3 אירועים משפיעים בכלכלה הישראלית בעשור האחרון
מהם האירועים והמהלכים הכלכליים המרכזיים שהטביעו את חותמם על החברה הישראלית בעשור האחרון? ומה צפוי בעשור החדש? הנה כמה דברים שקדמו לקורונה וככל הנראה ישתנו בעתיד הנראה לעין
הכלכלה הישראלית צעירה יחסית, אבל זה לא אומר שהיא לא עוברת שינויים ומהפכים. למעשה, דווקא במדינה קטנה כמו ישראל יכולים האזרחים להרגיש היטב כל סוג של שינוי במערכת הכלכלית. לזה יש להוסיף את המורכבות של תקופת הקורונה, שנדמה כאילו טרפה את הקלפים וחילקה אותם מחדש.
אז מה עבר עלינו בעשור האחרון ואיך צפוי להיראות העשור החדש, על רקע האירועים המרכזיים והמשפיעים ביותר?
המחאה החברתית של 2011
ב-14 ביולי 2011 הוקם אוהל המחאה הראשון בשדרות רוטשילד בתל אביב. לא עבר הרבה זמן והצטרפו אליו עוד ועוד אוהלים, בתהליך מרשים שסחף אחריו פחות או יותר את כל המדינה. בניגוד למחאות אחרות, כאן המחאה החברתית פרצה את גבולות גוש דן והגיעה אל הצפון, המרכז והדרום. אי אפשר היה להתעלם מהתופעה!
הסוד של המחאה החברתית של 2011 היה טמון בחיבור אל הרגשות הכי אותנטיים של האזרחים. כפי שלומד כל סטודנט לתואר ראשון בתחום לימודי כלכלה, הקשר הזה הוא מה שבאמת מניע את המשק. אז נכון שאפשר להתווכח על הישגי המחאה, אבל קשה לערער על המקום שאותו היא תופסת בזיכרון הקולקטיבי הישראלי או בהרתעה שהיא מייצרת כלפי מוקדי הכוח.
כלכלת החלטורה
בארץ הקודש מרגישים מהר ואולי גם חזק יותר מגמות כלכליות שמתרחשות בעולם. אחת מהן היא מה שמכונה "כלכלת החלטורה", ובמסגרתה כל אחד או אחת מאיתנו יכולים להקדיש כמה דקות פנויות כדי לייצר עוד הכנסה.
מצד אחד, יש ביקוש למגוון רחב של שירותים ובתקופת הקורונה ראינו איך עובדים מפוטרים או בחל"ת הופכים לשליחים ומייצרים לעצמם הכנסה נאה. מצד שני, יש ביקורת על הגופים שמפעילים את הכלכלה הזו ועל היכולת שלהם לשתף את העובדים ברווחים. אבל לא משנה באיזה צד של המתרס אתם נמצאים, לא תוכלו להתעלם מסגנון הכלכלה הזה גם בעשור החדש שמתחיל ממש עכשיו.
מתווה הגז
עוד אירוע כלכלי דרמטי שצפוי להשפיע על ישראל לפני ואחרי הקורונה הוא כמובן מתווה הגז. כמו כל אירוע גדול, יש כאלה שיטענו שמדובר במהלך חיובי ויש כאלה שיגרסו בתוקף שהוא לא יעיל, בזבזני, לא מוסרי ולא אקולוגי. אבל בפועל, מתווה הגז הופך את ישראל ממדינה דלת משאבים למעצמת גז אזורית.
כל שנותר לנו כאזרחים הוא להשתמש בכלים שעומדים לרשותנו בשביל שהמדינה תשתמש בכוח שלה בצורה נכונה. אבל בגלל שקשה כאמור לקבוע מהי בעצם הדרך הנכונה הזו, הפתרון יהיה להיעזר במערכת הדמוקרטית. אם כל אחד יילחם על מה שהוא מאמין בו, גם הכלכלה תיישר קו.