
פיזור על - האסטרטגיה הנכונה להשקעה בנדל"ן
אחרי תקופה ארוכה של עליית מחירים ויצירת תשואה נאה, ממנה נהנו כלל הסקטורים ובהם גם תחום הנדל"ן, השתנה הכיוון עם פרוץ משבר Covid-19 ואנו ניצבים בתקופה של אי-ודאות לצד הזדמנויות; תקופה המחייבת אותנו להיות זהירים ביותר כאשר אנו מנצלים הזדמנויות אלה
כחברה המתמחה בהשקעות נדל"ן ואנרגיה מתחדשת בחו"ל קרוב ל-25 שנה, ומשרתת משקיעים פרטיים כשירים, כמו גם משקיעים מוסדיים וסקטורים נוספים, ניצבות מאחורי פרופימקס מאות השקעות שנעשו מעל ל-20 שנה, חלקן גם בשנת 2008, בתקופת המשבר הפיננסי העולמי (GFC).
לאורך כל השנים הללו יישמה פרופימקס את אסטרטגיית "פיזור-העל", שבבסיסה עומד עיקרון פיזור ההשקעות בתוך הקרן מבחינה סקטוריאלית, גיאוגרפית, מנהלית, אסטרטגית ועוד, שלהערכת מומחים רבים נחשבת לאסטרטגיה הנכונה ביותר להגנה על כספי המשקיעים.
"אין אדם שלא הפסיד כסף בשום השקעה", מסביר אלחנן רוזנהיים, מנכ"ל פרופימקס "אלא אם מדובר במשקיע חדש שאין מאחוריו שנים של ניסיון בהשקעות, בטח ובטח שלא בתקופות משבר כלכלי.
ישנן מספר אסטרטגיות לגידור הסיכון, כאשר אסטרטגיית פיזור ההשקעות בכמה פרמטרים באמצעות קרן מתמחה היא היעילה מכולן. זו הסיבה שלאחר המשבר הכלכלי שפקד אותנו בשנת 2008, מתוך רצון לספק למשקיעים שלנו ביטחון בהשקעות שלהם, הקמנו את סדרת קרנות הבית של פרופימקס, Profimex CircleOne".
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
ניהול קרן פרייבט אקוויטי לא בהכרח מתאים לכולם – ניהול קרן מסוג זה מעמיד בפני מנהלי הקרן אתגר כפול בדמות המורכבות התפעולית הכרוכה בניהול קרן השקעות, בשילוב צורת מדידת מנהלי הקרן, הנמדדים על פי מצרף סך ההשקעות.
בהשקעה בקרן פרייבט אקוויטי, מנהל הקרן לא מרוויח עד שמלוא כספם של המשקיעים מוחזר להם, בתוספת תשואה שנתית, מצב זה יוצר זהות אינטרסים בין מנהל הקרן לבין המשקיעים, ומתאים בעיקר למנהלים המחויבים למשקיעים שלהם לטווח הארוך.
התמונה לקוחה מאתר פרופימקס
קרןCircleOne V , שמהווה המשך לאסטרטגיה המוצלחת של ארבע הקרנות הקודמות של פרופימקס, היא דוגמה לקרן מסוג זה. ההשקעה בקרן מיועדת למשקיעים כשירים בלבד. בניגוד להשקעות בודדות, בהן המשקיע בוחר את ההשקעה הספציפית בה הוא רוצה להשקיע, אחד המאפיינים של השקעה בקרן הוא שהמשקיעים אינם יודעים בהכרח לאילו פרויקטים תנותב ההשקעה שלהם (blind pool) אך קיבלו מידע מלא על תכנית הקרן (Memorandum). השקעה כזו מצריכה אמון רב מצד המשקיעים במנהלי הקרן, וידיעה כי כספם יושקע בצורה ובדרך הנכונה ביותר. וועדת ההשקעות של פרופימקס בוחנת היטב כל השקעה והשקעה בה הקרן משקיעה בנוסף לתהליך מדוקדק של בחירת שותפיה האסטרטגיים. כמו כן, משקיעים בקרנות פרופימקס חלק מחברי וועדת ההשקעות את כספם הפרטי, כולל מנכ"ל פרופימקס ויו"ר וועדת ההשקעות.
מתאימים לתנאי השוק, למקום ולתקופה הקרן של פרופימקס מנוהלת בהתאם להערכות מחלקת המחקר של פרופימקס באשר לתנאי השוק הנוכחיים, תוך שימת דגש על פיזור, גידור סיכונים וניהול פורטפוליו.
פיזור השקעות הקרן מתבצע כך שכ-80% מהעסקאות הן בארה"ב וכ-20% באירופה, רובן ככולן במדינות בעלות מנועי צמיחה חזקים המתאפיינות בצמיחה כלכלית, כאשר בממוצע, לכל סקטור יש חשיפה של כ-20%.
לדוגמא – בתחום המגורים - השקעות של הקרן במתחמי מולטיפמילי (מקבצי דיור להשכרה) בארה"ב, באזורים בעלי הגירה פנימית חיובית ומקורות תעסוקה טובים, בהם יש ביקוש חזק ויציב. דוגמא נוספת היא מתחום המשרדים, שם פרופימקס ושותפיה מנתחים את השוק ואת סיכויי הצמיחה, ופועלים לזהות הזדמנויות ארביטראז' להשקעה בנכסים עם תזרים מזומנים חזק.
סקטור נוסף בו פועלת פרופימיקס הוא סקטור שטחי הלוגיסטיקה, שזוכה לנוכחות בקרן למרות חסמי כניסה גבוהים. סקטור זה הוא אחד המבוקשים ביותר כיום, בעיקר בשל הגידול העצום בהיקף הרכישות המקוונות (E-Commerce) שעלה משמעותית בעקבות משבר הקורונה.
חלק נוסף מהיקף הקרן מוקצה להשקעה באנרגיה נקייה ומתחדשת, תחום בו יש לפרופימקס ניסיון רב. הצהרות האיחוד האירופי על כוונתו להגדיל את אחוז האנרגיה המגיעה ממקורות ירוקים, הופכות את הסקטור הזה למבוקש.