
כיצד בוחרים עורך דין כללים ודגשים:
מדינת ישראל ידועה בריבוי עורכי דין ביחס לאוכלוסיה שבה. ריבוי עורכי הדין גרם למצב בו עורכי דין רבים מייצגים בתיקים שאינם בתחום מומחיותם, לעיתים תוך נטילת סיכון וגרימת נזק בלתי הפיך ללקוח. להלן יובאו מספר דגשים ושיקולים שכדאי להכיר טרם בחירת ייצוג משפטי:
תחום ההתמחות של עורך הדין: בראש ובראשונה כדאי לבחור עורך דין אשר מתמחה בתחום הספציפי בו נדרש השירות. מקצוע עריכת הדין בנוי מתחומי התמחות רבים הכוללים בתוכם תתי תחומים שונים ומגוונים. כך למשל לא כל עורך דין שטיפל בהגשת בקשה לצו ירושה, אכן מתמחה בסוגיות משמעותיות ועמוקות יותר בתחום דיני הירושה כגון ניהול התנגדויות לצוואה וכדומה. בחירת עורך דין שאין לו כל ידע או נסיון בתחום הרלוונטי עלול לגרום לנזק רב.
כדי לבחון האם עורך הדין אשר אתם מעוניינים לשכור את שירותיו אכן מתמחה בתחום הספציפי, ניתן לערוך חיפוש פשוט ברשת האינטרנט ובקלות לדלות מידע על תחומי העיסוק שלו. כמו כן מומלץ לקבוע פגישת ייעוץ ולהתרשם ישירות מעורך הדין ומתיקים קודמים בהם ייצג, תוך הפניית שאלות והבנתו את התחום המשפטי.
מיקומו הגיאוגרפי של משרד עורכי הדין: רבים נוטים לקבל החלטה על בחירת עורך דין אך בשל מיקומו הגיאוגרפי של המשרד וקרבתו למקום מגוריהם. אדם המתגורר בדרום הארץ יטה לחפש עורך דין הממוקם באיזור מגוריו למשל בבאר שבע, בעוד שאחר המתגורר בצפון הארץ יחפש משרד עורכי דין בכרמיאל , לעיתים העדפת שיקולי הנוחות גוברים אף על שיקוליי המקצועיות וטיב השירות המשפטי. כאשר מדובר בסוגייה משפטית מורכבת המצריכה ידע רב ונסיון ספציפי בתחום המשפטי מומלץ לוותר על שיקולי הנוחות ולהעמיק בחיפוש עורך דין המתמחה בתחום המבוקש.
- חובות של 800 מיליון אירו והפסדי ענק: האם אינטר בדרך לפשיטת רגל?
- אינטר מזנקת ב-24% אחרי שהודיעה שתגייס 38 מיליון שקל
סוג השירות המשפטי הנדרש: השאלה בדבר בחירת עורך הדין תלויה במידה רבה בשירות המשפטי אותו מבקשים לקבל. ישנם עורכי דין אשר מרבית עיסוקם, גם אם מדובר בתחום משפטי ספציפי, מסתכם בעבודה משרדית כגון עריכת הסכמים וכדומה. בעוד שישנם עורכי דין שמרבית עיסוקם הינו בליטגציה משפטית וניהול הליכים בפני בית המשפט. ככל שהסכסוך המשפטי מתעתד להגיע אל בית משפט, מומלץ לשכור עורך דין אשר תחום עיסוקו העיקרי ונסיונו כולל הופעות רבות וניהול דיונים בבית המשפט.
משרד גדול או משרד בוטיק? מוניטין ויוקרה אל מול יחס אישי משרד גדול של עורכי דין נהנה בדר"כ ממוניטין ויוקרה שאינו מנת חלקם של המשרדים הקטנים. יחד עם זאת במרבית המשרדים הגדולים העבודה נעשית מאחורי הקלעים ע"י עורכי דין צעירים אשר נתונים לפיקוח של עורך דין ותיק יותר. במשרדים הקטנים לעומת זאת, מרבית העבודה תיעשה ע"י עורך הדין שאת שירותיו שכרתם מלכתחילה, ממנו התרשמתם, כך גם לגבי היחס האישי שאותו יקבל הלקוח.
תקשורת עם עורך הדין ויחסי אמון כימיה וחיבור בין עורך הדין ללקוח הינם חלק מאוד חשוב במסגרת השיקולים בבחירת עורך הדין. כימיה בין עורך הדין ללקוח יוצרת יחסי אמון והדדיות אשר משפעים על טיב הייצוג המשפטי, על נכונות עורך הדין להשקיע ולהצליח בתיק לטובת הלקוח. הדבר מקבל משנה תוקף כאשר מדובר בתיקים מורכבים אשר גוררים איתם ניהול הליכים משפטיים בבית המשפט אשר נמשכים תקופה ארוכה. שכר הטרחה בגין הייצוג המשפטי. הזול הוא תמיד יקר, כמו בכל מוצר, גם כאשר מעוניינים לשכור שירותיו של עורך דין ישנם פערי מחירים משמעותיים בין עורכי דין. בכל מקרה מומלץ לקבל מספר הצעות מחיר, אך יחד עם זאת לא כדאי להתפתות להצעה זולה. נסיון החיים מלמד כמו בכל בחירת בעל מקצוע, כי הצעה זולה באופן משמעותי עלולה לנבוע מאיכות הייצוג שיתקבל ובמקרים רבים המחיר הזול עלול לגרום לנזק שאינו בר תיקון בהליך המשפטי. ניתן לעיין בשכר הטרחה המינימלי המומלץ אשר מתפרסם ע"י לשכת עורכי הדין לצורך השוואה. כמו כן כאשר מסכמים עם עורך הדין על שכר הטרחה מומלץ לערוך הסכם שכר טרחה מפורט וברור בדבר היקף הייצוג המשפטי, סוג ההליך ועלויות ניהול משפט.
יעוץ משפטי מקדים והערכת סיכויי ההצלחה בתיק: תחום המשפט אינו מדע מדוייק, בכל מקרה טרם נקיטת הליכים משפטיים מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקדים. אכן במקרים רבים התוצאה המשפטית אינה ניתנת לחיזוי, אך ישנם מקרים רבים בהם ברור על פני הדברים כי הסיכוי להצליח במשפט הינו כה קלוש ופתיחת הליך משפטי עלול לגרום להוצאות מיותרות שעדיף להימנע מהם מראש, ולהפך.