תקן EMV החדש – אבן דרך משמעותית בהתפתחות שוק התשלומים בישראל

תקן EMV הוא הבשורה החדשה בשוק התשלומים. זוהי טכנולוגיה חדשה בישראל המוכרת לנו היטב מבתי עסק רבים בחו"ל,
 | 
telegram

שכבר מזה זמן רב ניתן לשלם ולבצע רכישות באמצעות כרטיס אשראי בצורה מאובטחת וחכמה יותר – במקום למסור את הכרטיס למוכר, פשוט מצמידים אותו למסוף שקולט את השבב האלקטרוני המוטמע על הכרטיס. מקישים את הקוד הסודי, וזהו. העסקה בוצעה.
הרבה יותר בטוח הרבה יותר אלגנטי!

אם גם אתם ראיתם פרסומת על תקן EMV, יש לזה סיבה

התקן החדש החל את דרכו בישראל כבר בשנת 2015, לפחות ברמת התכנון. שנת 2020 הייתה היעד להתחלת השימוש בתקן, אבל רק היום ניתן להרגיש את השינוי שקרב ובא ואי אפשר להתעלם מהפרסומות על שיטת התשלום החדשה במדיות השונות שמיועדות הן לצרכנים והן לבעלי העסקים. הבנקים בישראל מחויבים החל מחודש מאי 2020 להוציא כרטיסי אשראי חדשים כשהם עם שבבים במקביל לפס המגנטי, ועסקים רבים כבר החלו לרכוש מסופי אשראי מתאימים. אחד התמריצים העיקריים לשינוי, הוא שבנק ישראל הודיע כי יסיט את האחריות על בתי עסק במקרים של הונאה, במידה והם לא יאפשרו ללקוחות שלהם לבצע עסקאות רכישה בטכנולוגיה החדשה. כלומר – השיטה החדשה בטיחותית הרבה יותר ומקרי ההונאה בה שואפים לאפס.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לוחות הזמנים להשלמת תהליך הטמעת שיטת התשלום החדשה

כבר החל מחודש מרץ 2020, כל כרטיס אשראי חדש שיצא אל השוק הוטמע בו השבב האלקטרוני. לוח הזמנים להשלמת התהליך, שסיומו כאמור יהיה שימוש מלא בתקן EMV

  • בתי עסק גדולים שמחזור פעילותם בכרטיסי חיוב ב-2019 עלה על 100 מיליון ₪ - החל מ-30 בנובמבר 2020, בתי עסק גדולים, לא כולל תחנות דלק, יחויבו להשתמש בתקן EMV כל זמן שללקוח יש כרטיס אשראי שתומך בתקן. 
  • בתי עסק קטנים – החל מה-31 ביולי 2021, גם בתי עסק קטנים יחויבו להשתמש בתקן EMV, למעט תחנות דלק.
  • תחנות דלק – החל מה-21 ביולי 2022, גם תחנות הדלק יכנסו לשיטת התשלום החדשה. החל משלב זה, כל בתי העסק בישראל יחויבו להשתמש בתקן EMV ותופסק התמיכה בטכנולוגיה הישנה. בבנק ישראל קוראים לבתי עסק שאין ברשותם מסופים מתאימים – לדאוג לכך מבעוד מועד מול ספק המסופקים או הסולק שעמו הם עובדים.
 

 

 
רמת האבטחה הגבוהה של תקן EMV

אחד היתרונות של התק החדש, ולמעשה הסיבה העיקרית לקיומו, היא היותו מונע הונאות ושימוש ללא היתר בכרטיס האשראי. במצב הנוכחי, אדם אשר מוצא כרטיס אשראי ברחוב או חלילה גונב אותו, יכול לבצע עסקאות אשראי באופן חופשי, ללא צורך בהצגה של כרטיס אשראי וללא הצגת תעודה של בעל הכרטיס. הנזק לצרכן הוא גדול, וכך גם הנזק לחברת האשראי שצריכה להחזיר לו את כספו. יתרה מכך, בעל העסק נדרש לתת תשובות מדוע לא ביקש מהצרכן להציג תעודה מזהה ומדוע לא החתימו על הספח. תקן EMV מתגבר על כל מקרי ההונאה בכך שהוא מצריך ממחזיק כרטיס האשראי להקליד גם את הקוד הסודי של הכרטיס. בכך, ניתן לצמצם את מקרי ההונאה באופן משמעותי, כמו קורה במדינות שונות באירופה המשתמשות בתקן.

האם לשיטה החדשה יש חסרונות?
לשיטה החדשה יש חסרונות שיכולים לבלוט בעיקר בשלבים הראשונים של השימוש בתקן, עד שכולנו נתרגל. תורים ארוכים מהרגיל בקופות שככל הנראה יפחתו כשהצרכן ילמד כיצד להשתמש בתקן החדש ואיך להצמיד נכון את כרטיס האשראי, ואף צרכנים שישכחו את הקוד הסודי שלהם ויידרש להם זמן למצוא היכן הוא כתוב. בנוסף, עסקים אשר לא ידאגו למסוף העומד בתקן EMV עלולים לגרום לחוסר אמינות בקרב לקוחותיהם שהתרגלו לשיטת הרכישה החדשה, מה שעשוי לגרום לביטול רכישות ברגע האחרון. עם זאת, ניתן להעריך כי לאחר מספר חודשים של שימוש בתקן החדש, בשלב בו מרבית הצרכים יתנסו מספר פעמים בהצמדת כרטיס האשראי לקורא השבבים וכן יטמיעו בזיכרונם את הקוד האישי של הכרטיס, ניתן יהיה לבצע את העסקאות בצורה מהירה ויעילה יותר ולהוביל לקיצור משך ההמתנה בתורים.

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות