שאלות שאתם חייבים לשאול את עצמכם (וגם לענות) לפני שמשקיעים בשוק ההון

הצעד הראשון בכל השקעה בשוק ההון הוא בירור צרכיו ומאפייניו של המשקיע הפוטנציאלי. אם ברצונכם לכוון להשקעה שתשרת אתכם בטווח הארוך ותתאים לכם ככל שניתן, אלו השאלות שעליכם לשאול את עצמכם לפני שאתם מתחילים להשקיע

 | 
telegram

שוק ההון נתפס לעיתים כזירה אשר טומנת בחובה סיכון גבוה. עם זאת, מה שרבים אולי לא יודעים הוא, שחלק משמעותי בגידור של אותו סיכון מתרחש עוד לפני שמתחילים להשקיע. אנחנו כמובן מתכוונים לביצוע בירור מעמיק אודות הצרכים וההעדפות הספציפיות של כל חוסך.

שוק ההון מציע מגוון רחב של אפיקי השקעה ומכשירי השקעה שיתאימו למשקיעים וחוסכים שונים – אך בטרם ביצוע הבחירה יש כמה שאלות בסיסיות וחשובות שכדאי לשאול כדי להבין מהי ההשקעה שמתאימה לכם: מה אתם מצפים להשיג מההשקעה? מהי מטרתה? איזה מכשיר חיסכון יאפשר לכם להגיע ליעד בצורה הטובה והנוחה ביותר? איך תרצו לממש את ההשקעה? ועוד. מענה על שאלות אלו יאפשר, למשל, לחברת ניהול התיקים בבית ההשקעות להתאים את תיק ההשקעות לאופי ולצרכים שלכם. הוא גם יאפשר לכם להבין מהי נקודת הפתיחה שלכם ולאן אתם מכוונים, כך שתוכלו לדייק את ההשקעה שתבצעו. דיוק העדפות המשקיע והכרת מאפייניו הם הבסיס להגברת הסיכוי לכך שההשקעה תישא פרי בעתיד, ולכך שתוכלו לזכות בשקט נפשי מסוים.

הנה הנקודות החשובות והשאלות שכדאי לשאול לפני שמתחילים להשקיע:

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מהי מטרת ההשקעה? האם ההשקעה מתבצעת לטובת יעד מסוים, כמו סיוע לילדים במימון חתונה או לימודים? האם המטרה היא דווקא חיסכון של כסף פנוי לטווח הארוך? האם ההשקעה נועדה לצבור סכום ספציפי שמיועד לשדרוג הדירה או הרכב? לאחר שתגדירו את המטרה, תוכלו לדעת לאן אתם מכוונים ומהו הסכום שנחוץ לכם כדי להגשימה.

מהו טווח ההשקעה? במילים אחרות, כמה זמן יש לנו כדי להגיע למטרה הרצויה. כך למשל, תמהיל ההשקעות עבור משקיעים עם טווח השקעה של שנה עשוי להיות שונה לחלוטין מזה של משקיעים עם אופק השקעה של עשרות שנים. כאשר טווח ההשקעה קצר, לרוב הדגש הוא מקסום פוטנציאל הרווח, כנגד שמירה על רמת סיכון סבירה, כדי למנוע תנודתיות בטווח הקצר. לעומת זאת, כאשר טווח ההשקעה הוא ארוך, תנודתיות בטווח הקצר הופכת שולית. לכן במקרה כאלה ניתן לבחור בתמהיל עם חשיפה גבוהה יותר למניות, ובכך בעצם להעלות את רמת הסיכון בתיק ההשקעות, על מנת להגביר את הסיכוי לתשואה נאה לאורך השנים.

