פיתוח מאגר לוויתן – האם זה טוב לסביבה?
מי מהצדדים מדייק? התשובה עוברת דרך הכרת העובדות המרכזיות
בשנה האחרונה מתפרסמים דיווחים אודות פעילותו של ארגון "שומרי הבית", ארגון המתנגד לפיתוח מאגר לוויתן במיקומו הנוכחי בשל החשש לנזקים סביבתיים. מנגד ישנם מגוון גופים, לרבות ארגונים ירוקים, שדווקא מצדדים בהקמת האסדה במתכונתו הנוכחית. מהי השורה התחתונה – האם מאגר לוויתן עלול לפגוע בסביבה, או יסייע לשמור עליה?
מדוע "שומרי הבית" מוחים?
כדי להבין את הבסיס למחאת "שומרי הבית", כדאי לחזור לפסיקת בית המשפט המחוזי בחיפה, שדן בעתירתה של חברת מושב דור נגד פיתוח מאגר לוויתן. בית המשפט דחה את טענותיה, וקבע שמדובר בעתירת NYMBY (ראשי תיבות של Not In My Back Yard – לא בחצר האחורית שלי): התנגדות לפרויקט רק בשל קרבתו למקום מגוריה של העותרת.
- גוגל מנסה להציל את תחום החיפוש שלה, והסטארט אפים רוצים לנצל את החולשה שלה
- בדרך לאבד נתח שוק? סטארטאפ החיפוש שמאיים על גוגל
קביעה זו מתחזקת כאשר מבינים שמחאת שומרי הבית היא מחאה מקומית ברובה, של תושבי האזור המוחים על כך שהאסדה השוכנת 10 ק"מ מהחוף תמצא בקרבת מקום מגוריהם. השאלה היא האם קרבה זו עשויה לפגוע באיכות הסביבה ובבריאות התושבים. האם האסדה תזהם את המים והאוויר?
בתכנון האסדה ומיקומה נלקחו שיקולים מחמירים בהיבטים של שמירת הסביבה הימית ואיכות המים. אמצעי הטיפול והניטור המוקמים על אסדת לוויתן הם מהמתקדמים מסוגם והושקעו עשרות מיליונים כדי לצייד אותה במערכת סגורה ללא פליטות שוטפות של מזהמים. כתוצאה מכך היקף פליטות הגזים מהאסדה יהיה מינימאלי ואף תותקן על האסדה מערכת למישוב חוזר של גזים. לכך יש להוסיף את העובדה שהאסדה מרוחקת כ- 10 ק"מ מהחוף, בעוד שעפ"י סימולציות שבוצעו רדיוס ההשפעה האפשרית שלה על איכות המים בתרחיש מחמיר עומד על כ- 250 מטר בלבד. מכאן שאין חשש לפגיעה באיכות המים והאוויר באזור החוף. אסדת לוויתן צפויה לתרום לשיפור משמעותי של איכות האוויר באזור חוף דור, חדרה ויישובי האזור. זאת מכיוון שבהתאם להחלטת הממשלה, פיתוח מאגרי לוויתן וכריש-תנין יוביל לסגירת התחנות הפחמיות כך שלא ייווצר יותר חשמל מפחם, הנחשב למזהם מאוד. מסיבות אלו החברה להגנת הטבע וארגונים ירוקים נוספים תומכים בהקמת האסדה במיקומה הנוכחי.
האם מיקום האסדה אופטימאלי?
טענה נוספת של "שומרי הבית" היא שהאסדה שוכנת קרוב מידי אל החוף, ולכן יש למקמה במרחק של 120 ק"מ ממנו. כפי שאפשר להבין מהנתונים, ההשפעה על איכות המים והאוויר צפויה להיות נמוכה בקרבת האסדה (ברדיוס של 250 מטר מהאסדה), ואינה צפויה השפעה על איכות המים והאוויר באזור החוף.
- ד"ר לוינגר - מנהל מחלקת Web באינסייט על פרויקטי פיתוח מורכבים
- עיצוב ביתנים: איך למנף תערוכות לכדי כלי שיווקי עוצמתי?
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
אך מדוע בכל זאת לא מוקמה האסדה רחוק יותר מהחוף, כפי שביקשו "שומרי הבית"? מיקום האסדה אושר ע"י המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה, לאחר שקלול כל הגורמים החשובים לרבות שיקולים ביטחוניים, סביבתיים והנדסיים:
שיקולים ביטחוניים – מאגר לוויתן הוגדר כנכס אסטרטגי ומתוקף חשיבותו, הוחלט למקמו בנקודה שתאפשר למדינה להגן עליו בצורה אופטימאלית.
שיקולים משפטיים – השטח שנמצא במרחק של 120 ק"מ מהחוף הוא חלק מה"מים הכלכליים", שבהם החוק הישראלי אינו חל ולכן יהיה קשה יותר לאכוף את תקנות המשרד להגנת הסביבה. מכאן שגם במישור המשפטי וגם במישור הסביבתי, יש היגיון ברור במיקום האסדה כ- 10 ק"מ מהחוף, במים הטריטוריאליים שבהם חל החוק הישראלי במלואו.
שיקולים הנדסיים – פיתוח מאגר לוויתן מבוסס על תכנית המתאר תמ"א 37 ח'. אחד השיקולים למיקום האסדה 10 ק"מ מהחוף, היא העובדה שעומק הקרקעית מערבה משם (כלומר במרחק גדול יותר מהחוף) אינו מאפשר הקמת אסדה קבועה.
לאחר שמכלול השיקולים הובאו בחשבון, הוקמה האסדה בנקודה הרחוקה ביותר מהחוף, כ-10 קילומטרים. רגלי האסדה כבר פה, ובחודשים הקרובים יגיע חלקה העליון.
כאשר אפילו הארגונים הירוקים המובילים מצדדים בעד המיקום הנוכחי של האסדה, ״שומרי הבית״ יכולים להיות רגועים: פיתוח מאגר לוויתן לא צפוי לפגוע באיכות המים והאוויר באזור החוף – ואף יוביל להפחתה ניכרת של זיהום האוויר, בשל המעבר מתחנות כוח פחמיות לשימוש בגז טבעי.
- 2.אדם פשוט וחושב 18/05/2019 16:13הגב לתגובה זומבין את תושבי חיפה המודאגים, אבל שומרי הבית לא חושבים נכון על הבעיה לעניות דעתי. האם אין הם סובלים מזיהום אוויר זה עשורים? מחלות וסרטן בשיעור הגבוה ביותר בארץ? בתור פעיל סביבתי ברור לי שמעבר לגז טבעי הוא התחלופה הנקייה וההכרחית למצב הנוכחי של שריפת פחם ונפט לשם הפקת חשמל. כרגע פרויקט לוויתן הוא המקור הזמין הכי גדול של גז טבעי שנמצא במאה האחרונה! העברת האסדה רחוק מהחוף רק תאט את המעבר לשימוש בגז טבעי, ותשמר את הסטטוס קוו של שימוש בדלקים מזהמים. מבין את חרדת תושבי חיפה אבל יש לחשוב קצת ולא רק להיות מוזן משמועות
- 1.לא מהאיזור 29/04/2019 14:41הגב לתגובה זושני שרי ביטחון קובעים כי נושא האסדה לא עבר בשולחנם. בית המשפט מעולם לא דחה את העתירות על בסיס nimby. נובל אנרג'י אתם חבורת מאפיונרים! הסרטן אצלינו הרווחים לנובל, תשובה ועופר.
- איזור שמיזור 30/04/2019 17:52הגב לתגובה זואתה בטוח? שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק ארז הייתה חולקת עליך. מאיפה הנתונים השקריים והבטחון להפיץ אותם? חבל, דעה שמגובה בכלום ושום דבר...