כמה טיפים חשובים לעידוד עבודת הצוות של העובדים שלנו
אחת הנקודות החשובות ביותר של הארגון הוא האנשים שבו, במיוחד בפרוץ תקופת הקורונה אנו מבינים עד כמה בני האדם הם אלו שמפעילים את המערכות והמפעלים. אלה עובדי הארגון שמבצעים את הפעולות השונות שבאחריותם ומפעילים את הארגון על פי הוראות ההנהלה.
למשל, כך מסביר אברהם היינוך, מנכ"ל חברת לייזר טאג קלאב, כי לכל עובד יש אחריות אישית, אך אי אפשר להתעלם מהעובדה שהם עובדים בשיתוף פעולה, וזה דבר שרבים הם המנהלים שאינם השכילו להבין את הדבר.
מה זה אומר? שהארגון זקוק לעבודת צוות איכותית. זהו דבר סופר משמעותי וכמובן שלכל עובד יש את היתרונות והחסרונות שלו, אך כאשר הם עובדים כצוות הם מסוגלים להשיג הרבה יותר. ואם יש מנהל שעדיין לא השכיל להבין את הנקודה הזאת, במוקדם או במאוחר זה יתנקם בעסק שלו או במפעל, גם אם נראה שאין שום דבר על פני השטח. אך זה כמובן המצב האידיאלי עבור הארגון, אך כידוע כשמדובר באנשים, זה לא תמיד המקרה. לרוע המזל יתכנו חיכוכים ומתחים מסוגים שונים שיכולים לפגוע בעבודת הצוות ובכך לביצוע הארגון.
וכשזה קורה, אסור לארגון להשלים עם המצב, על המנהלים לנקוט בפעולה אמיתית לעידוד עבודת צוות. אך כיצד ניתן לעשות זאת בצורה הטובה ביותר?
מהיכן מתחילים? גיוס וקליטה
המחשבה על עבודת צוות צריכה להתחיל בשלב הגיוס. כאשר הארגון מגייס עובדים חדשים הוא בוחן את כישוריהם וניסיונם, אך על הארגון לבחון גם את מאפייני העובד. חשוב לנסות לאבחן את יחס העובד לעבודת צוות.למשל, כאשר ביצענו גיוס עובדים לחברה שלנו שלחנו אותם ליום גיבוש למשחק לייזר טאג תל אביב ושם ביצענו ניסיונות להציג בפני המועמדים תרחישים שונים ולשאול את דעתם וכיצד הם יתמודדו באותו מצב כדי ללמוד על אופים. יש להדגיש את ערך שיתוף הפעולה בתהליכי ההעסקה החדשים. כמובן שאתה לא יכול להטיל את כל האחריות על העובד, המנהלים צריכים לעזור לעובד להשתלב במקום העבודה, להכיר את בעלי התפקיד ואת דרך העבודה כדי להקל.
הדרכות נכונות בעסק
מנהלי הארגון אינם נושאים אך ורק תפקיד טכני של חלוקת משאבים, הם אינם מנהלים מכונות אלא בני אדם. על המנהל לפעול כמנטור לעובדים המלמד אותם את דרך העבודה הנכונה ואת ההתנהלות הנכונה. מנהל שמעניק השראה ומחנך עובדים לערכים החשובים לארגון. במקרים רבים המנהלים מעודדים תחרותיות, זה טוב ונכון במידה מסוימת, אולם אין לעודד תחרות מהסוג שרומס ודוחק עובדים, אלא תחרותיות חיובית שאינה מבטלת את עבודת הצוות. אינך יכול להתלונן על התנהגות עובדים כאשר מנהלים אינם שולחים את ההודעה הנכונה.
