צילום בסמארטפון - לאורך או לרוחב?
צילום בסמארטפון הוא חלק בלתי נפרד מהיומיום שלנו. אנחנו שולפים את הטלפון בכל פעם שיש לפנינו רגע שבא לנו לתעד, ואחת השאלות הראשונות שאנחנו חייבים לשאול את עצמינו לפני שאנחנו לוחצים על כפתור הצילום (ולרוב אנחנו לא עושים זאת), היא: "איך נכון לצלם את התמונה הזו – לאורך או לרוחב?" האם זה באמת כל כך משנה? התשובה היא לחלוטין - כן!
אז מתי נצלם לאורך ומתי לרוחב? באופן כללי, אנחנו רגילים להחזיק ולעבוד עם הסמארטפון שלנו לאורך, ולכן אוטומטית נצלם לאורך. אבל תיזכרו רגע בתערוכת צילום שביקרתם בה לאחרונה, או בצילומים מקצועיים שאתם צופים בהם בכל מסך – איך התמונות מצולמות שם? נכון מאוד - לרוחב! וזה לא מקרי. כי לצילום לרוחב יש המון יתרונות על פני צילום לאורך.
למה עדיף לצלם לרוחב? 1. הראיה המרחבית שלנו היא ראיה רוחבית, העיניים שלנו ממוקמות אחת לצד השניה, לכן המוח שלנו קולט הרבה יותר פרטים כשהתמונה היא לרוחב. 2. כשאנחנו מצלמים לרוחב, לרוב נחזיק את הסמארטפון בשתי הידיים - מה שמאפשר לנו אחיזה יציבה שמשפיעה על חדות התמונה. 3. כוח הכבידה והעולם סביבנו – רוב האלמנטים בעולם הפיזי פרוסים לרוחב יותר מאשר לאורך, לכן בעיקר בצילום תיעודי, בו נרצה להציג כמה שיותר פרטים – כדאי להעדיף צילום לרוחב. היא תייצר יותר עניין בתמונה.
באלו מקרים עדיף בכל זאת לצלם לאורך? כלל האצבע אומר שכל עוד יש לנו פרטים מעניינים בחלק התחתון והעליון של התמונה - אפשר לצלם לאורך. כלומר, אם אין לי פרטים מעניינים מספיק בחלק התחתון או העליון – כנראה שכדאי שאוותר על צילום לאורך, ולצלם לרוחב בסיטואציה הזו.
- המדריך השלם להשגת קופונים משתלמים בישראל
- 30 א' דירות בהנחה יוגרלו בשנה הקרובה, מתוכן 10 א' כבר בשבוע הבא
מסובך? הנה דרך קלה לזכור מהם המקרים הקלאסיים בהם צילום לאורך הוא הצילום הנכון יותר בצילום בסמארטפון:
- צילום תנועה בגובה התמונה - לדוגמה, ילד שמטפס על סולם חבלים או מישהו קופץ ממקפצה.
- צילום אלמנט שבנוי לאורך - עמוד תאורה, מגדל, סולם, עץ וכו'
- צילום פורטרט - צילום של פנים, שליש גוף, חצי גוף או כל הגוף.
- צילום בתקריב - צילום תקריב של אובייקט כלשהו ממש מקרוב, אפשרי בהחלט גם לאורך.
מה לגבי צילום סרטוני ווידאו – מה עדיף, לאורך או לרוחב? נכון שלצלם לאורך זה הכי נוח לנו, כי ככה אנחנו רגילים להחזיק את הטלפון. אבל תחשבו על הרגע שאחרי – על רגע הצפייה בסרטון. מתי ראיתם לאחרונה סרט קולנוע שצולם לאורך? אף פעם נכון?! כי כל מסך למעט מסך הטלפון שלנו, הוא מסך שבו הצפייה היא לרוחב, לכן זה קריטי שצילום הווידאו יעשה גם לרוחב. כשסרטון מצולם לאורך, מה שאנחנו רואים בזמן הצפייה הוא שני פסים שחורים שנמצאים משני צדי המסך. זהו אפקט של עמעום או של השחרה שבא לחפות על הפרורפציות הלא טבעיות של הסרטון. תחשבו כמה שטח מסך לא מנוצל יש לפנינו. זה מאלץ את העיניים שלנו להתאמץ מאוד כדי לקלוט את הפרטים הקטנים בתמונה. לסיכום, כשאנו מדברים על צילום בסמארטפון הן בצילום סטילס והן בווידאו – תתרגלו לסובב את המצלמה ולצלם לרוחב. זה יגרום לכם לצלם תמונות מעניינות הרבה יותר ולמי שצופה בצילומים שלכם ליהנות מכל הפרטים ולהתאמץ פחות. עמיחי ינקוביץ', מנחה בפיקסל - סדנת צילום בסמארטפון, ליחידים, קבוצות, חברות, ארגונים ובתי ספר.