גביית צ'קים חוזרים ו- שיקים חוזרים

 | 
telegram

צ'קים חוזרים הפכו בישראל ל'מכת מדינה' של ממש. קחו למשל את הסיכום העגום של שנת 2018 בגזרה זו. בשנת 2018 לבדה, חזרו כ-3 מיליון וחצי צ'קים בשווי כולל של כמעט ארבעים מיליארד שקלים. כשאלו ממדי התופעה, מדובר בסכנה ממשית ואין פלא שהרבה עסקים קמעונאיים פשוט בחרו לא לכבד צ'קים ולא לקבל אותם כאמצעי תשלום. ועדיין, כאשר מדובר בתשלומים לספקים, או בפריסה מראש של תשלומים, כמו למשל במקרה של תשלומי שכר דירה, קשה להימנע מקבלת תשלום באמצעות צ'קים.

מה הסיבה שכל כך הרבה שיקים חוזרים?
יש כמה סיבות בגינן צ'קים חוזרים. לעיתים מדובר בסיבה טכנית, כמו תאריך הפקה שפג תוקפו או חתימה חסרה. כאשר הסיבה טכנית, מדובר על פי רוב באי-נעימות זמנית שרושם הצ'ק יפתור. יש גם מקרים של רמאים פשוטים שמפזרים המחאות גנובות או ממהרים לבטל את הצ'ק מיוזמתם לפני שמקבל הצ'ק הספיק לפדות אותו. אך ההערכה הרווחת היא שמרבית הצ'קים לא מכובדים כי בחשבון הבנק של רושם ההמחאה פשוט 'אין כיסוי' על סכום ההמחאה או שמסיבות כאלה ואחרות החשבון הוגבל. במציאות הישראלית, בה יש למעלה מ-250,000 'חשבונות מוגבלים', אין פלא שכל כך הרבה שיקים חוזרים.

מה שעצוב הוא שהתופעה הזו מרחיבה את המעגלים של עצמה. למשל, יצרן שייצר סחורה ומכר את המלאי לצד שלישי שסיפק בתמורה צ'קים. הצ'קים התגלו ללא כיסוי, מבחינת היצרן מדובר בצרה צרורה, כי על סמך העסקה הזו הוא רכש חומרי גלם ובעצמו שילם בצ'קים, מתוך הנחה שהצ'קים שבידיו יפרעו במועד וכסף יוזרם לחשבון הבנק.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הכסף שהיה אמור להיכנס לחשבון נועד, בין היתר, לכיסוי הצ'קים שהעביר לספק. עכשיו, שלא באשמתו, נוצרה תגובת שרשרת, כי לצ'קים שהוא הפיץ אין כיסוי וגם הם חוזרים. בקרב עסקים קטנים מרובי ספקים מדובר בבעיה בקנה מידה לאומי.

כיצד ניתן להימנע מצ'קים חוזרים?
הדרך הטובה ביותר להימנע מ-צ'קים חוזרים היא לנסות להימנע משימוש בצ'קים. העולם הגדול בדרך לשם וסביר שבעתיד אמצעי התשלום יהיו דיגיטליים בלבד, אבל עד שזה יקרה יש מספיק נקודות השקה בהן עדיין לא ניתן לוותר על הצ'ק. גם פה, יש אמצעים שניתן לנקוט כדי לצמצם את הסיכוי שהצ'ק יחזור.

ברמה הפשוטה מקבל הצ'ק צריך לבדוק שכל הפרטים מדויקים, שאין פגמים ברישום. לגיטימי לבקש מרושם הצ'ק תעודת זהות, וכאשר יש עסקה רגישה ניתן גם לדרוש מהרושם פירוט חשבון שיראה שיש לצ'ק כיסוי. בעסקאות גדולות במיוחד אפשר לדרוש מהצד המשלם 'המחאה בנקאית', מדובר בצ'ק שהבנק מנפיק ומאשר שיש 'כיסוי' ולכן הוא בעצם סוג של 'כסף מזומן'.

אחרי שזה נאמר, צ'קים ימשיכו לחזור, גם בגלל קיומם של נוכלים וגם, כמו שהסברנו קודם, לעיתים מדובר בכדור שלג שמתגלגל במהירות, בלי שלרושם הצ'ק היתה כוונה רעה או שליטה מלאה על התהליך.