פעילויות לשילוב העובדים בצורה אולטימטיבית
צוות שיתוף פעולה עם קבוצות פעולה מהווה אתגר גדול. מנהלים יכולים להדגיש את נושא שיתוף הפעולה בהקשר של העבודה היום יומית, אך לעיתים המסקנה נקלטת ומופנמת טוב יותר כאשר מביאים עובדים למצב של שיתוף פעולה שאינו קשור ישירות לסדר היום של העבודה. כדאי לקחת פסק זמן ולקבל את העובדים לפעילות גיבוש מהנה. פעולות גיבוש מוציאות את העובדים מסביבת העבודה ובכך משחררים אותם מהעבר והמשקעים החיכוכים השונים שעלולים להתרחש. הם יכולים לנקות את הראש בסביבה ניטרלית יחד עם עמיתיהם לעבודה. במהלך יום הגיבוש הם יכולים להתנסות בפעולות שונות המחזקות את ערך שיתוף הפעולה ללא קשר להגדרת תפקיד העובד בארגון. פעילויות אלה מפרקות חסמים, מחזקות קשרים אישיים ומחזקות את שיתוף הפעולה של העובדים.
חוויות מרגשות שמעודדות עבודת צוות
כל ארגון רוצה לעודד עבודת צוות. יש לכך סיבות טובות, ברור שבעזרת עבודת צוות ניתן להשיג יותר. לדוגמא, עובד תחרותי ביותר שרוצה את כל הקרדיט עבור עצמו ולכן אינו עובד כצוות עם עמיתיו לעבודה עשוי להגיע לתוצאות טובות יחסית עבור אחרים, אך אם היו חולקים את הערך השיתופי, הערך היה גבוה בהרבה מ המצב הנתון. שיתוף פעולה ועבודת צוות הם הבסיס לכוח המין האנושי, הם הסיבה לכך שבני האדם נמצאים בראש שרשרת המזון. ברור שאנחנו רוצים לראות עבודת צוות במקום העבודה ולכן עלינו גם להיות פעילים ולחנך לשיתוף פעולה.
ארגונים רבים עורכים ימי פיתוח עובדים הכוללים בין היתר העלאת רמת שיתוף הפעולה בתוך הארגון. במהלך הגיבוש ניתן לנתק עובדים מענייני היום-יום של הארגון. שהם כרגע אולי מלאים במתחים וחיכוכים אישיים וברמות נמוכות של שיתוף פעולה, ולוקחים אותם למקום אחר בו ניתן לשנות את האווירה ופועלים לשיפור עבודת הצוות בהקשר מנותק מהעבודה. זה מקל עלינו להטמיע את ערכי עבודת הצוות והחשיבה היצירתית. אנו למעשה עובדים סביב הבעיה ביום גיבוש, מטמיעים את הערכים הנכונים וכשאנחנו מצליחים לבצע את השינוי האישי אנו יכולים לחזור למקום העבודה ולהתמודד עם הבעיות עם הכלים החדשים שקיבלו העובדים ועם נקודת מבט חדשה .
בכדי להצליח במשימה, כדאי לחפש פעילויות מרגשות שיניעו את העובדים ובמקביל יהיו גורמים המעודדים שיתוף פעולה.
אפשרות מעניינת שניסתה בהצלחה בצורה של חבות היא פעילות תגיות הלייזר. לייזר תג הוא משחק מלא באדרנלין בו שתי קבוצות מתחרות זו בזו בשדה קרב המשתמש בתותחי לייזר (לא מזיק כמובן). זה כמו משחק מחשב אבל הנה אנחנו בתוך המשחק.
כל קבוצה רוצה לנצח. אבל כדי לנצח צריך לבנות אסטרטגיה ולעבוד כצוות - כל אחד צריך לבצע את תפקידו בתיאום עם האחרים כדי לנצח את הקבוצה היריבה. זה לא שונה מהמצב במקום העבודה, גם בו אנו מצפים מהעובדים לעבוד כצוות וליישם אסטרטגיות אשר יעניקו לארגון יתרון על פני המתחרים. באמצעות פעילות מרגשת זו עובדים יכולים לספוג את הערך של עבודת צוות ושיתוף פעולה, ולא בהקשר היומיומי של משימות עבודה. כאשר הם יחזרו למשרד יהיה להם קל יותר לשמור על אותם ערכים ולהביע אותם באימון היומיומי.