התמונה מתבהרת: האם מתווה הגז מועיל למשק ולצרכן הישראלי?
3 שנים לאחר שמתווה הגז יצא לדרך, זה הזמן לבדוק: האם הוא היטיב או הרע את מצבם של אזרחי מדינת ישראל?
במשך שנים רבות עורר מתווה הגז דיון ציבורי ער, כאשר מצד אחד המצדדים במתווה טענו שהוא יתרום למשק ויגדיל את הכנסותיו, ומהצד השני מבקרי המתווה טענו שהוא עלול להוביל לייקור מחירים ולהיעדר תחרות. 3 שנים לאחר שיצא המתווה לדרך והתמונה התבהרה, זה הזמן לבדוק: איזו מהטענות התממשו? והאם המתווה מועיל או מזיק למשק הישראלי?
כיצד משפיע מתווה הגז על רמות המחירים במשק?
עפ"י אומדנים של משרד האנרגיה, לא זו בלבד שמתווה הגז לא גרם לעליית מחירים, הוא הוביל להוזלה משמעותית בעלויות האנרגיה: לפי הנתונים המשק חסך למעלה מ- 46 מיליארד שקלים בעלויות האנרגיה מאז החלה הפקת הגז הטבעי ממאגר תמר. 9.3 מיליארד שקלים נחסכו בשנת 2018 לבדה. בנוסף, לאחרונה פרסמה חברת החשמל שהסכם חדש להזרמת גז טבעי ממאגר לוויתן יוביל לחיסכון צפוי של כ- 175 מיליון דולר נוספים. כך שלמעשה, השימוש הגובר בגז טבעי הוא זה שמרסן את עליות המחירים, ובלעדיו תעריפי החשמל היו גבוהים כיום בעשרות אחוזים. מדוע זה חשוב?
לתעריפי החשמל יש השפעה רחבה על רמות המחירים במשק כולו, שכן הפקתם של מוצרים ושירותים רבים כרוכה בשימוש בחשמל. זו הסיבה לכך שהודעת רשות החשמל בדצמבר 2018 בדבר ייקור תעריפי החשמל, לוותה באיום של חברות רבות להעלות מחירים. מכאן, שבאמצעות הוזלת עלויות האנרגיה וריסון תעריפי החשמל, תורם הגז הטבעי במתווה הקיים להוזלת מחירים במשק כולו.
האם מחירי הגז גבוהים או נמוכים?
טענה נוספת מצד אנשים שהתנגדו למתווה הגז, היא שהמחיר ליחידת חום גבוה ביחס למחיר הנהוג בעולם. סמוך לאישור המתווה, מחירי הגז בעולם היו בצניחה ולכן נוצרה אשליה לפיה מחירי הגז בישראל גבוהים. אך מה קרה מאז? מחירי הגז בעולם נמצאים בעלייה תלולה: בשנת 2018 מחירי הגז באירופה עלו בצורה חדה, כאשר במדינות דוגמת אנגליה והולנד, שתי מפיקות הגז המשמעותיות ביבשת, נרשמה באותה השנה עלייה של 38% במחירי הגז לסביבות ה- 8$ ליחידה. ובינתיים בישראל... מחירי הגז בישראל ממשיכים לשמור על יציבות, ולעמוד על כ- 5.4 דולר ליחידה – תעריף הנמוך בעשרות אחוזים ביחס למחיר השורר בשווקים האירופאים. זאת הודות לנוסחת ההצמדה שנועדה לספק הגנה מפני תנודתיות מחירי הגז בעולם.
מעבר למחיר התחרותי של תעריפי הגז בישראל, במסגרת מתווה הגז התחייבה דלק קידוחים למכור בתוך מספר שנים 3 נכסים משמעותיים שגילתה – כריש, תנין ותמר, וכך להישאר עם אחזקות במאגר גז טבעי מפיק אחד – לוויתן. גם נובל אנרג'י, שותפתה של דלק קידוחים לממצאי הגז הטבעי בחופי ישראל, נדרשה לדלל את אחזקותיה בתמר. מכירת האחזקות במאגרים השונים הכניסה לשוק הגז הישראלי שחקנים חדשים רבים, ואלו מייצרים תחרות של ממש בכל הקשור להתמחרות מול צרכני גז (חברת החשמל לדוגמא), מובילים לירידת מחירי הגז לצרכנים במשק ולהתייעלות של כל אחד מהשחקנים בשוק.
כיצד מתווה הגז משפיע על הכיס של כולנו?
לצד החיסכון בעלויות האנרגיה וההשפעה על רמות המחירים במשק כולו, מתווה הגז מכיל שורה של מיסים והיטלים, שמובילים לכך שלמעלה מ- 60% מרווחי הגז מוזרמים לקופת המדינה. באיזה מיסים והיטלים מדובר? בין היתר במס הכנסה לחברות בגובה 25%, בתמלוגים בשיעור של 12.5% מהכנסות מכירת גז טבעי בישראל, בהיטל משאבי טבע ועוד. עפ"י הערכות שונות של בנק ישראל ומשרד האוצר, הכנסות המדינה מהגז הטבעי צפויות להסתכם לאורך השנים במיליארדי שקלים.
לאיפה הולך הכסף? כדי לאפשר לכלל אזרחי המדינה ליהנות מהרווחים, ההכנסות הצפויות בסך מאות מיליארדי שקלים יועברו לקרן העושר הריבונית, שתשקיע במגוון מטרות חברתיות, כלכליות וחינוכיות.
מספר שנים לאחר שמתווה הגז הטבעי יצא לדרך התמונה מתבהרת, ומציגה את תרומתו של הגז הטבעי להוזלת המחירים במשק ולהגדלת הכנסות המדינה, לרווחת אזרחי ישראל.