מה אפשר לעשות כאשר צ'ק חזר?
צ'ק שחוזר יוצר בעיה רצינית לצד שקיבל אותו, אך האחריות החוקית מונחת לפתחו של רושם הצ'ק. כלומר, העובדה שהצ'ק חזר אינה פותרת אותו מהתשלום. הרבה אנשים סבורים שצ'ק חוזר הוא נייר חסר תועלת, ורבים מתפתים למכור את ה-שיקים החוזרים בשבריר המחיר לחברות העוסקות בניכיון צ'קים, וחבל. צ'ק שחזר הוא למעשה שטר חוב לא ממומש והרבה פעמים יש מה לעשות עמו במסלול גבייה משפטי.

כשמדובר בגביית חובות ובכללן צ'קים חוזרים, מדינת ישראל פיתחה מנגנון משפטי מהיר ונגיש יחסית לשירות בעלי חוב – אנחנו מדברים על לשכות ההוצאה לפועל.

תנאי מקדים לפתיחת הליכים נגד החייב בהוצאה לפועל הנו שיגור מכתב התראה בו החייב נדרש לסלק את החוב מיידית. היה והחייב מתעלם מההתראה, הדרך לטיפול באמצעות הלשכה להוצאה לפועל נסללת. החוק לא מחייב שעל מכתב ההתראה יהיה חתום עורך דין.

אבל מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי כבר בשלב זה, הן משום שלמכתב התראה מעורך דין יש אופי רשמי שעשוי להלחיץ את החייב ולהשפיע עליו פסיכולוגית, והן משום ש-עורך דין גבייה המתמחה ב-גביית חובות ו-צ'קים חוזרים יודע לזהות את כל סוגי החייבים ומכיר את כל ה'טריקים' שיאפשרו לגבות את החוב בקלות ומהירות יחסית.

בהמשך יפתח עורך דין גבייה תיק הוצאה לפועל נגד החייב באחת הלשכות של ההוצאה לפועל. נציין שבשעת פתיחת התיק צריך התובע לשלם אגרה בסך 1.25% מגובה החוב. אחרי פתיחת התיק תישלח אזהרה לחייב מטעם ההוצאה לפועל הדורשת ממנו לפרוע את החוב או להסדיר אותו מול הנושה בתוך 20 יום.

בשלב זה החייב עשוי להגיש בקשת 'התנגדות לביצוע השטר'. פעולה זו בולמת את תהליך ההוצאה לפועל ומעבירה את התיק לדיון בבית המשפט. שימו לב שבקשה זו מעכבת מעט את התהליך אך אינה פוטרת את החייב מלספק הסבר ראוי להתנגדות. פעמים רבות אחרי דיון קצר, בית המשפט מוצא שאין הצדקה לבקשה ומחזיר את הטיפול להוצאה לפועל.

בשלב זה עורך דין מנוסה יכול לעשות את ההבדל ולמוטט את טיעוני החייב. בהנחה שבית המשפט דחה את בקשת החייב ניתן להפעיל הליכי גבייה הכוללים עיקולים מסוגים שונים.

עורך דין גבייה טוב לגביית צ'קים חוזרים ו- גביית חובות עובד על תוצאות
שיקים חוזרים זה למעשה חוב של מושך השיקים לאוחז בהם, סוג של גביית חובות אם תרצו. איך נאתר עורך דין גבייה מתאים לגביית צ'קים חוזרים? עורכי דין רבים יבקשו מראש שכר טרחה נאה בלי קשר לתוצאות ההליך. באופן פרדוקסלי, דווקא המומחים המובילים בעניין יעבדו במודל של תוצאות שהוא הרבה יותר נוח ללקוח. גם משום שהלקוח לא משלם לעורך הדין במקרה של כישלון בתביעה או בגבייה וגם משום שכאשר הלקוח נדרש לשלם ל-עורך דין גבייה, הסכום ממילא מתקזז מתוך הסכום שעורך דין גבייה הצליח לגבות. דוגמה לעורך דין ותיק ומוביל בגביית חובות שעובד במודל הזה, הוא משרד 'שופן עורכי דין' בהובלת עורך הדין ניסים שופן.

הכותב הינו עו"ד ניסים שופן העוסק ב-גביית חובות ו- שיקים חוזרים  לחברות, עסקים ופרטיים למעלה מ-18 שנים וכול הפרטים באתר shopenlaw.com ו- הגובה את שכר טרחתו מהלקוח רק מגבייה בפועל מהחייב/נתבע.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות