
פרי מן הים: איך בוחרים, מבשלים ושומרים שרימפס
שרימפס (חסילונים, בעברית) כבר הפך מזמן לנוכח מאד במסעדות ומככב במנות רבות. כרגע זו עונתו של השרימפס, שאוהב מים קרים ולכן מצויים בשפע באביב ובסתיו, אבל בינינו – השרימפס הקפוא כל כך זמין לאורך כל השנה, שחבל להשקיע מאמצים עילאיים בקנייה, ניקוי והכנה של שרימפס טריים. השרימפס הקפוא אגב, הפך לבן בית ולאופציה סבירה גם לבשלן הלא מקצועי, בזכות העובדה שאפשר לקנות קפוא, להפשיר ולבשל, בניגוד לשרימפס טרי שמצריך הרבה מאד ידע בבחירה שלו ובעבודה אתו. אז אמרנו שכל אחד יכול לבשל אתו... אילו מתכונים קלילים אפשר לעשות עם שרימפס? איך מפשירים אותם? כמה זמן צריך לבשל אותם?
טיפול בשרימפס טרי: השרימפס בארץ מורכב בעיקר משני זנים – קריסטל ואדום. אפשר למצוא אותם בדוכני דגים או במעדניות איכותיות. כשבוחרים אותם, צריך לשים לב שהם לא רכים למגע, העור והעיניים מבריקים ואין מהם ריח חזק מדי של ים. לאחר הקנייה אפשר לשמור אותם עד שלושה ימים במקרר, מכוסים אבל לא באופן הרמטי.
אופן ההכנה לבישול: מסירים את ראש השרימפס בסיבוב, מקלפים את העור / שריון, מסירים את הרגליים, ומוציאים בעזרת סכין את מערכת הרבייה והעיכול שנראית כמו חוט, ואסורה למאכל. את הזנב אפשר להשאיר, או להסיר, תלוי מה אתם מכינים - אם השרימפס מיועד להיטמע בתוך הרבה רוטב של נזיד, עדיף להסיר את כל מה שלא מיועד לאכילה ולתת לאנשים לאכול בלי שיצטרכו לדחוף אצבעות אל תוך האוכל. אם מדובר במנת ירקות מבושלים למשל שבה השרימפס מונחים מלמעלה, נהוג להשאיר קצה של זנב.
טיפול בשרימפס קפוא: מוציאים מההקפאה ומניחים במקרר למשך הלילה ושוטפים במים קרים. זהו, בעצם, השרימפס כבר מנוקה וקלוף.
שיטות בישול: בתנור: עד עשר דקות עם הפיכת השרימפס אחרי שבע או שמונה דקות במחבת: שתי דקות טיגון יספיקו בהחלט. אם יש גם רוטב במחבת אז שלוש עד ארבע דקות. קודם להכין את הרוטב ובסוף להכניס את השרימפס. בישול: בסיר עם מים רותחים – שלוש דקות. אם השרימפס גדולים מאד, צריך לתת לכל שיטת בישול עוד דקה או שתיים.
מה הולך טוב עם שרימפס? בעיקרון, כל דבר הולך עם המנה המעט מתקתקה ולגמרי מושלמת הזאת שנקראת שרימפס. כדאי לכם לרכוש שקית או שתיים של שרימפס קפוא, ולהפשיר בכל פעם שמתחשק לכם מנה טעימה, טרייה, בריאה ולא משמינה. שרימפס הולך מעולה עם ירקות, לצד תפוחי אדמה, ברוטב עם פסטה וכנזיד פירות ים עשיר וחורפי. יין לבן, לימון וחמאה מקפיצים מאד את הטעם של השרימפס, אבל הוא באמת הולך עם כמעט כל דבר.
מתכונים קלילים להכנת שרימפס
- פסטה שמנת יין לבן ושרימפס
מבשלים פסטה עד למידה שאוהבים (עדיף שלא תהיה רכה ומעוכה מדי).
מטגנים במחבת גדולה מעט שמן זית ושתי שיני שום. מוסיפים שש פטריות טריות חתוכות לרבעים, ומטגנים גם אותן. מוסיפים שלושת רבעי כוס יין לבן, ונותנים לו שלוש דקות להצטמצם. מוסיפים את השרימפס, מלח ופלפל, ומקפיצים הכל במשך כשלוש דקות. מוסיפים כמה עלי בזיליקום מלמעלה.
מוזגים את הרוטב מעל הפסטה, מערבבים בעדינות כדי לא למעוך את השרימפס והפטריות. אוכלים חם.
- ריזוטו שרימפס מקוצר:
במחבת גדולה ושטוחה ממיסים 40 גרם חמאה. כשהיא נמסה, מוסיפים שלוש שיני שום קצוצות. כשהמחבת מתחילה לבעבע שופכים לתוכה מיכל שמנת מתוקה. מוסיפים מלח גס, פלפל גרוס, פלפל צ'ילי יבש, ואגוז מוסקט. כשהרוטב מתחיל להפיץ ריחות משגעים של מסעדה כפרית בדרום צרפת ביום שמשי ומתוק, מוסיפים את השרימפס. מבשלים שלוש דקות. סוחטים מעל הרוטב קצת לימון – ומערבבים את הכל עם האורז. קיבלתם ריזוטו שרימפס בכלום עבודה ובלי ידע מקצועי מסובך. נזיד שרימפסים חורפי אנחנו יודעים איך זה. אין לכם הרבה זמן, אתם לא עוסקים בבישול בתור מקצוע אבל בא לכם להפציץ עם מנה מדהימה ויוצאת דופן. הנה רעיון למנה מהירה.
מטגנים בצל בסיר ומקפיצים אותו עם שלוש שיני שום קצוצות. מוסיפים גרגרי חומוס קפואים (אם בא לכם אתם בהחלט יכולים להשרות גרגרי חומוס במשך הלילה, לבשל כשעה ואז להוסיף לנזיד, אנחנו בחרנו בקיצורי דרך) או גרגרי חומוס מקופסא. מוסיפים שתיים וחצי כוסות מים, חצי כוס יין לבן, מלח, פלפל, כורכום, כפית אבקת מרק עוף, כמה עלי סלרי, חופן עלי פטרוזיליה, ארבע עגבניות קצוצות לחתיכות ומבשלים על אש גבוהה מאד ללא מכסה במשך כשלושת רבעי השעה – כדי שהנוזלים יצטמצמו. כשנוצר מעין מרק מרוכז סמיך ומבעבע מוסיפים את השרימפס (כמות יפה, לא להתקמצן) מבשלים עוד כמה דקות, סוחטים לימון שלם ומתקנים תיבול אם צריך. טורפים עם לחם לבן.
- 2.ישראל ציוני 11/03/2018 11:49הגב לתגובה זולידיעתכם הגמברי או השרימס לא כשרים נכון שזה טעים אבל התורה אסרה עלינו ובזאת התורה נפנף בן גורין באום
- 1.אברהם 04/03/2018 12:38הגב לתגובה זוגועל נפש תשאירו את זה לתאילנדים