תעריפי החשמל בעלייה? אסדת לוויתן נחלצת לעזרה
כיצד תעריפי החשמל משפיעים על רמת המחירים במשק, ועד כמה משמעותי תפקידו של הגז הטבעי בריסון המחירים והגדלת החיסכון הכספי למשק כולו?
נראה כאילו עברו שנים, אך רק לפני מספר חודשים יצאה הודעה שעוררה מחאה ציבורית רחבה, בדבר ייקור תעריפי החשמל. חצי שנה אחרי, פרסמה חברת החשמל הודעה אחרת המבשרת על חיסכון צפוי של 175 מיליון דולר בתהליך הפקת החשמל. מה גרם לשינוי הגדול, כיצד הוא צפוי להשפיע על תעריפי החשמל – וכתוצאה מכך על רמות המחירים במשק כולו?
חשמל הוא מוצר בסיס שמשפיע על העלויות של מוצרים רבים, שהפקתם מצריכה שימוש בחשמל. לכן, כאשר פורסמה הכוונה המקורית של רשות החשמל לעלות את התעריפים אי שם בדצמבר 2018 (בין היתר בעקבות התייקרות מחירי הדלקים), גל התייקרויות איים לשטוף את המשק: שורה של חברות מזון גדולות הזהירו שהעלאת תעריפי החשמל תוביל להעלאת מחירי מוצריהן. כפי שאפשר להבין, לתעריפי החשמל יש השפעה רבת עוצמה על הכלכלה כולה, מרמת הצרכן הבודד ועד לתעשיות והסקטורים השונים במשק.
בעקבות השתלשלות האירועים והמחאה הציבורית שהתעוררה, הוחלט לעלות את תעריפי החשמל בשיעור מתון ומדורג יותר. הפשרה שהושגה הצליחה גם לעצור לעת עתה את כוונת החברות הגדולות להעלות מחירים. אך מה יקרה בפעם הבאה שתעריפי החשמל יתייקרו? (הפעם הבאה יותר קרובה ממה שאולי נדמה: כחלק מהמתווה שסוכם, במהלך שנת 2020 צפויים תעריפים החשמל להתייקר שוב).
כך מסייע הגז הטבעי לריסון רמות המחירים כבר היום
ישנם מגוון גורמים שאחראים להתייקרות תעריפי החשמל (דוגמת התחזקות הדולר והתייקרות מחירי הדלקים), אך גורם מרכזי שיכול לסייע לרסן אותם: המעבר לגז טבעי. לשם המחשה, עפ"י דוח שפרסמה רשות הגז הטבעי, המשק הישראלי חסך למעלה מ- 48 מיליארד שקלים בעקבות השימוש הגובר בגז טבעי, בין השנים 2004 ל- 2016. זאת בין היתר בעקבות הגורמים שהזכרנו, שבהם הוזלת עלויות ייצור החשמל, ההשפעה על תעריפי החשמל ועל מחירי המוצרים במשק.
האם המגמה הזו תימשך גם בעתיד?
לאחרונה פרסמה דלק קידוחים הודעה בדבר חתימה על הסכם למכירת גז טבעי עם חברת החשמל, במסגרתו יוזרם ממאגר לוויתן גז בהיקף של כ- 4 BCM למשך שנתיים. עפ"י דיווחי חברת החשמל, הזרמת הגז הטבעי ע"י אסדת לוויתן תוביל לחיסכון של 175 מיליון דולר לאורך תקופת ההסכם. מגמת החיסכון רק צפויה להתחזק, לנוכח השימוש הגובר בגז טבעי כמקור להפקת חשמל. זאת בין היתר בעקבות החלטת המדינה להפחית באופן ניכר את ייצור החשמל מפחם, עד לסגירת התחנות הפחמיות. לצד התרומה הגדולה לאיכות הסביבה, השימוש הגובר בגז טבעי וסגירת התחנות הפחמיות צפויים להוביל לחיסכון בהיקף של מיליארדי שקלים נוספים.
מאגר לוויתן – פרויקט האנרגיה הגדול בישראל
ההסכם שנחתם עם חברת החשמל הוא אחד מתוך שורה של הסכמים מקומיים והסכמי ייצוא אזוריים שכבר נחתמו להספקת גז מהמאגר. שמו של מאגר לוויתן מעיד על היקפו, והוא מכיל כשני שליש ממשאבי הגז שהתגלו בחופי ישראל (לשם המחשה, הוא מכיל פי 2 מכמות הגז המוערכת במאגר תמר). בנוסף, מדובר באחת מתגליות הגז הגדולות ביותר שהתגלו בעשור הראשון של המאה ה- 21 במים עמוקים. כדי להפיק ולהזרים את כמויות הגז הרבות, הוקמה אסדת לוויתן במסגרת פרויקט גרנדיוזי בו היו מעורבים אלפי עובדים מ- 25 מדינות.
הזרמת הגז ממאגר לוויתן, בהווה והעתיד, צפויה לחסוך למשק מיליארדי שקלים ולסייע לריסון המחירים – במשק החשמל במשק הישראלי כולו.