
תואר ראשון, תואר שני - לזרום עם השוונג או לקחת פסק זמן?
בימינו תואר אקדמי כבר הפך לשלב הכרחי בדרך לשילוב בשוק העבודה, וכמעט אין משרות שלא דורשות מהמועמדים להיות בעלי תואר ראשון לפחות. אך קיימים מקצועות רבים שבהם גם תואר ראשון הוא כבר לא מספיק, ואלו שרוצים לעסוק בהם צריכים לאחוז גם בתואר שני רלוונטי - לדוגמה, תואר שני במנהל עסקים שיסייע להם להתקדם לתפקידי ניהול בתחומם.
עם זאת, ההחלטה להמשיך ללימודי תואר שני דורשת התחשבות בלא מעט גורמים, וסטודנטים רבים מתחבטים בשאלה מתי הזמן הנכון ביותר עבורם להירשם ללימודים. לא לאבד את המומנטום הרבה סטודנטים שמסיימים תואר ראשון מעדיפים להמשיך לתואר שני מיד לאחר מכן כי הם כבר ב"שוונג" של הלימודים, וקיים חשש שאם יפסיקו כעת - הם כבר לא ימצאו זמן וחשק כדי לחזור לזה. אחרי שלוש שנים (לפחות) שבהם כבר חייתם כסטודנטים והתרגלתם לשלב לימודים ועבודה, לחרוש בטירוף לפני תקופת מבחנים, ולחסוך במותרות כדי לשלם שכר דירה, קיים הגיון בהחלטה להמשיך בקצב דומה לעוד שנתיים ולסגור גם תואר שני. אבל מה עם מרווח נשימה? מצד שני, לימודים לתואר ראשון הם חוויה אינטנסיבית במיוחד. במהלך התואר הראשון נדיר שיוצא לסטודנטים להתאוורר, לנסוע לטיול או אפילו לעבוד בתחום שיקדם אותם בקריירה שלהם. לפעמים צריך את מרווח הנשימה כדי לנוח ולהתאוורר, לחשב מסלול מחדש ואולי אפילו לטייל כמה חודשים. לתקופת הפסקה כזאת יכולות להיות השפעות טובות מבחינה פיזית ונפשית, והיא עשויה גם לתת לכם זמן כדי להחליט מה הכיוון שלכם בלימודי תואר שני.
להפסקה בין התואר הראשון לתואר השני יש יתרונות נוספים, חוץ מההפוגה מהלחץ של הלימודים. אלו שבוחרים לצאת לשוק העבודה עם סיום התואר הראשון ולהתחיל לצבור ניסיון תעסוקתי מקבלים מושג טוב יותר על התחום שאותו למדו. הידע התיאורטי מקבל יישום בשטח, ונוצרת הבנה מעמיקה יותר של העבודה בתחום - דבר שהכרחי כדי להבין לאיזה כיוון ללכת בלימודי תואר שני והאם בכלל יש בהם צורך. רק לאחר שתצברו ניסיון מסוים בתחומכם תוכלו לדעת, למשל, אם תואר שני במנהל עסקים יסייע לכם להתקדם לתפקידי ניהול. נקודות נוספות למחשבה נקודה נוספת למחשבה היא המצב הכלכלי שלכם, והאם המסלול לתואר שני יאפשר לכם לעבוד במקביל ללימודים. בשביל זה צריך להבין את רמת העומס הצפויה בתואר הספציפי שאתם מכוונים אליו - תואר שני במנהל עסקים לא זהה ברמת העומס לתואר שני בפסיכולוגיה קלינית. מסלולים מסוימים הם עמוסים מאוד, ואילו באחרים אפשר בקלות לשלב עבודה באחוזי משרה גבוהים. לסיכום, אין נכון או לא נכון - יש מתאים או לא מתאים אין דרך שתתאים באופן גורף לכל הסטודנטים שמתלבטים מתי להתחיל תואר שני. יש כאלה שהכי טוב בשבילם לסיים הכל בבת אחת, אחרים שזקוקים לאוורור וכאלה שרוצים לבחון קודם את שוק העבודה. אל תתפתו לקבל החלטה מסוימת מתוך לחץ סביבתי - הכי חשוב זה להבין קודם כל מה הכי מתאים לכם, ולזרום משם.