מומחה המס, ג'קי מצא: "חייבים לוודא שעובדים מהבית בזמן המשבר יקבלו החזרי מס בגין ההוצאות"
בעקבות משבר הקורונה מאות אלפי עובדים עברו למתכונת של עבודה מהבית - עצמאים ושכירים. ישבנו לשיחה עם מומחה המס ג'קי מצא, שטוען כי "על רשות המיסים והממשלה לקדם חקיקה לזיכוי מס בגין הוצאות על עבודה מהבית, או לקבל פרשנות מקלה של החוק הקיים"
מאת: בר חביב 23/11/20
שנת 2020 הייתה שנה קשה עבור עסקים, עצמאים ושכירים. אלפי בתי עסק ברחבי המשק נסגרו, ענפים מסוימים שותקו בין לילה ומאות אלפי עובדים, עצמאים ושכירים, עברו לעבוד מהבית במתכונת חדשה ולא מוכרת. עבודה מהבית גוררת הוצאות לא מתוכננות, כמו פינוי של חלל עבודה בבית המגורים של העובד, הוצאות נוספות בגין חשבונות, כמו חשמל ואינטרנט למשל, ויותר הוצאות בגין ציוד משרדי וציוד טכנולוגי.
לכן נוצר למעשה מצב בו העובד, במקרים רבים, צריך לשלם מכיסו על הוצאות שאמורות להיות על חשבון המעסיק או העסק (ועליהן בעל העסק יכול להזדכות). בעקבות זאת, מומחים רבים טוענים כי על רשות המיסים לדאוג לכך שעובדים עצמאים ושכירים יוכלו לקבל החזרי מס בגין ההוצאות הנלוות בעבודה מהבית, אשר לא היו קיימות קודם לכן.
אחד מן המומחים האלו הוא מנהל רשות המיסים בעבר, רו"ח והמשפטן ג'קי מצא, אשר מאמין כי צריך לוודא שעובדים מהבית יוכלו לקבל החזרי מס בגין ההוצאות אשר שימשו ליצירת הכנסה.
"עובד שנאלץ לעבוד מביתו ולשלם הוצאות נוספות ליצירת הכנסה, צריך להיות מסוגל לקבל זיכוי מס בגין הוצאות אלו. אלו הוצאות לא מתוכננות אשר 'נפלו' על העובד בעקבות משבר חמור בו נמצא המשק - לכן חייבים לאפשר גם לעצמאים וגם לעובדים שכירים, להזדכות עליהן", הסביר ג'קי מצא.
מה אומר החוק?
הסעיף הרלוונטי עליו מדובר הוא סעיף 17 לפקודת מס הכנסה, לפיו ניתן לקזז הוצאות שהושקעו בביצועה של עבודה, בתהליך ייצורה של הכנסה. לכן, ניתן גם לפרשה ככזו המתירה גם לשכירים לקבל זיכוי על ההוצאות שלהם במהלך עבודתם מהבית, שנכפתה עליהם בעל כורחם.
בסעיף 17 לפקודת מס הכנסה מצוין כי "לשם בירור הכנסתו החייבת של אדם ינוכו, זולת אם הניכוי הוגבל או לא הותר על פי סעיף 31, יציאות והוצאות שיצאו כולן בייצור הכנסה בשנת המס ולשם כך בלבד", אך למרות זאת רשות המיסים אינה מתירה, נכון לעכשיו, לשכירים שעובדים מהבית להזדכות בגין הוצאות אלו.
רו"ח ג'קי מצא פירט: "אנחנו מצפים מרשות המיסים, במיוחד בתקופת משבר כמו זו שאנו נמצאים בה כעת, לתת פרשנות מקלה לחוק הקיים או לחילופין, לקדם חקיקה אשר תתיר לעובדים מהבית לדרוש כהוצאות לצורכי מס את החלק היחסי של חלל העבודה, הוצאות חשמל, אינטרנט וכן הלאה".
"מדובר בהוצאות לא צפויות, המהוות נטל כבד על השכירים והעצמאים שנאלצים להתמודד עם המשבר ולהמשיך להתפרנס. אין הצדקה לאי הכרה בהוצאות האלו לצורכי מס ואף מדובר בכשל לוגי, שכן בפרשנות מילולית של סעיף 17, אין מניעה - גם עבור שכירים - לקבל זיכוי מס על הוצאות אלו".
ההבדל בין עצמאים ושכירים
עבור עצמאים, לטענת מצא, המצב יחסית פשוט יותר: "אני מאמין כי לפי התקנות הנוכחיות, אין בעיה עם זה שעובדים עצמאים מהבית יזדכו על ההוצאות היחסיות הכרוכות בכך, וגם הפרשנות של רשות המיסים עבור עצמאים יותר מקלה - אך עבור שכירים, רשות המיסים לא נוטה לקבל את העמדה המקלה", טען מצא.
ג'קי מצא הוסיף: "לצערי, המצב עבור שכירים יותר מורכב. רשות המיסים, בינתיים, מסרבת להכיר בכך שגם להם מגיע זיכוי על החלק היחסי בהוצאות השונות, בעקבות הצורך שלהם לעבוד מהבית, זאת למרות שהחוק אינו אומר בפירוש כי אין להכיר בהן. פה למעשה אני מאמין שצריך להיות שינוי משמעותי בגישה של רשות המיסים, ואף קידום חקיקה מיוחדת לתקופת משבר הקורונה. אני מאמין שלא תהיה מניעה לכך גם בגלל הלחץ הציבורי שנוצר".
דעתו של מצא אינה שונה מדעתם של רוב המומחים בארץ, אשר גם הם תומכים בהכרה של רשות המיסים בקהל השכירים שעובדים מהבית, בעיקר בשל המצב הייחודי בו נמצאת המדינה. "אף אחד לא מצפה לקבל זיכוי על כלל ההוצאות, בדומה לבעל עסק למשל, וכמובן שעבור כל זיכוי יהיה צורך באסמכתאות. מדובר בסך הכל בהבנת המצב הנתון והקלה בפרשנות - כפי שעשו בתקנות אחרות בעקבות משבר הקורונה".
"אחת הסיבות להיסוס ברשות המיסים היא העובדה שאדם יכול לבוא ולומר שהוא עובד מהחלל הגדול ביותר בבית, למשל מהסלון, ולקבל זיכוי על כך. למרות שזו יכולה להיות האמת, לעיתים אנשים גם עלולים לנסות ולנפח הוצאות. אך זו הסיבה שכנראה צריך לקדם חקיקה, ואז ניתן לפתור בעיות כאלו - כמו למשל הגבלה של גודל החלל עליו ניתן להזדכות".
מומחה המס ג'קי מצא סיכם: "אני ממליץ לשמור חשבוניות ומסמכים כמו תשלום שכ"ד על החלק שמוגדר כחלל העבודה בבית, תשלומי ארנונה על החלק הרלוונטי בבית, חלק יחסי מתשלומים של חשבונות (מים, חשמל אינטרנט, טלפון וכן הלאה), הוצאות בגין ציוד עבודה שלא נרכש על ידי המעסיק כמו מחשב, שולחן משרדי, כיסא, מדפסת וכדומה. לאחר מכן לבחון מול רואה החשבון אם ניתן להגיש בקשה מסודרת למס הכנסה, בה אתם מבקשים הכרה בהוצאות אלו בגין הוצאות ששימשו לייצור הכנסה".