
שדה, לאום חברה או שיעור לא חשוב?
המחלוקת סביב שיעורי של"ח דורשת התייחסות רצינית לתהליך ההכשרה של המורים ולתנאי הקבלה למקצוע. אז האם מדובר בשיעור חיוני או בבזבוז זמן עבור מערכת החינוך? הנה המאמר שיעזור לכם לגבש עמדה
שיעורי של"ח נמצאים כבר שנים רבות במוקד מחלוקת בין תלמידים, הורים ואנשי חינוך. מצד אחד נמצאים אלו שגורסים שאין תחליף לשיעורים שמתמקדים במורשת חברתית ובקשר בין מרחב גיאוגרפי, שדה פיזי ולאום. מהצד השני של המתרס יש אנשי מקצוע מתחום החינוך וכמובן תלמידים שמתעקשים על כך שמדובר בשיעור מיותר. בשביל לפתור את הדילמה צריך לחזור לאחור ולהבין מה זה בכלל שיעורי של"ח. ראשי התיבות "שדה, לאום וחברה" חושפים רק טפח מהשם המלא של המקצוע, שהוא כידוע "של"ח וידיעת הארץ". מכאן שמדובר באגף רשמי במנהל חברה ונוער במשרד החינוך שמפעיל תכנית שנלמדת בחטיבות הביניים ובתיכונים, ויש בתי ספר שבהם לומדים את המקצוע החל מכיתות ז'.
איזו הכשרה עוברים מורים לשל"ח? אחת הדרכים לבדוק את הסוגיה סביב שיעורי של"ח באופן יעיל היא לבחון אותה מהכיוון של המורים. ראשית, מורים לשל"ח לרוב יהיו בעלי תואר ראשון בתחום קרוב למקצוע שלהם. רשימת התחומים הרלוונטיים כוללת למשל לימודי ארץ ישראל, גיאוגרפיה וכן הלאה.
שנית, מורים לשל"ח לרוב עברו לימודי תעודה מסוימים – כמובן, מעבר ללימודי הוראה שהם חייבים בהם. למרות שהשיעורים נשענים על יציאה לשטח וטיולים ברחבי הארץ, מדובר בסופו של דבר בתפקיד חינוכי והדרכתי לכל דבר ועניין. באמצעות תעודת הוראה ניתן לתת למורים את ארגז הכלים המתאים להתמודדות עם תלמידים ובאותה הזדמנות להכשיר אותם למגוון סוגיות שקשורות לחינוך.
- לימודים המשלבים התמחות מעשית: הצעד הראשון לקריירה מצליחה
- רובוגרופ על פרויקט הענק: "ההצבעה בפרלמנט תקבע את עתיד החתימה"
כמו כן, מורה חדש לשל"ח צריך לעבור הכשרה מיוחדת של חודש (כ-4 שבועות). במסגרת ההכשרה הוא לומד להכיר מסלולים לתלמידים וגילאים שונים ברחבי הארץ, לגבש פעילויות ולהביא לידי ביטוי את הידע התיאורטי שיש לו גם במסגרת כיתות לימוד סטנדרטיות.
האם נכון לחייב מורים לשל"ח בתעודת הוראה? מבחינת משרד החינוך, לימודי תעודת הוראה מהווים כאמור תנאי לעבודה כמורים לשל"ח אבל לא כולם מסכימים על כך שמדובר בדבר הנכון לעשות. אי אפשר להתעלם מזה שדווקא אלה שאוהבים לטייל, למדו באוניברסיטה על הגיאוגרפיה של ארץ ישראל ועברו הכשרה מעשית של סדנאות שטח – אולי לא בדיוק מסוג האנשים שאוהבים לשבת בכיתה וללמד.
הפתרון של משרד החינוך הוא לחייב את תעודת ההוראה בשביל ליישר קו בין כל צוות המורים בבית הספר, אך מנגד להעניק למורים לשל"ח מספיק אוטונומיה בשביל לקבוע לעצמם את תכנית הלימודים השנתית. כך גם מנסה משרד החינוך להפוך את המקצוע לאטרקטיבי יותר ולסחוף גם את ההתלהבות של ההורים. בסופו של דבר, ההורים צריכים לשאול את עצמם מי הם ירצו שילמד את הילדים שלהם והאם כדאי בכל זאת שיחזיק בתעודת הוראה רשמית.