מתי חייבים להרכיב משקפי ראייה?
עזרא וורובל, אופטומטריסט בכיר - "וורובל אופטיק בוטיק"
באמצע החיים קורים לנו לא מעט דברים, אבל אחד מהם המבשר יותר מכל על העובדה שעלינו שלב בחיינו, הוא הצורך להרכיב משקפיים, בתחילה בעיקר לראייה מקרוב.
ידוע שמעל גיל 40 קיים קשר בין ירידה בראיה לירידה ביכולת הביצוע של לא מאד מטלות. קוראים למצב זה "זוקן ראיה", ולפי נתוני לשכת הבריאות האמריקאית, כ- 123 מיליון אמריקאים יסבלו מכך עד לשנת 2020 .
ובמה מתבטאת בגיל 40+ הירידה ביכולת הראייה ?
כל אחד חושש מרגע זה, אבל הוא תמיד מגיע. ברגע שאנחנו מנסים לקרוא כל חומר קריאה שהוא, אם מודפס, בנייד או במחשב, ואנו חייבים להתרחק כדי להצליח לקרוא, סימן שהעיניים אינן כמו פעם, שהן סובלות מקשיי מיקוד, ושיש להתעשת ולהתחיל לטפל בבעיה, ולא לדחות כדי לא להחמיר את המצב.
יש הדוחים את הקץ, את הביקור אצל רופא העיניים, וכאילו אומרים לעצמם שהמצב עדיין נסבל, שאין מה למהר, שהמצב לא קריטי, ו"זוקן הראייה" אינו קשור אליהם. הם אינם מבינים שראייה מידרדרת, גורמת ללא מעט סימפטומים, כמו כאבי ראש, עייפות בלתי מובנת, סחרחורות, בחילות ועוד. ועם סימפטומים כאלה, התפקוד בעבודה ובחיי היומיום נפגעים, והסביבה לא תמיד סובלנית למצבים כאלה.
אין זו בושה לומר לעצמך, שהגיע הרגע להרכיב משקפיים. זה לא עושה אותך "זקן" - אולי מעט לא נעים, אבל בהחלט בריא וחיוני ביותר, בעיקר כיום כאשר המשקפיים הינם אביזר אופנתי מהמעלה הראשונה, ובשלב מסוים גם ניתן לעבור להרכיב עדשות מגע, כך שלא ניתן כלל לדעת שהאדם שלפניך סובל מקוצר ראייה. כל האפשרויות פתוחות במאה ה-21.
הבדיקה הראשונה חייבת להיעשות אצל רופא עיניים מקצועי, הבודק את הלחץ התוך-עיני, וגם את כל הפרמטרים הראשוניים, כדי לתת לפציינט תמונת מצב מדויקת של קוצר הראייה שלו.
ככל שעובר הזמן, ההסתברות היא שמספר המשקפיים עולה, ולכן יש להקפיד על בדיקות תקופתיות אצל אופטומטריסט מומחה, לפחות פעם בשנה. ואם לא נקפיד על בדיקות שיגרתיות, מצב הראיה עלול להידרדר במהירות גדלה יותר, ולגרום לנזקים שונים, כמו כאבי ראש בלתי מוסברים ועוד.
יש הרוכשים משקפיים לאו דווקא אצל אופטומטריסט מורשה, מאחר וידוע להם המספר המתאים להם. מה שחשוב להם לדעת שמספר המשקפיים לעתים גדל בצורה בלתי צפויה, בשל סיבות שונות. לכן מומלץ לעשות בדיקת ראייה לפני רכישת משקפיים חדשות, כדי לוודא שהן אכן תואמות את המידה הדרושה לנושא אותן.
רבים מאתנו לא מודעים לעובדה שבחירה נכונה של מסגרת המשקפיים האופטיות, יש לה השפעה על בריאות העיניים. הכיצד?
מסגרת משקפיים אופטיות אסור לה שתלחץ על צידי הראש, או שתהיה קטנה מידי או גדולה מידי למסגרת הפנים האישית. בשל נתונים פיסיולוגים המשתנים מאחד לשני, מסגרת ועדשות חייבות להיות מותאמות אישית ומקצועית למרכיב אותן, כדי לשמור על בריאות העין.
חשוב לציין שאם המשקפיים הינן לקריאה בלבד, עדיף לא לרכוש מסגרות רחבות, כיון שמשקפי קריאה צרים יאפשרו לכם להסתכל מעליהם, כדי לראות דברים רחוקים בקלות במידת הצורך. וכך לא יהיה צורך להסיר אותם, בכל פעם שתידרשו להסתכל למרחק.
ואם במהלך הבדיקות השיגרתיות, תגלו שגם הראיה למרחוק הפכה להיות בעייתית, אזי במקום לרכוש 2 זוגות משקפים, האחד לראיה מקרוב והשניה לראיה מרחוק, ולהחליפן בכל פעם, עדשות מולטיפוקל הינן הפתרון האידאלי, שכן חלקה התחתון של העדשה מיועד לקריאה, חלקה העליון מיועד לראייה למרחק, ובמרכז מוקצה אזור לראייה במרחקי ביניים משתנים, וכך הן מחקות את המעבר בין טווחי ראיה שונים, בדיוק כפי שהעין הייתה עוברת מטווח קרוב לטווח רחוק וחוזר חלילה, לפני עידן העדשות ומשקפי הראייה.
חידושים רבים קיימים כיום בעדשות מולטיפוקל, שהפכו לפופולריות ביותר בקרב כל הגילאים. אמנם תקופת ההסתגלות אליהם שונה מאדם אדם, אבל בסופו של התהליך, הפתרון המולטיפוקלי מומלץ ויעיל.
עזרא וורובל, אופטומטריסט בכיר – “וורובל אופטיק בוטיק”, דיזנגוף סנטר תל-אביב.
לפרטים נוספים לחצו כאן: : http://www.werubel.co.il/