הטבעוני מקיבוץ להב שיגדל חיות לטובת תהליך חינוכי-טיפולי עם נוער בסיכון

לאחר שהיה עד לפיגוע טראומתי, החליט ניר אמיתי להקים חווה אורגנית חינוכית-טיפולית, שתשמש בין היתר חלופת מעצר עבור בני נוער בסיכון. בשיתוף קיבוץ להב, החל תהליך ההקמה, וכעת הוא עסוק בגיוס תרומות כדי להפעיל את הפרויקט החשוב 

 | 
telegram
(2)

שטח "חוות רימון" - החווה האקולוגית של ניר אמיתי צילום: איתי מרום

רק בן 35, וכבר בדרכו לכבוש פסגה נוספת. ניר אמיתי מקיבוץ להב, שהשתחרר לאחרונה מחיל האוויר הישראלי לאחר שירות של 17 שנים, התחיל לעבוד על פרויקט חדש - הקמת חווה אורגנית חינוכית-טיפולית עבור בני נוער שהמזל לא האיר להם פנים. על פי התכנון, החווה תוקם בסמוך לקיבוץ להב, הקיבוץ בו נולד וגדל ניר.

איך הכל התחיל?
כבר כילד, ניר מספר שהיה מחובר לאדמה. כבן לאב חקלאי בקיבוץ, עבודת כפיים לא זרה לו. לאחרונה הרגיש שהוא רוצה לעשות שינוי בחייו ולעבור לעולם האזרחות. "בשירות הצבאי שלי, דרך עולם הפיקוד, הבנתי שאני יכול לעזור לאחרים, להשפיע באופן חיובי ולהוות דוגמה אישית. הבנתי שהתמיכה והסיוע לאחר בראש ובראשונה מרימים אותי וגורמים לי לעבור תהליכים חיוביים".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשנת 2016, בעת שחגג לחברו יום הולדת, היה ניר נוכח בפיגוע בפאב "הסמטה" ברחוב דיזנגוף בתל אביב, בו נרצחו אלון בקל ושימי רוימי ז״ל. האירוע צילק את ניר, והיווה חלק אינטגרלי מההחלטה שלו להקים את המיזם. "לא הצלחתי להציל את החבר שלי, שימי, וזה השפיע עליי עמוקות. החזרה לשגרה וההתאוששות מהטראומה לקחו זמן. מה שעזר היה בין היתר ליווי של איש מקצוע, אך גם המשפחתיות והתמיכה מהקיבוץ בו גדלתי, קיבוץ להב. כמובן שגם השגרה והאנשים בצבא סייעו מאוד, והחזירו לי את הביטחון העצמי. שם הבנתי באופן עמוק את עוצמתה של הקבוצה ושל הביחד. הבנתי כמה חשובים הקשרים המשפחתיים והחברתיים. זה מה שאנחנו רוצים לעשות בחווה – מקום משפחתי שבנוי על שייכות עמוקה וקשרים חברתיים חזקים".

ניר התחיל להתנדב בעמותת עלם, שם הוא ליווה נער, ובין השניים נוצר חיבור מיוחד. "ראיתי את ההשפעה החיובית ההדדית שלנו זה על זה. ליוויתי אותו, ועד היום אנחנו בקשר. הוא משתחרר מצה"ל ממש עכשיו. תוך כדי ההתנדבות, נחשפתי לעוד סיפורים רבים דומים, או כאלו שנגמרו בצורה עצובה יותר, של נערות ונערים במצוקה אמיתית. כך, עם הרצון לשלב בין הקרבה לאדמה לבין מציאת תשתית מיטבית לתהליכים טיפוליים, החלטתי להקים את החווה ליד קיבוץ להב".

מה מיוחד בחווה זו?
"החווה תהיה חווה אקולוגית", מספר אמיתי. "נעסוק בייצור ירקות, יהיה שם בוסתן עם מגוון עצי פרי, כאשר הכל יושתת על ערכי הפרמקלצ׳ר – צורת חשיבה שמבוססת על איזון בין 3 ערכים – חברה, טבע וכלכלה. האג'נדה היא להשתלב עם הסביבה, להשתמש בחומרים מקומיים, בנייה אקולוגית, נעשה שימוש בקומפוסט משלנו ומוצרים שבשאיפה יוכלו להתכלות בשמש אחרי שיעזבו את פתח החווה. כמובן ללא שימוש בחומרים כימיים".