מהי מידת הסיכון הרצויה? עד כמה נוכל לשאת הפסד בטווח הקצר? האם אנחנו טיפוסים שונאי סיכון ברמה קיצונית? האם יש לנו אורך רוח, סבלנות ויכולת לספוג הפסדים נקודתיים מתוך מחשבה שהשקעה ארוכת טווח, על פני שנים ארוכות, נוטה להשתלם? רמת הסיכון היא בדרך כלל נגזרת של אחוז המניות בהשקעה – חשיפה גבוהה למניות תגדיל את רמת הסיכון אך במקביל גם את פוטנציאל התשואה, וחשיפה נמוכה למניות תצמצם את פוטנציאל התשואה אך במקביל גם את הסיכוי להפסד או לתנודתיות בטווח הקצר. יש כמובן גם את האמצע, חשיפה ממוצעת לאפיק המנייתי.

עד כמה חשובה הנזילות? נזילות היא פרמטר חשוב ומשמעותי שגם עליו יש לתת את הדעת ויש לה תפקיד חשוב בבחירת מכשיר ההשקעה המתאים. ישנם משקיעים אשר לא מוכנים לוותר על נזילות – כלומר הם רוצים שתהיה להם האפשרות למשוך את כספי ההשקעה בכל זמן שיבחרו – וישנם משקיעים, בעיקר כאלה שטווח ההשקעה שלהם ארוך מאוד, שנזילות היא שולית עבורם ולא משחקת תפקיד חשוב. שאלו את עצמכם, עד כמה חשוב לכם שכספי ההשקעה יהיו זמינים למשיכה עבורכם בטווח של ימים ספורים?

באיזה מכשיר השקעה נבחר? אחרי שביצענו מיפוי והבנו את מטרת ההשקעה, את הטווח שלה ואת מידת הסיכון הרצויה – ניגש לבחירה המשמעותית – מכשיר ההשקעה שאליו נפקיד את הכסף ובאמצעותו נתחיל להשקיע. כיום ישנו מגוון רחב של מכשירי השקעה, לכל אחד מאפיינים ייחודיים ותכונות אחרות.
ניתן לבחור למשל בתיק השקעות שמציעות חברות ניהול תיקים בבתי ההשקעות. תיק השקעות מנוהל נבנה עבורכם באופן ייחודי כך שאופי ההשקעה יתאים לכם. בהשקעה מסוג זה נדרש לרוב סכום מינימלי של 250-300 אלף ₪, ולכן הבחירה בתיק השקעות תלויה גם בסכום ההשקעה שלכם.

אופציה נוספת העומדת לרשותכם היא קופת גמל להשקעה – מוצר השקעה מעולמות הגמל המאפשר השקעה בשוק ההון במגוון מסלולים לפי בחירתכם ומשיכה בכל עת בכפוף לתשלום מס רווח הון, כפי שמקובל במכשירי השקעה אחרים. ניתן להפקיד לקופת גמל להשקעה עד כ-70,000 ₪ בשנה בלבד עבור כל אדם (לפי תעודת זהות).

אם לקחתם על עצמכם ללמוד את התחום, באפשרותכם להשקיע גם באופן עצמאי באמצעות קנייה או רכישה של ניירות ערך כראות עיניכם. יחד עם זאת, פעולה זו מצריכה הבנה מסוימת בשוק ההון והיא אינה מתאימה לכל אחד.

כיצד נרצה לממש את ההשקעה? האם המטרה היא למשוך את כספי ההשקעה כסכום חד פעמי, או אולי בצורה מניבה שתשולם כקצבה חודשית? ישנם מכשירי השקעה שמאפשרים משיכה בסכום חד פעמי בלבד ויש כאלה שמאפשרים לממש את ההשקעה כקצבה, בדומה לשכירות, ואפילו לזכות את המשקיע בהטבות מס. בקופת גמל להשקעה למשל, יש יתרון משמעותי בהיבט הזה: חוסכים בני 60 ומעלה יכולים למשוך את הכספים שחסכו בה בצורת קצבה ולקבל פטור מלא ממס רווחי הון.

 
*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות