נוגדי חמצון לשמירה על בריאות הלב

תוכן בחסות |

בריאות הלב חשובה לנו מכול. אנו חשופים לגורמים רבים העלולים לפגוע בבריאותנו ובבריאות הלב שלנו, כגון: חשיפה לזיהום אוויר, אכילת מאכלים רווי שומן ופחמימות עודפות, הרגלי עישון, חשיפה לקרני שמש מזיקות ועוד. כל אלו עלולים לגרום לחמצון בלתי רצוי של התא, והם מזיקים ופוגעים מאוד בבריאות הכללית ובפרט בבריאות הלב וכלי הדם. אנו יכולים לעשות פעולות רבות בכדי לשמור על ליבנו, ולתזונה השפעה רבה על בריאותנו. חומרים נוגדי חמצון, או בשמם הלועזי אנטיאוקסידנטים, קיימים במאכלים רבים והם נמצאו כתורמים לבריאות הלב. למעשה, צריכה מרובה ונכונה של נוגדי חמצון יכולה לסייע בשמירה על לב בריא ולמנוע את התפתחותן של מחלות.   מהו תהליך חמצון? בתוך גופנו מתרחשים מדי יום וללא הפסק תהליכים רבים. בין השאר המזון שאנו אוכלים הופך לאנרגיה, תהליך אשר זקוק לחמצן בכדי להתרחש. תוצרי הלוואי של שימוש בחמצן נקראים רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים נוצרים מתהליכים רבים אחרים שקורים בגופנו, כמו גם ממקורות חיצונים הכוללים חשיפה לזיהום אוויר, חשיפה מוגברת לקרני השמש, עישון ועוד. רדיקלים חופשיים עלולים לגרום נזק רב לתא ואף לשינוי ב- DNA שלו,  דבר שעלול להוביל לבעיות בכלי הדם ולמחלות לב.   תפקידם של נוגדי חמצון: פעולתם של נוגדי החמצון, מיועדת להשבתת רדיקלים חופשיים אלו בשל היותם בעלי תכונות חמצון. הם הופכים מחומצנים בעצמם ומונעים את יצירת הרדיקלים החופשיים וכך, הנזק שנגרם לגוף התא פוחת. מעבר לכך שגופנו מייצר נוגדי חמצון באופן טבעי, באפשרותנו לצרוך חומרים אלו מהמזון ולהגדיל את פעולתם. השלמת התזונה בוויטמינים עשירים בנוגדי חמצון כמו ויטמין C,  ויטמין E, בטא קרוטן וסלניום, הנמצאים במזונות, נמצאה כתורמת לבריאות הגוף ובפרט כמסייעת במניעת מחלות לב ובעיות בכלי הדם.   כיצד נוגדי חמצון מסייעים במניעת מחלות לב? שימוש בתוספים של ויטמינים המכילים נוגדי חמצון יכול לסייע במניעת מחלות לב. מחקרים רבים מצאו קשר בין אחוזי תחלואה ותמותה נמוכים יותר אצל אנשים שצרכו כמויות גדולות של נוגדני חמצון ממזון ומתוספים והם מצביעים על כך שוויטמינים וחומרים אלו נמצאו כתורמים בהפחתת הסיכון להתקפי לב ומחלות לב. כמו כן, יש להתייחס לסוג נוגדי החמצון ולכמות הנצרכת מאחר שכמות גדולה מדי של חלקם, כמו בטא קורטן יכולה להיות מזיקה. לעומת זאת, ויטמין E לדוגמה, מומלץ לצרוך בכמות גבוהה יותר. אחד הגורמים המרכזיים הקשורים לבעיות ולמחלות לב הוא עודף כולסטרול שלילי בדם. הקפדה על דיאטה נכונה הכוללת מאכלים המכילים כמות גבוהה ומגוונת של נוגדי חמצון, מסייעת באופן משמעותי בהפחתה של הכולסטרול וכך, תורמת לבריאות הלב.   איך ניתן לצרוך נוגדי חמצון? נוגדי חמצון מיוצרים באופן טבעי בגופנו אך בכדי להגדיל את הכמות הנצרכת ביום ניתן לצרוך אותם כתוסף תזונה או דרך מאכלים המכילים כמות גבוהה של ויטמינים ומינרלים נוגדי חמצון, כמו פרי צמח האסאי ושורש הליקוריץ שהם צמחים בעלי מגוון עשיר של נגדי חמצון. בין הוויטמינים והמינרלים שחשוב לצרוך:

  • ויטמין A הנגזר מבטא קורטן, נמצא בפירות, בירקות כתומים וצהובים כגזר ובטטה ובירקות ירוקים כהים כמו תרד וברוקולי.
  • ויטמין C, החשוב מאוד במניעת מחלות לב ובהפחתת כולסטרול, נמצא בפירות הדר, בפרי האסאי בתותים, במלון, בעגבניות ובעלים ירוקים.
  • ויטמין E, הידוע כמונע חמצון של חומצות שומן בלתי רוויות בקרום התא ולכן חשוב מאוד בהגנה על הלב מפני מחלות, נמצא בשמנים צמחיים ובזרעים, בנבט חיטה, בזרעי כותנה ובחמנייה, באגוזים, בדגנים מלאים, בסויה, בבטטות, בקטניות כמו שעועית שחורה, בעדשים ובאפונה.
  • מינרל הסלניום, נמצא באגוזים ברזילאים, בשיבולת שועל, בעוף, בביצים, בשום, בבצל, בסלמון, בפירות ים, בנבט חיטה ולמעשה ברוב הירקות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה