222
צילום: freepik

עו"ד אסתר שלום - עורך דין הסכם ממון

כאשר זוג צעיר עומד בפני יום חתונתו, ייתכן שאחד הדברים האחרונים שלוקחים בחשבון זו האפשרות להתגרש יום אחד – הרי העתיד נראה ורוד וזוהר, והאהבה בין בני הזוג נמצאת בשיאה כאשר מקבלים את ההחלטה להתחתן. עם זאת, הסטטיסטיקה העגומה מוכיחה לנו אחרת – כשליש מהזוגות שנשואים יומצאו את עצמם בהליכי גירושין ביום מן הימים. על מנת להיות על הצד הבטוח ביותר, מומלץ לבצע הסכם ממון לפני הנישואין, בעזרתו של עורך דין הסכם ממון.

תוכן בחסות |

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא הסכם שבני זוג עורכים לפני נישואיהם (או במהלכם), על מנת לחלק ביניהם את הרכוש המשותף שלהם למקרה שיום אחד הם יחליטו להיפרד, או למקרה שאחד מבני הזוג נפטר.

הרציונל שעומד מאחורי ההסכם הוא לחלק את הרכוש שיהיה בין בני הזוג, כאשר מערכת היחסים שלהם נמצאת במצב אידיאלי. במצב זה, בני הזוג לרוב ייטו ללכת אחד לקראת השני, ולהתחשב באינטרסים השונים של שניהם על מנת להגיע לכדי הסכם שממנו שני בני הזוג יהיו מרוצים.

את הסכם הממון בני הזוג יכולים לנסח בעצמם, או בעזרתו של עורך דין הסכם ממון – שמתמחה בנושאי דיני משפחה וחלוקת רכוש בין בני הזוג, ויוכל לערוך את ההסכם בצורה המקצועית ביותר, שתיקח בחשבון את שלל האינטרסים של שני הצדדים ותדאג לרווחתם.

ניסוח הסכם הממון

על מנת לנסח את הסכם הממון בצורה הטובה והיעילה ביותר, מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין הסכם ממון. מדובר בעורך דין שעוסק בהסכמי ממון ובדיני משפחה כחלק אינטגרלי מעיסוקו המקצועי, כך שהוא בקיא בכל הדינים והניואנסים שנדרשים על מנת לקיים הסכם ממון תקני ומשביע רצון.

עו"ד אסתר שלום היא עורכת דין הסכמי ממון, אשר מתמחה מזה שנים רבות בדיני משפחה (ובהליכי גירושין, אך אנו מקווים שלא תזדקקו לשירותים כאלו לעולם). תוכלו לפנות אליה בכל הקשור לעריכת הסכם ממון לפני החתונה שלכם, בכדי לדעת שלפחות בכל הנוגע לנושא חלוקת הרכוש שלכם לכל צרה שלא תבוא – אתם מבוטחים.

תוקף הסכם הממון

על מנת שהסכם ממון יקבל תוקף של חוזה משפטי מחייב, עליו להיות חתום על ידי נוטריון, או על ידי אחת מהערכאות המשפטיות אשר עוסקות בדיני משפחה (בית משפט לענייני משפחה או בית דין רבני).

הצורך בחתימה זו נובע מההכרח המשפטי לוודא שההסכם נערך בצלילות הדעת ובהבנה מלאה של שני הצדדים, לוודא שהצדדים מכירים את כל הרשום בהסכם ואת ההשלכות שלו על חייהם, ושהם חתמו עליו מרצון חופשי ולא מאילוץ כזה או אחר.

יש לציין שעל אף דרישה זו של חתימת גורם מוסמך על הסכם הממון, ייתכן כי בעת גירושין בית המשפט יכיר בתוקף ההסכם גם אם אינו חתום בידי אחד הגורמים הנזכרים לעיל – וזאת כאשר שני הצדדים נוהגים לפי ההסכם בפועל. אם הסכם הממון שלכם לא חתום בידי אחד מהגורמים המוסמכים, מומלץ להיוועץ עם עורך דין הסכם ממון, על מנת לקבל הנחיות כיצד לפעול על מנת שההסכם יכובד גם ללא החתימה.

האם ניתן לבטל הסכם ממון?

באופן תיאורטי, ניתן לבטל הסכם ממון גם לאחר שנכתב ואושר על ידי גורם מוסמך – אך מדובר במאורע נדיר ביותר. על מנת לבטל הסכם ממון באופן חד צדדי, הצד שמעוניין בביטול נדרש להוכיח שההסכם עצמו נכרת בצורה פגומה, או שיש פגם שנמצא בתוכן שלו. עליו להוכיח לערכאות המשפטיות שהוא חתם על ההסכם בצורה כפויה, תוך עושק או הטעייה מצד הצד השני.

