חשיבות אבחון בעיות ראייה אצל ילדים
מאת: אורטל ורובל-בסכס, אופטומטריסטית ואורטופטיסטית
בעיות ראייה אצל ילדים מתגלות לפעמים מרגע לידתם, ולא תמיד ההורים מודעים לכך. חשוב לציין שאם הטיפול המתאים יינתן בזמן, יימנע נזק עתידי לילד. ההורים חייבים לשים לב לתופעות המתריעות על קיומן של בעיות ראיה, ואז לגשת אך ורק לרופא עיניים לילדים, או למומחה לאורטופטיקה, כדי לקבוע אם התינוק/הילד זקוק למשקפיים, או לכל טיפול אחר.
מהי אורטופטיקה? - משמעותה ראייה ישרה או יישור ראיה. זהו תחום העוסק באבחון ובטיפול בהפרעות בתנועת העיניים ובתיאום ביניהן, והינו כולל בדיקת תנועות עיניים, מיקוד, בדיקת פזילה, מדידת תפקוד הראייה הדו-עינית, עין עצלה וראייה כפולה.
מתי לבצע בדיקת ראייה לילד?
כאשר הילד מתלונן שהשורות קופצות לו כשהוא קורא, או שאינו מספיק להעתיק במהירות מהלוח למחברת, כי המעבר הזה קשה לו, כשהוא מכווץ את עיניו, כשהוא סובל מכאבי ראש, כאב עיניים, עייפות, טשטוש ראייה, כפל ראייה ועיניים דומעות, כשצורבות לו העיניים, והוא אינו מפסיק לשפשף אותן, עד שהן הופכות לאדומות, או עוצם לעתים תכופות עין אחת, כשהוא יושב בבית מאד קרוב למסך הטלוויזיה, בכיתה הוא בוחר לשבת קרוב ללוח, וכשהוא קורא ספר, הוא מצמיד אותו לפניו, או כשהמורה מתריעה על שינויים בהתנהגותו בכיתה, שכן בעיות של חוסר ריכוז יכולות להעיד על בעיית ראייה.
הפרעות הראיה אצל ילדים
הפרעות הראיה אצל ילדים כוללות עין עצלה וראייה כפולה, פזילה, תנועה לא רצונית מהירה של העיניים, הפרעה בראיה התלת-ממדית הנותנת עומק לתמונה המתקבלת, הפרעות מיקוד ראייה היכולות להתבטא בקושי לקרוא ולכתוב.
הגילאים המומלצים לבדיקת עיניים
קיימת חלוקה בהמלצה לבדיקות העיניים: הגילאים המומלצים הינם בין חצי שנה לשנה, אח"כ בגיל 3 וחצי, ומומלץ גם לפני כיתה א'. ב-3 תאריכים אלה הראיה של הילד מתפתחת, והיא עדיין בעלת שינוי, לכן אם מגלים עין עצלה או פזילה בזמן, אפשר לטפל בה עד גיל 8. יש האומרין שניתן לטפל גם אחרי גיל 8, אבל אזי הסיכויים להצלחה הינם קטנים יותר.
הפרעת קשה וריכוז הנובעות מבעיות ראייה
כאשר ילד מתפרע בכיתה ובבית ואינו מרוכז, מיד נוטים לאבחן זאת כבעיית קשב וריכוז. אז לא כך הדבר - במקרים לא מעטים מומלץ לשלוח אותו קודם לבדיקת מיקוד ראיה, כי ייתכן שהוא פשוט זקוק למשקפיים, או שהוא סובל מכך שהעיניים אינן עובדות יחד, או שני הדברים כאחד, וזו בעצם הסיבה להפרעת קשב וריכוז.
טיפול אורטופטי בבעיות ראייה
הטיפול האורטופטי עוזר למטופל להשתמש בנוחיות בשתי עיניו, ובמידת האפשר להעניק לו ראיה דו-עינית, ותחושת עומק. בקליניקה האורטופטית מתקיימות סדנאות של 8-10 מפגשים בני 20 דקות עד חצי שעה כל מיפגש, הכוללות תוכנות ידידותיות לילד היושב מול מסך גדול, והמטפלים מתרגלים איתו תרגילי ראית עומק, ראיה תלת מימדית, הכל בצורה של משחקים, עם עזרים אופטיים המותאמים לילדים, ובמקביל הילד מקבל סידרת תרגילים לאימון בבית. קיימת גם אפשרות לרכוש את התוכנה הטיפולית הזו לעבודה ביתית, כאשר המטפלים האורטופטים עוקבים מרחוק על הטיפולים הביתיים.
טיפול חדשני בעין עצלה
הטיפול שהיינו רגילים לו בעין עצלה, הוא לסגור ברטייה את העין הטובה למספר שעות ביום, כדי שהמוח יחייב את העין העצלה לעבוד יותר. כיום בקליניקות לאורטופטיקה, קיימות שיטות נוספות לקידום הטיפול בעין עצלה, וזאת על ידי שימוש בתוכנת מחשב, בה יש סגירה לסירוגין של כל אחת מהעיניים, כדי לגרות בנוסף גם ראייה דו-עינית.
התאמת משקפים לילד
כיום משקפי ראיה הפכו להיות פריט אופנתי מעוצב, ומותגי משקפיים המתמחים במשקפי ילדים, מציעים מבחר צבעוני מרתק, ובריאותי כאחד. יחד עם זאת חובה להקפיד על בחירה בריאותית של משקפים איכותיות: יש לזכור שעצם האף אצל הילדים רכה וקטנה, ולכן גימור גשר המסגרת צריך להתאים לקימור האף, כך שקיים מקסימום מגע, ללא רווחים. כמו כן לתינוקות יש להתאים אפון אנטומי. בגשר עם אפונים, יש לבחון את מיקומם ביחס לאף, כי בעיקרון אנו רוצים שהאפונים "ינוחו" בצורה מלאה בצידי האף, אך לא בצורה לוחצת מדי, כך שנוצרת חלוקת משקל טובה יותר.
מוטות המשקפיים צריכים להיות ארוכים מספיק, כדי להתעקל סביב האוזן בצורה נכונה, ולהחזיק את המשקפיים בצורה יציבה. לתינוקות קיימות מסגרות בעלות מוטות "cable", לאחיזה יציבה ונכונה.
המלצות למסגרות הנכונות לילד
- מומלץ לבחור משקפיים בעלי מוטות קפיציים. כיום יש למצוא מסגרות מפלסטיק רך וגמיש או מטיטניום, שאינן נשברות בקלות. ילדים אוהבים לשחק ולהשתתף בפעילויות בהן המשקפיים נוטות להישבר או להתעקם. לכן חשוב להקפיד שהעדשות תהיינה עשויות מפלסטיק, כדי למנוע פגיעה בעיניים.
- מומלץ לחפש משקפיים בטכנולוגיית eye phorics – ללא מסגרת מגושמת ובולטת, עם מוטות וגשר העשויים מפלסטיק גמיש, המתעגלות מאחורי האוזניים לחיזוק היציבה, בגווני מסגרות שקופים למחצה. העדשות עמידות לשבר, והן מתאימות במיוחד לילדים אקטיביים, המתביישים במשקפים, שכן הם כמעט בלתי נראים על הפנים.
- חשוב שמסגרת המשקפים תכסה את כל שטח העיניים, כדי שהילד המביט כלפי מעלה, יראה טוב. לכן יש לוודא שהמסגרת מכסה את כל שטח הראייה, מהגבות ועד מתחת לארובות העיניים.
- יש לשים לב להתאמת המשקפיים למבנה הפנים של ילדים. החוק הבסיסי הוא בחירת מבנה מסגרת המנוגד למבנה פני הילד באופן פרופורציונלי, וכך נוצר מבנה מאוזן המדגיש את מבנה הפנים בצורה חיובית.
- החשיבות בבחירת משקפיים אופנתיות: כיום קיימים מותגים רבים של משקפיים בצבעים שמחים כמו כתום אדום וכחול, מחומרים גמישים המזכירים צעצועים מגומי ופלסטיק, כך שחווית בחירת המסגרת הופכת להיות נעימה.
הכתבה באדיבות אורטל ורובל-בסכס, אופטומטריסטית ואורטופטיסטית מומחית
"ורובל אופטיק ג'וניור", דיזנגוף סנטר תל-אביב
http://www.werubel.co.il