
מה אומר חוק הפרגולות החדש?
פרגולה היא מוצר קלאסי למקום כמו ישראל - שמצד אחד יש בו שעות שמש רבות מאוד (ולא רק בקיץ, אגב) ומצד שני מתאפיין בחיבה עזה לישיבה ואירוח במרחב הפתוח (כבר לפני עשרות שנים הבנו שכל בית צריך מרפסת, וכיום יותר ויותר ישראלים נהנים מבית עם חצר). עד שנת 2014 כל בנייה של פרגולה חייבה קבלת היתר מהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. גם הקמת גדר ולמעשה אפילו התקנת מזגן או מצלמה חיצונית היו כרוכות בהגשת בקשה מתאימה לוועדה הנ"ל - והתוצאה הייתה סחבת בירוקרטית (שבחלק מהמקרים נמשכה חודשים ארוכים ואף יותר!), בזבוז זמן יקר (כולל צורך להגיע פיזית למשרדי הוועדה) ומרירות בקרב הציבור הרחב שהרגיש שהממשלה מגבילה אותו שלא לצורך.
בפועל רבים פשוט הקימו פרגולות, ובסופו של דבר התקנות לא רק שלא מילאו את ייעודן אלא שאף פגעו בו. מי שלקח על עצמו את המשימה לעדכן את התקנות היה גדעון סער, שכיהן אז כשר הפנים. הוא העביר שורת תיקונים משמעותיים שזכו לכינוי חוק הפרגולות ואפילו מוכרות כ"רפורמת הפרגולות".
האם חוק הפרגולות מאפשר תמיד לבנות בלי היתר? לא. פרגולות שהשטח שלהן הוא יותר מ-50 מ"ר כן זקוקות לאישור מטעם הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. גם פרגולות קטנות יותר אבל כאלה שתופסות יותר מ-25% מהשטח הפנוי לבנייה חייבות בהיתר בנייה מתאים. הכללים הנ"ל רלוונטים גם לגבי פרגולות המוקמות על גג של מבנה וגם לגבי פתרונות ההצללה שמותקנים בחצר - אבל לא לגבי בניית פרגולה במרפסת.
בכל מקרה ההגדרה של פרגולה היא מבנה ללא קירות, על עמודים, ועם תקרה שהיא משטח הצללה לא נטוי ולא משופע. תנאי נוסף הוא שבמשטח ההצללה לפחות 40% יהיו מרווחים בין חלקים אטומים וכן שאותם מרווחים יפוזרו באופן שווה לאורך המשטח.
- פיצוץ במתקן LNG בארה"ב מקפיץ את מחירי הגז הטבעי באירופה ב-15%
- איך נפסיק לפחד ונתחיל לאהוב את האנרגיה הגרעינית?
דגשים חשובים נוספים * אם שטח הפרגולה הוא 20 מ"ר ומעלה - חובה לקבל אישור מטעם מהנדס מוסמך. איש המקצוע יבחן את העיגון ויוודא כי המתקן יציב לחלוטין. בהקשר זה כדאי לציין כי יש שתי שיטות התקנה: פרגולות תלויות שמעוגנות אל קיר בצד אחד (ולכן יש להן רק 2 "רגליים") ופרגולות עומדות (עם גבי 4 "רגליים").
* דיווח - גם כשאין צורך באישור, עדיין חובה לדווח על הקמתה של הפרגולה. לשם כך יש למלא טופס ייעודי בשם "דיווח עבודה פטורה מהיתר" (טופס רלוונטי גם לסוגים אחרים של פעולות שהפכו פטורות מהיתר בזכות הרפורמה מ-2014). הטופס הנ"ל, שנמצא באתר משרד הפנים, נשלח באופן מקוון אל הוועדה לתכנון ולבנייה, בצירוף האישור מהמהנדס (אם חובה לקבל כזה). חובה ליידע את הוועדה על בנייתה של הפרגולה בתוך פרק זמן של 45 ימים לכל היותר ממועד ההקמה.
* מתקן הצללה לרכב - בניית פרגולה לחניה במגרש שמשמש את כל כלי הרכב בבניין משותף מחייבת קבלת אישור מהדיירים. כדי להבטיח סיכוי מרבי לתשובה חיובית כדאי לתכנן פרגולה מוצנעת ככל האפשר (וגם לשמור על יחסים טובים עם השכנים כמובן…) על מה חשוב להקפיד כשאין צורך בהיתר בנייה?
הצורך בהיתר עבור כל פרגולה יצר כאמור עומס בירוקרטי מיותר, כך שהרפורמה כמובן מבורכת. יחד עם זאת חשוב לזכור שבמקור אחת המטרות של קבלת היתרי בנייה לכל פעולה הייתה לשמור על בטיחותם של האזרחים.
כעת, האחריות עוברת אל כל מי שמתקין פרגולה אצלו בחצר, במרפסת או על הגג. מומלץ למצוא חברה בעלת ניסיון רב שמפעילה אתר משוכלל - כזה שניתן לבחור אזור שירות בו תוכלו להזמין פרגולה, ואת המאפיינים האחרים של פתרון ההצללה, וכך תוך זמן קצר כבר ליהנות מכל היתרונות שלו.
הכתבה באדיבות פרגולות ישראל: https://www.pergolass.co.il