
ביקור במרקש - השיא של כל חופשה במרוקו
עבור ישראלים רבים מרוקו היא שורשים וזיכרונות חמימים. גם למי שלא נולד במדינה הערבית החשובה והגדולה - שטחה הוא כ-450,000 קמ"ר, בערך פי 21 מישראל - מרוקו היא יעד אטרקטיבי. לא חסרות סיבות למשיכה שלנו אל המדינה ששוכנת גם לחופי הים התיכון וגם לחופי האוקיינוס האטלנטי: שילוב מרתק של מזרח ומערב, שפע מסחרר של נופים כולל דיונות חול אינסופיות, אנשים מאירי פנים, מסגדים מהגדולים בעולם ולצידם בתי כנסת מרשימים לא פחות, ועוד ועוד.
השיא של כל טיול במרוקו הוא ביקור במרקש. העיר, שב-2069 תחגוג אלף שנים להיווסדה, זכתה לכינוי המאוד מחייב "פריז של מרוקו" - והיא עומדת באתגר בכבוד.
מידע כללי על מרקש
מרקש היא עיר של כמיליון בני אדם - ה-4 בגודלה במרוקו. מקור השם שלה הוא בשפה הברברית, והפירוש הוא עיר האלוהים. מרקש שוכנת בחלק הדרום-מערבי של המדינה, במרחק של כ-250 ק"מ מקזבלנקה. היא נחשבת לבירה התרבותית וההיסטורית של מרוקו, ומאז 1985 מהווה אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. כינוי נוסף שלה הוא "העיר האדומה" בזכות הגוון הדומיננטי של המבנים בה, ובפרט בחלק העתיק של העיר.ג'אמע אל-פנא - הכיכר שבה הכל קורה
ג'אמע אל-פנא היא כיכר גדולה בכניסה לחלק העתיק של מרקש. זוהי ההגדרה הפורמלית שלה - אבל בפועל מדובר במקום שכמו נלקח מסרטי אגדות. מדי ערב מתרכזים בה מספרי סיפורים, מכשפי כישופים, מתופפים, שחקנים, להטוטנים, רוכלים, מרקידי נחשים וכל מי שרוצה להציג או למכור משהו. הכיכר מתמלאת גם בדוכני מזון, תבלינים, בגדים, שטיחים, טאג'ינים, מוצרי קוסמטיקה ועוד ועוד, ובעיקר בקסם שלא תמצאו דומה לו באף מקום אחר בעולם. ג'אמע אל-פנא (פירוש השם אגב הוא כיכר האבודים) אף הובילה את אונסק"ו להכין רשימת יצירות מופת של מורשת אנושית לא מוחשית, ובאופן טבעי הכיכר במרקש מככבת בה.גם בשעות היום הכיכר שוקקת חיים. סיבה טובה נוספת להגיע אליה היא כדי לעבור דרכה אל הרובע היהודי הישן של העיר, המלאח. ברובע חיים כ-200 יהודים, שריד לקהילה הגדולה והתוססת שהתפתחה במקום אחרי גירוש ספרד. בבית הקברות היהודי של העיר, שנקרא מעארה, ישנם למעלה מ-10,000 קברים בשטח של קרוב ל-3,000 דונם. עוד במלאח: צלאת אל עזמה - מתחם שכולל בית כנסת פעיל ומוזיאון שמוקדש ליהודי מרקש.