על הרעיון הטיפולי אומר ניר: "אני מאמין שהתשתית של עבודת אדמה היא תשתית טובה, כי היא מהווה מסגרת מצוינת לתהליך החינוכי-טיפולי. יהיו שם המון רגעי הצלחה, אבל מה קורה כשיש כישלון? איך אתה מתמודד עם זה? צריך לזכור שמדובר בנערים שבמקרים רבים תחושת הערך העצמי שלהם נפגעה באופן אקוטי. בתהליך בחווה נרצה להשיב את ביטחונם העצמי ולהצית את האש בתוך המנוע הפנימי שלהם, לגרום לנער לבחור לקחת אחריות על חייו".

טבעוני שמגדל חיות פגועות
"עוד משהו שיהיה בחווה, זה טיפול בחיות. כטבעוני, אני מאוד רוצה להביא חיות שנלקחו מתעשיית החי, חיות שעברו התעללות או שלא ראויות לשחיטה כי נפצעו ונפגעו. תרנגולים, עזים, חזירים. היופי בחיה הוא שאתה אחראי עליה במאה אחוז. כשאתה אחראי על יצור חי אחר, אתה שם את הצרות שלך בצד, וגם מהאדם הנוקשה ביותר תצא חמלה ואהבה. חזיר או עז פצועים, אתה תרצה לראות את ההחלמה שלהם תחת הטיפול שלך, וזה יגרום לך לקום כל בוקר לפני הזריחה ולרצות לרוץ לחווה כדי לטפל בהם".

ניר מוסיף שבחר דווקא בקיבוץ להב בגלל הקהילה התומכת. "עצם זה שבחרתי לעשות מיזם כזה בלהב, אומר המון על המקום. זו קהילה מאוד איכותית, אנשים שאכפת להם מהסביבה ומהאדם. הקהילה כאן מעודדת מגוון דעות ושיח פתוח, וכמובן שיש תמיכה חזקה בהקמת המיזם. אני מודה לאנשי קיבוץ להב ולקהילה, משום שהם לא מרוויחים שקל מהפרויקט הזה, אבל הם בחרו לשתף איתו פעולה ולארח אותו. קהילה שמחבקת מקום כזה היא קהילה שמתחזקת".


קיבוץ להב | צילום: יח"צ

תחושה מרגשת, כמו לידה של תינוק
במהלך כל השיחה, הלהט של ניר לגבי הפרויקט היה בולט. "בדיוק השבוע קיבלנו אישור עמותה, ואני מאוד מתרגש. זה מרגיש כמו ללדת ילד. כרגע אנחנו בשלב של כתיבת האג'נדה החינוכית-טיפולית, אבל כדי שהמקום יתחיל לעבוד ב-2021, אנחנו צריכים לגייס לפחות 1.5 מיליון שקלים להקמת המקום ולצלוח את השנה הראשונה. בהמשך אנחנו מתכננים להיות עצמאיים כלכלית, אבל כרגע אנחנו צריכים המון סיוע. המקום הוא כמובן ללא מטרות רווח, כל ההכנסות ילכו לחווה עצמה ולנערים".

את השיחה חותם ניר: "החווה תקרא חוות רימון, על-שם ישוב יהודי קדום שנמצא על הגבעה הסמוכה. הסיפור הזה באמת מאוד מרגש – לעבוד את אדמת ארץ ישראל, סמוך לקיבוץ להב בו גדלתי, זו זכות ענקית בשבילי. דרך השילוב של תמיכה בנוער בסיכון מתקבלת התמונה השלמה - שילוב בין אדם לאדמה. אנחנו רצים עם זה, ומאמינים שאנחנו עושים טוב. אני מאוד בטוח, ויש בי נחת רוח עם הידיעה שזה יצליח".


"בחווה יהיה גם טיפול בחיות פגועות" | תמונה: Canva

לפרטים נוספים, התנדבות ותרומות: niramitay@gmail.com

חיפוש ני"ע חיפוש כתבות