הסיבה שביטול שכזה הוא כה נדיר, היא גם הסיבה שבגללה נדרשת מלכתחילה חתימה של גורם מוסמך על ההסכם. הסכם ממון שחתום על ידי גורם מוסמך, זו בעצם הצהרה של בני הזוג שלא נעשתה כל טעות או הטעייה במהלך כתיבת המסמך, ושהחתימה על ההסכם היא רצונית וחופשית. יהיה קשה להוכיח לערכאות המשפטיות את קיומה של עילה לביטול הסכם בעל תוקף משפטי.

על מנת להעריך את הסיכויים לביטול חד צדדי של ההסכם, תוכלו להיוועץ עם עורך דין הסכמי ממון, ולבחון מה ניתן לעשות בנידון על מנת להשתחרר מכבליו של ההסכם. עו"ד אסתר שלום ייצגה וליוותה צדדים רבים בהסכמי ממון, כך שהיא תדע להעריך בצורה הטובה ביותר את סיכוייו של ההסכם להתבטל.

חוק יחסי ממון – למקרים בהם אין הסכם ממון

למרות היתרונות שיש בחתימת הסכם ממון, מרבית הזוגות שבאים להינשא אינם עורכים הסכם כזה – בין אם הם לא חושבים שהם נדרשים לכך, ובין אם הם כלל לא מודעים לאפשרות הזו. במקרים שבהם אין הסכם ממון בין בני הזוג, החוק הקובע את חלוקת הרכוש שלהם במקרה של גירושין יהיה חוק יחסי ממון. חוק יחסי ממון מתבסס על עיקרון של איזון משאבים – החלוקה של הרכוש שבני הזוג צברו במהלך שנות נישואיהן מתחלקת ביניהם באופן שווה. באופן כללי, החוק קובע שנכסים שהיו בבעלותו של אחד מבני הזוג עוד לפני הנישואין נשארים בידיו – אך בן הזוג השני יכול להתנות על כך, ולהוכיח בפני הערכאה במשפטית שהנכס שימש את שני בני הזוג במהלך נישואיהם, ולכן הוא נחשב לרכוש משותף. על מנת לעשות זאת בצורה היעילה ביותר, ולהבטיח שנכסים אלו אכן ייחשבו כמשותפים – ניתן להיעזר בעורך דין הסכם ממון.

האם כדאי לחתום על הסכם ממון, או להסתמך על חוק יחסי ממון?

ההחלטה האם לחתום על הסכם ממון או לא, היא החלטה שהזוג צריך לקבל בהתאם לכמות וסוג הנכסים שברשותו. כאמור, זוגות רבים בוחרים שלא לערוך הסכם ממון, אך ייתכן שהם כלל אינם מודעים לקיומו וליתרונותיו. אחד היתרונות בהסכם ממון מתגלה במקרים בהם החלוקה תהיה מורכבת יותר, בייחוד במקרים בהם לבני הזוג יש נכסים שקשה להעריך את שווים ולחלק אותם (כמו החזקת עסק עצמאי, החזקה של מניות ואופציות שונות, החזקה של דירת מגורים להשקעה ועוד). עורך דין הסכם ממון יבחן את שלל הנכסים שיש לכם, ויסייע לכם לקבוע מהי הדרך הטובה והנכונה ביותר לקבוע את חלוקתם ביניכם – בין אם בהסכם ממון ייחודי למצבכם, ובין אם תוך הסתמכות על חוק יחסי ממון. בין אם אתם מעוניינים בעריכת הסכם ממון ובין אם לא, עו"ד אסתר שלום תהיה שם בשבילכם על מנת לייעץ, לסייע ולייצג אתכם בכל צורך שיתעורר בעניין חלוקת הרכוש שלכם. 

הסכם חלוקת רכוש

הסכם חלוקת רכוש נועד למצב בו בני הזוג לא מעוניינים בחלוקת הרכוש לפי חוק יחסי ממון, אך לא ערכו הסכם ממון לפני או במהלך נישואיהם. כעת הם עומדים בפני הליך גירושין, כאשר כל צד רוצה לעמוד על האינטרסים שלו לחלוקת הרכוש.

במקרים אלו, יש הכרח בעורך דין הסכם ממון – שמכיר את כל המצבים הרגישים בהם מתאפיין זוג שעומד בפני הליך גירושים, ויודע כיצד לטפל בנושא בצורה המקצועית והרגישה ביותר. עו"ד אסתר שלום עוסקת ומתמחה בהליכי גירושין שנים רבות, ותוכל לסייע לכם ברגישות וההכלה הנדרשת, על מנת ששני הצדדים יקבלו את מבוקשם עד כמה שניתן.

עו״ד אסתר שלום דרך אבא הלל 7, רמת גן, 5252204 טלפון: 052-970-6731 ester-law.co.il

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה