טיפוס הורים
צילום: טיפוס הורים

יורם קראוס בסיפור מסע אל פסגת ההר המסוכן באירופה ובחזרה

מטפס ההרים יורם קראוס כמעט מצא את מותו על הר המטרהורן האימתני שבאלפים, ולמרות זאת הוא מתכוון לשוב ולטפס עליו כבר השנה. יורם קראוס, יזם נדל"ן וחברות הייטק, מייסד ומנכ"ל חברת SMS ניהול פרויקטים מוצא קשר ערכי ועקרונות משותפים בין כיבוש פסגות הרים והתמודדות עם אתגרים בזירה העסקית. בכתבה זו, קראוס משתף אותנו בתובנות מרתקות וחוויות טיפוס מסחררות מגובה 5,000 מטר מעל פני האדמה.

תוכן בחסות |

במהלך השנה הקרובה מתכנן יורם קראוס לכבוש את פסגת המטרהורן פעם נוספת. מדובר באחד ההרים המסוכנים ביותר לטיפוס, עם פסגת הר מרהיבה המשקיפה על כל שרשרת האלפים,  אך בדרך אליה מצאו מטפסי הרים רבים את מותם, מעל 500 בני אדם אם לדייק. הר מטרהורן, הממוקם על גבול שווייץ-איטליה, מתנשא לגובה 4,478 מטר ובנוי כפירמידה תלולה, מה שהופך את הטיפוס אליו לקשה במיוחד. 

צילום: יורם קראוס
"המטרהורן מציע אתגר ייחודי ביחס להרים אחרים עליהם טיפסתי עד כה. העלייה עצמה תלולה ביותר ומאוד לא אחידה, זה למעשה ממש טיפוס על סלע ענק בזווית חדה ביותר, חוויית טיפוס למטפסי הרים מתקדמים ומנוסים בלבד, שכן ציר הטיפוס מצריך ידע בטיפוס טכני, טיפוס צוקים, יכולות איבטוח ברמה גבוהה וכן כושר גופני ברמה גבוהה מאוד".

ספר על הטיפוס בו כמעט איבדת את חייך על ההר "בשנת 2016 טיפסתי למטרהורן ביחד עם אחי מוטי, המסע לפסגת המטרהורן קצר מאוד יחסית לעולם הטיפוס ונמשך כ-6 שעות, אך מדובר באתגר פיזי ומנטאלי עצום, טיפוס צוקים בזווית של כמעט 90 מעלות וככזה, הוא מצריך מאמץ אדיר וניסיון רב. לאחר שעות ארוכות ורצופות של טיפוס הצלחנו להעפיל לפסגה, נשארנו על הפסגה לא יותר מעשר דקות והתחלנו בירידה, שכן הרוח חזקה מאוד למעלה ובנוסף, היינו חייבים לשמור על רמת ריכוז גבוהה ולשמור אנרגיות לירידה מההר, שאינה פחות מסוכנת מהעליה ולעיתים אפילו יותר". 

"במהלך הירידה במקטע כמעט אנכי, הצבתי את הרגל על זיז אבן ולפתע הוא נשבר, והתחלתי בנפילה חופשית מטה. חשוב לציין, למרות שהייתי קשור לשותף שלי, מהירות הנפילה היתה עלולה לנתק אותי או את בן הזוג מהאיבטוח הקיים ולכן היה לי ברור ששנינו בסכנת מוות מיידית. בשלב כלשהו של הנפילה, לאחר שניסיתי להיאחז בכל מה שאפשר, למזלי הרגל שלי ננעצה בחריץ בסלע, והצלחתי לנעוץ את הגרזן שאחזתי במשטח נוסף. ברגע אחד הנפילה נעצרה ונמנע אסון". 

מה מביא אותך לחזור אל ההר בו כמעט ואיבדת את חייך? "מטפס הרים לא מטפס כדי למות, הוא מטפס כדי לחקור, לגלות עולמות, לעמוד באתגר ששם לעצמו ולחזור הביתה בשלום. מה שאני אוהב באתגר שמציב הר המטרהורן, הוא שישנן דרכים רבות לטפס עליו, אם מצד הגבול האיטלקי, או מהשוויצרי ואף בדרכים נוספות, וכל אחת מהן מציעה אתגר אחר. נכון, על ההר המוות אורב מכל פינה, אבל טיפוס הרים הוא התמודדות עם מוות מבחירה, אתה יודע בדיוק לאיזה תהליך אתה נכנס והקרבה הזו לסכנת מוות, היא זו שנותנת ערך לחיים. כשאתה יורד מההר אתה לומד להעריך דברים ואתה חש את התשוקה לחיים ולעשייה".

כיצד אתה גוזר מהחוויות על ההר, תובנות לחיים המקצועיים? "כאנשים, החוויות שאנחנו עוברים הן אלו שמעצבות אותנו. כשאתה מטפס על הר והאוויר דליל בחמצן, הטמרפרטורה מתחת לאפס והגוף מתמודד עם עומסים פיזיים קיצוניים, זו הנקודה בה האישיות שלך מתחילה להשתכלל. אתה חייב לשרוד ומגייס לצורך העניין את כל הכישורים ותכונות האופי שעיצבו אותך כאדם. לאחר מכן כשאתה יורד מההר וחוזר למשרד, אתה משתמש בכל הכלים שלמדת על ההר ומיישם אותם בחיים האישיים והמקצועיים. ערכים כגון נחישות והתמדה, מנהיגות, אופטימיות ועבודת צוות, כל אלו מלווים אותך בהמשך החיים וזה הערך האמיתי של תחום טיפוס ההרים.

כל הכותרות

אגב, לא בכל פעם שמטפסים להר מגיעים לפסגה. אחת מהתכונות החשובות למטפס הרים היא יכולת קבלת החלטות, ואחת מההחלטות שקיבלתי לא פעם במהלך טיפוס הרים היא דווקא לרדת מההר, כאשר הסכנה גדולה מדי ולא כדאי לסכן את החיים בשביל הפסגה. אבל תמיד אני חוזר אל ההר ולבסוף כובש את הפסגה. יש פה ערך חשוב מאוד שאומר שאין כישלון, יש למידה ואם בפעם הראשונה ואפילו בניסיון השני לא הצלחת לעמוד ביעד שהצבת לעצמך, אתה תעמוד בו בפעם הבאה ומה שחשוב הוא לא להפסיק לנסות. זהו ערך שאני לוקח איתי לחיי המקצועיים כמנכ"ל וכייזם בתחומי הנדל"ן וההייטק".   יורם קראוס הוא המייסד והמנכ"ל של חברת SMS ניהול פרויקטים, יזם נדל"ן וחברות הייטק בתחום האינטרקציה בין אדם למכונה. חברת SMS בנתה בין השאר את המשרדים של חברות ענק כגון גוגל, SAP, הוט, בזק ועוד, קראוס שחי ונושם את עולם הנדל"ן וניהול הפרויקטים קרוב ל-20 שנה, הפך עם השנים לאחד מאנשי המקצוע המבוקשים בתחום והוא מקפיד לשלב עקרונות מעולם מטפסי ההרים, לתוך האירגון אותו הוא מנהל".

"תהליך טיפוס ההרים דומה מאוד לתהליך בניית פרויקט, ראשית, תכנון הפרויקט הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר, בדיוק כמו תהליך תכנון כיבוש הפסגה. צריך לתכנן את ציר התנועה למעלה, את הציוד הנדרש, צריך לנסות ולחזות את הבעיות הצפויות והאלטרנטיבות האפשריות, צריך להתכונן לכל תרחיש. ככל שתתכנן טוב יותר את תהליך הטיפוס אל ההר, תזכה לחווית טיפוס טובה יותר, בטוחה יותר, תגיע לפסגה ותרד ממנה בשלום. כך גם בבניית פרויקט, חשוב מאוד להשקיע זמן ומשאבים בתכנון, ככל שתתכנן יותר כך תעמוד בלוחות הזמנים ותנהל תהליך זול יותר.

הוצאות גבוהות הן לרוב תוצאה של חוסר תכנון. בהמשך, כשיוצאים לדרך לטיפוס על הר או לבניית פרויקט, חשוב להפעיל בקרה קפדנית לאורך כל הדרך כלפי כל מרכיב ומרכיב בתהליך. ב-SMS אנחנו מפעילים תהליכי בקרה ושיפור לאורך כל שלבי הפרויקט על מנת לשמור על מצוינות ולבחון שאנחנו עומדים במסגרת הזמנים ובתקציב, ועל ידי שיפור מתמיד מגיעים למצוינות". יורם קראוס מטפס על הרים מסביב לעולם מעל ל-20 שנה, במהלכן טיפס על הר המון בלאן והאלברוס שבאלפים, הקילמנג'רו שבאפריקה, פסגת מקינלי שבאלסקה ועל פסגות נוספות באסיה ובדרום הפסיפיק. קראוס מתכוון לטפס גם באנטארקטיקה ולהעפיל לפסגת האוורסט, ובכך להשלים את "מסע שבע הפסגות", מסלול הטיפוס שכולל את שבע הפסגות הגבוהות ביותר בשבע יבשות מסביב לעולם.    כיצד מרגישים כשמגיעים לפסגה ואיך זה דומה להשלמת פרויקט נדל"ן?

"כאשר אני מביט אל פסגה שכבשתי ולעבר פרויקט שהקמתי, אני חש תחושת סיפוק אמיתית, הרגשת ניצחון, קתרזיס. יש משהו מאוד דומה בין הר שאני כובש לבין פרויקט שאני מקים, הם אינם דוממים בעיני, מדובר באורגניזם חי שנמצא בתנועה מתמדת. אני תמיד טוען ש"ההר חי", טיפסתי על כמה הרים מספר פעמים ובכל פעם פגשתי הר אחר, מצב השלג שונה, ציר הטיפוס שונה, מזג האוויר, ממש כמו יצור חי. כך גם בניהול פרויקטים, כשאתה בונה משרד, משלים את הבניה, מוסר ללקוח ולאחר מכן מגיע לביקור, אתה רואה שהוא קיבל חיים, עובדים בו אנשים, יש בו תנועה ודינמיקה וכך גם בהקמת מבנה מגורים, אנשים מנהלים בו את חייהם, וזה מרתק אותי כל פעם מחדש וזו זכות גדולה מאוד".

"אחד מהערכים הכי חשובים שלמדתי מהחוויה על המטרהורן ומטיפוס הרים בכלל, הוא ערך החיים, כאשר אתה מתמודד עם סכנת מוות מבחירה, צולח את הטיפוס על ההר, מעפיל לפסגה וחוזר בשלום לבית ולמשרד, אתה לומד מחדש על הרצון לחיות, ועל התשוקה לחיים, לעשייה וליצירה. זה סוד הקסם של טיפוס ההרים, אתה מסמן מטרה, עובד קשה ומגיע אליה וכיבוש הפסגה היא תוצאה של עבודה קשה, נחישות והתמדה, ואת הערכים האלו בדיוק אני מיישם בחיים כאן בגובה פני הים".

לקריאה נוספת, יורם קראוס: כך טיפוס הרים הפך אותי למנהל טוב יותר

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה