vg
צילום: יחצ

האם אנחנו צפויים לראות עלייה במחירי הירקות?

תוכן בחסות |
נושאים בכתבה מחירים עליה

התסריט הפסימי של עלייה צפויה במחירי הירקות והפירות מבוסס על שורה ארוכה של פרמטרים וגורמים. עם זאת, התנודתיות בענף החקלאות לא צפויה להיגמר בקרוב ולכן חשוב לקדם צעדים ממשלתיים שיבטיחו מחירים הוגנים

השבוע הראשון של ינואר 2018 הבליט כמה תהליכים חשובים שעוברים על ענף החקלאות בכלל ועל התחום של מחירי פירות וירקות בפרט. לפי דוח של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בתאריכים 31.12-6.1 חלה התייקרות של 42% במחיר הסיטונאי של חצילים והתייקרות של 24% במחיר הסיטונאי של מלפפונים. במקביל, הצרכן ספג התייקרות של 8% במחירי החצילים בחנויות והתייקרות של 4% במחירי המלפפונים.

בגזרת הפירות, עליית המחירים הניכרת ביותר לצרכן חלה בשבוע הראשון של ינואר 2018 על לימונים (4%), קלמנטינות (9%) ותפוזים (7%). לעומת זאת, המחירים של עגבניות חממה ירדו ב-6% במכירה סיטונאית וב-5% במכירה לצרכן והתייצבו על מחיר ממוצע של 3.98 ש"ח. במבט רחב יותר, ב-5 השנים האחרונות עלו מחירי הפירות והירקות בישראל בסך מצטבר של 12.2%.

מה משפיע על המחירים של ירקות ופירות? הנתונים לעיל מראים קודם כל את הדינאמיות של מחירי הירקות והפירות. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא תמיד העלייה במחירי הפירות והירקות נגרמת בגלל החקלאים. השנה למשל זו השנה החמישית ברציפות שבה יש בצורת בישראל ולכן יש ירידה בגידול, עלייה בהוצאות והידוק חגורה בכל הנוגע לשימוש במשאבי מים. זה מגולם בעליית מחירים לצרכן ובחוסר יציבות של המחירים.

בנוסף, אנשי מקצוע במשרד החקלאות מסבירים את התנודתיות בפער שבין המחיר ברשתות השיווק לבין מחיר לצרכן, שהגיע בשנה האחרונה ל-50%. הגורמים הללו והירידה ביבול בגלל הבצורת צפויים להעלות עוד יותר את מחירי הירקות, אלא אם יקרה משהו בלתי צפוי בחודשי החורף שעוד נותרו.

איך מה שקורה בעולם משפיע עלינו? נכון להיום אין חשש אמיתי למשק המים בישראל ויצטרכו לקרות כמה דברים דרמטיים על מנת ששוק החקלאות באמת ייפגע. מצד שני, תהליכים שמתרחשים בסביבה הקרובה והרחוקה משפיעים עלינו לא פחות מאשר מצב הכינרת והנהרות.

ישראל מייבאת חלק גדול מהפירות והירקות ובתמורה מייצאת את היבולים הגדולים שלה. שינויים בסחר העולמי קובעים את מחירי הייבוא והיצוא, ומשפיעים בתורם על המחירים לצרכן. כל מי שרוצה לחסוך בהוצאות הפירות והירקות צריך להביא בחשבון את הנתונים האלה ולעקוב אחריהם.

על כל פנים, התנודתיות במחירי הירקות והפירות תמיד תהיה חלק מענף החקלאות. הפתרון לכך הוא לכל הפחות לקדם צעדים ממשלתיים שיבטיחו שהמחירים יהיו הוגנים לטווח ארוך. את זה עושים על ידי הקמת שוק סיטונאי שיקטין את פערי התיווך בין החקלאי לצרכן, באמצעות ביטול מס המעסיקים המוטל על העסקת עובדים זרים בחקלאות שעולה לחקלאים 165 מיליון שקל בשנה ועל ידי הגדלת הסבסוד. 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה