מונדיאל 2018 – הזווית הכלכלית

תוכן בחסות |

מונדיאל 2018, מנת הסם המרוכזת עבור מיליארדי אוהדי כדורגל מסביב לעולם, כזו שמגיעה אחת ל-4 שנים, יפתח בחודש הבא ברוסיה. רגע לפני בעיטת הפתיחה, יחסי ההימורים, נהרות הבירה וערימות הגרעינים, הבה נתבונן במספרים שמאחורי אירוע הספורט הגדול בעולם.

תיירות פנים - כ-300 עד 500 אלף משוגעים למשחק צפויים להיכנס בשעריה של רוסיה לטובת הצפייה במשחקים. מדובר בגידול של עד כ-10% בהשוואה לכמות התיירים הנכנסים הממוצעת בחודשים יוני-יולי (כ-4.3 מיליון איש). על אומדן זה אחראית חברת כרטיסי האשראי ויזה, אשר לה חוזה שותפות בן 15 שנה עם פיפ"א, אשר נחתם אי שם ב-2007. על פי ויזה, אשר ביססה את הערכותיה על נתוני ארבעת הטורנירים הקודמים, עיקר הגידול המתואר (כ-69%) מקורו באירופה. בנוסף, במהלך טורניר גביע העולם אשר נערך ב-2014 בברזיל ההוצאה בכרטיס אשראי הייתה גבוהה ב-31% מההוצאה הממוצעת של תיירים זרים במדינה. גידול שכזה, ואולי אף גבוה ממנו, צפוי גם במונדיאל הקרוב במדינה הגדולה בעולם. לשם כך, תאפשר חברת האשראי הבינלאומית אזורים נטולי מזומן לאוהדים ותספק שירותי גביה וסליקה מתקדמים, דוגמת חיובים דיגיטליים באמצעות טלפונים ושעונים חכמים.   השקעה - כידוע, אירוח של טורניר ספורט גדול דורש השקעה לא מבוטלת מצד המדינה המארחת. קל וחומר כאשר מדובר במונדיאל, אירוע אשר עתיד להתרחש על פני חודש ב-11 ערים שונות במקביל ברחבי מדינת הענק. לפיכך עמלו המארגנים הרוסים ב-7 השנים האחרונות על 12 אצטדיונים, מספר כמעט כפול של מתקני אימון מאובזרים, וכן אזורי תקשורת וסחר וכמובן מתחמי האוהדים (ה-Fan zones הצבעוניים והמוכרים). פרט לדרישות הספורטיביות של הטורניר, ביצעה רוסיה השקעה נרחבת בתשתיות אזרחיות, שגם הן חלק בלתי נפרד מאירוח המונדיאל – כבישים, גשרים, שדות תעופה, מערכי הסעת המונים, אלפי מלונות, מלוניות ובתי הארחה אשר שופצו או הוקמו מן היסוד לטובת קליטת נחיל האוהדים, העיתונאים ואנשי המקצוע אשר צפוי להציף את רוסיה בקיץ הקרוב.

מונדיאל 2018 צפוי גם כן להיות המונדיאל הטכנולוגי בהיסטוריה, לפחות עד כה. לטובת העניין השקיעו המארגנים סכומי כסף בלתי מבוטלים בהקמת תשתיות אינטרנט חדשות, חיזוק אלו הישנות, וכן שירותי גביה מתקדמים אשר יפרסו, כאמור, בסביבות האצטדיונים והאזורים המיועדים. כמו כן, לראשונה בתולדות המונדיאל תושק מערכת זיהוי חכמה לאוהדים (ה-Fan ID), אשר תפטור את המחזיקים בה מויזת כניסה למדינה, תאפשר גישה לאזורים הרשמיים ותזכה את האוהדים בנסיעות חופשיות בתחבורה ציבורית אל ומהמגרשים.

כל אלו הביאו את ההשקעה הרוסית בגביע העולמי הקרוב לסך של כ-11.8 מיליארד דולר, שהם כ-678 מיליארד רובל. הסכום האסטרונומי (אם כי לא הגבוה בכל הזמנים - ברזיל השקיעה לפני 4 שנים כ-14 מיליארד דולר), יגיע ברובו מכספי משלם המסים הרוסי, על פי החלוקה הבאה: מממשלת הפדרציה הרוסית (57.6%) וממשלות המחוזות הרוסיים השונים (12.7%). יתרת הסכום תמומן על ידי גופים פרטיים ומסחריים.   האם זה משתלם? תלוי את מי שואלים. בטווח הקצר, המדינה המארחת מצליחה להגדיל את הכנסותיה. כך, למשל, ברזיל ספרה בתום שנת 2014 13.6 מיליארד דולר נוספים בכלכלתה. ראוי לציין כי מספר זה מתייחס להכנסות המדינה על פני השנה כולה, ולא רק בתקופת המונדיאל עצמו. מאידך, חלק נכבד מההשקעה לקראת הגביע העולמי מבוצעת אד הוק לטורניר עצמו, ולכן הופך להפסד. פעילות ההשקעה שמבצעת המדינה המארחת באה בהכרח על חשבון השקעות אלטרנטיביות בשירותים לאזרחים, אשר עשויים להניב רווח כלכלי גבוה יותר בטווח הבינוני והארוך, דוגמת מוסדות חינוך, בריאות, רווחה וכדומה. כמו כן, מטבע הדברים, למדינה המארחת אין צורך בעתות שגרה בתשתיות המשרתות את אופרציית המונדיאל, וכך למעשה מתפזרים ברחביה "פילים לבנים", אשר תפקידם ההיסטורי מסתכם בכ- 500 דקות של כדורגל.

אך בל נשכח גם את הרווח הבלתי ספיר, הלא זהו הרווח הפוליטי. המונדיאל מאפשר למדינה המארחת להציג לראווה את חוזקותיה, את תרבותה ואת ייחודה הגלובלי. הטורניר, באם "עושים" בו את השימוש הנכון, עשוי לקדם את מעמדה של המדינה בקרב שכנותיה והן בחוגים הפוליטיים בהם היא פעילה. רוסיה בחרה לארח את אוליפיאדת החורף ב-2014 דווקא בעיר סוצ'י, אשר נחשבת לאחת החמות שבערי המדינה, תוך שהדבר הקפיץ משמעותית את עלויות האירוח, אשר ניתן היה להימנע מהן לו הייתה מתקיימת התחרות בעיר קרה יותר. ייתכן שבבחירה זו, השיגה רוסיה רווח אשר לא ניתן לכמת בדו"חות הלאומיים.

קרדיט לכתבה:אורי לביא.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה