכת למות על הכבישים של הודו.

רוני אינה היחידה, כמובן. רוב התרמילאים הישראלים שביקרו במדינה השביעית בגודלה בעולם ישתפו אתכם בחוויית נסיעה דומה, ולא במקרה. הודו נחשבת לאחד המקומות המסוכנים ביותר בעולם מבחינת ריבוי והיקף תאונות הדרכים. עד כמה מסוכן לנהוג בהודו? לפי דיווחים של משרד התחבורה ההודי, ב-2015 בלבד נהרגו שם 146 אלף איש ואישה, נהגים והולכי רגל, בלמעלה מחצי מיליון תאונות, כאשר יותר ממחצית מההרוגים הם צעירים בגילאי 15-34 בלבד. זהו מספר בלתי נתפס בחומרתו, אשר מציב את נושא תאונות הדרכים כאחד מגורמי המוות המובילים במדינה, הרבה לפני פיגועי טרור ואסונות טבע למיניהם. רוצים עוד נתון מדהים? בבקשה. רק בעשור האחרון נהרגו לא פחות משלושה פוליטיקאים הודים בתאונות דרכים, האחרון מבניהם הוא השר לפיתוח הכפר, גופינת' מונדה, שהיה מקורב מאוד לראש הממשלה הנוכחי, נרנדרה מודי.

תאונות דרכים בהודו: כמה ובעיקר למה? מומחים מסבירים שמספר ההרוגים הדרמטי בכבישים הקטלניים של הודו הוא פועל יוצא של מספר גורמים, ביניהם: תשתיות כבישים רעועות ולא מתוחזקות מספיק, היעדר אכיפה או אכיפה לקויה/חלקית, מכוניות ישנות מדי שלא מגנות על הנוסעים בהן ומפגעים בכביש (פרות, גמלים ופילים שצועדים וצצים פתאום בדרך הם מחזה די שכיח שם). מעל כל הגורמים הללו מככב הגורם האנושי, שאחראי על מרבית תאונות הדרכים. תבקשו מנהג הודי להגדיר את עצמו, והוא יגיד לכם שבהודו החוק הלא כתוב הוא שאין עצירות. לא משנה אם אתה הנהג או הולך הרגל, אף אחד לא הולך להעניק זכות קדימה לאף אחד, ועכשיו תנסו לנהוג בשלום בתוך הכאוס הזה.

בינתיים ממשלת הודו מנסה להיאבק בנתונים העגומים דרך החמרת הקנסות והענישה על נהגים מסוכנים והגברת השימוש באמצעים טכנולוגיים שבתקווה יעזרו בהפחתת השחיתות. כך, נהג הודי שייתפס נוהג מעל המהירות המותרת או תחת השפעת אלכוהול, ייקנס בלא פחות מ-800 דולרים ויסתכן בלהיכנס לכלא לשנה שלמה. לא ברור עוד אם צעדים מחמירים אלו אכן ירתיעו את הנהגים הבעייתיים ויעזרו בשינוי ההרגלים הנוכחיים, אבל המצב הקשה מחייב לנסות.

תאונות דרכים בישראל: כמה ולמה? אם אתם חושבים שמצבנו בישראל הקטנה טוב יותר, הרי שאתם טועים – רק בשנה שעברה עמד מספר תאונות הדרכים בישראל על 11,712 תאונות, מתוכן כ-300 תאונות קטלניות, ומספר ההרוגים עמד על 371 נפשות. בינתיים 2017 לא מסתמנת כשנה מעודדת כלל – מעל 198 אנשים קיפחו את חייהם בכבישים רק במחצית השנה הראשונה, ומינואר ועד יוני האחרון נפגעו מדי יום בממוצע 65 איש ואישה.

כמו בהודו, גם בישראל הצעירים מככבים בתור הנהגים המסוכנים ביותר, עם 20% נהגים צעירים שלקחו חלק בכלל התאונות ו-21% שהשתתפו בכלל התאונות הקשות. בשנה החולפת נהגים בני 16 בלבד היו מעורבים ב-206 תאונות דרכים, וב- 3,154 תאונות היו מעורבים נהגים בגילאי 17-20. באופן כללי, אפשר לומר שבדומה להודו, גם בישראל הגורם האנושי משחק תפקיד לא קטן בסיבה למספר הרב של תאונות הדרכים, עם 957 תאונות שנגרמו כתוצאה מאי-שמירת מרחק, 835 תאונות שהאחראים עליהן עלו על המהירות המותרת בחוק, 274 תאונות שנגרמו כתוצאה מצריכת סמים או אלכוהול של הנהג, ו-60 תאונות שנגרמו בגלל שהנהג עצמו נרדם על ההגה.

הכי בטוח – ביטוח תשומת לב וערנות על הכביש יכולים להיות ההבדל בין להגיע הביתה ללא פגע לבין מעורבות בתאונה, ובין להיות מעורבים בתאונה קלה מול קשה. כל קמ"ש שמתווסף למד המהירות מעלה את הסיכוי להיפגעות בתאונה ב-3% תמימים. אך גם נהגים זהירים לצערנו מעורבים בתאונות לעיתים, לכן עלינו לנקוט גם צעדי התגוננות פרואקטיביים, על כל צרה שלא תבוא.

הדבר הכי טוב שאפשר לעשות לאור הנתונים הבעייתיים, הוא לא לחפף בביטוחים שלנו ולערוך השוואת ביטוח מקיף לרכב שתאפשר לכם למצוא את הפרמיה המדויקת ביותר עבור הנהג בהסתמך על תנאיו השונים, ובין היתר גם על גילו הביולוגי. אפשר להגיד שביטוח מקיף לרכב הוא הכיסוי הבטיחותי הטוב ביותר שתוכלו להעניק לרכב שלכם, וביכולתו להעניק לכם שקט נפשי מכמעט כל מצב שעלול להתעורר במהלך הנסיעה. בתקווה שלא נצטרך להשתמש ולהפעיל את הביטוחים השונים, ושאנשים – צעירים ומבוגרים כאחד – יבינו שכשהם עולים על הכביש, הם מסכנים לא רק את עצמם אלא גם את יתר הנהגים. כי אומנם מצבנו עדיין טוב יותר מזה שבהודו, אך עדיף היה אם מלכתחילה לא היינו צריכים להשוות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה