
איך מתבצעת חלוקת מניות בגירושין
גירושין הוא תהליך מורכב מאוד ורווי מוקשים בעייתיים. במקרים רבים הנושא הפיננסי, כלומר חלוקה מאוזנת של כל הנכסים והמשאבים המשותפים, נמצא במרכז העניינים כשכל אחד מבני הזוג שואף להבטיח לעצמו מקסימום רכוש, כסף ושווה כסף כדי לצאת לפרק החדש בחיים עם ביטחון כלכלי מרבי.
סוגיה רגישה במיוחד נוצרת כשיש ברשות בני הזוג מניות בחברה כזו או אחרת, בין אם מדובר בעסק משפחתי ובין אם רק אחד מהם שותף בחברה. גם אופציות הן נכס שחשוב להקדיש לו תשומת לב.
הסכם, בית משפט או בית דין רבני?
הדרך הטובה ביותר לבצע חלוקת מניות במקרה של פרידה היא באמצעות הסכם גירושין שלוקח בחשבון את האינטרסים של שני בני הזוג. למעשה יש אופציה עוד יותר טובה: הסכם ממון שמפרט מראש את אופן חלוקת המניות (וכמובן שאר הנכסים והמשאבים).אם בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכמה, נדרשת פנייה לערכאה שיפוטית. אפשרות אחת היא בית משפט לענייני משפחה, שמתייחס בעיקר לשיקולים הכלכליים, ואופציה שנייה היא בית דין רבני. בתי הדין הרבניים מערבים בהחלטות שלהם שיקולים נוספים - אם למשל הפרידה היא בעקבות בגידה, הצד ה"בוגד" עלול להיפגע כלכלית.
אם אתם חוששים מפני עירוב שיקולים לא כלכליים בהחלטה כיצד תתבצע חלוקת מניות בגירושין, חשוב להקדים ולפנות לבית המשפט לענייני משפחה לפני שהצד השני יפתח תיק בבית הדין הרבני (ואז כבר אי אפשר יהיה לפנות לבית המשפט האזרחי).
מה חשוב לוודא לגבי המניות?
חלוקת מניות בגירושין עשויה להתבצע בשני אופנים: אופציה אחת היא לתת מניות לשני בני הזוג ואופציה שנייה היא להשאיר את כל המניות בידי בן או בת הזוג שהם השותפים ה"אמיתיים" בחברה ולפצות את הצד השני בסכום כסף שמשקף את השווי של המניות עליהן ויתר.- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
בחברה פרטית או בעסק משפחתי לא תמיד קל להעריך את שווי המניות (בגלל ששווי העסק לא ברור), והדבר עלול ליצור חילוקי דעות שיקשו על הגעה להסכם גירושין מקובל על שני הצדדים.
גם חלוקה של המניות עצמן עלולה ליצור מצבים בעייתיים. בפרט יש לוודא שלא ייווצר מצב שנקרא "קיפוח המיעוט", ושבו הזכויות של מי שמחזיק בחלק קטן מהמניות נפגעות עקב החלטות הרוב (שיכול למשל לדלל את המניות של בן/בת הזוג השני, להבריח נכסים מהחברה ואפילו לרוקן אותה מתוכן וכך להפוך את המניות לחסרות ערך בפועל). בהתאם חובה לכלול בהסכם הגירושין פירוט של תקנון חברה מעודכן שישמור על זכויות המיעוט.
איך לחלק אופציות עתידיות?
אופציות בחברה הן תגמול מקובל מאוד בתחום ההיי-טק. במקרים אלה קשה להעריך את השווי שלהן, ולכן חלוקת אופציות ומניות בגירושין היא מקרה מורכב במיוחד, ועוד מוקש פוטנציאלי בדרך להתחלת פרק חדש בחיים בלי עיכובים מיותרים.ההמלצה היא לשכור את שירותיו של עורך דין מומחה לגירושין בעל ניסיון בטיפול בתיקים שכוללים גם אופציות ומניות, ובהתאם יכולת להגיע לפתרונות מיטביים. המאמר באדיבות משרד עורכי דין טל איטקין