שבר בקיר
צילום: freepik

עו"ד שמואל גרנאי על ליקויי בניה בדירה שנרכשה מקבלן

הציפייה של רוכשי דירות חדשות מקבלן היא לקבל את הנכס שרכשו במיטב כספם, ללא פגם ורבב. למרבה הצער, לעיתים הדבר עשוי להתנגש עם המציאות המרה, בקבלת דירות שסובלות מליקויים שונים. 
תוכן בחסות |

מה ניתן לעשות במקרים בהם ישנם ליקויי בנייה בדירה שנקנתה בחברה קבלנית? להלן הסבר מפורט, מאת עו"ד שמואל גרנאי, בעל משרד בוטיק יוקרתי שמתמחה בתחום המקרקעין.   ליקויים בדירה מקבלן - מדוע הדבר כל כך נפוץ? זה נכון שכל קבלן אמור להיצמד לתוכנית ההנדסית והאדריכלית שאושרה בתחילת פרוייקט הבנייה, אך ישנם כאלה שמנסים לעגל פינות על מנת לחסוך בעלויות. כמו כן, יש לקחת בחשבון כי ישנם בעלי מקצוע רבים נוספים שמעורבים בכל פרוייקט בנייה (אנשי חשמל, צנרת, טיח וכו') וכל אחד מהם עשוי לטעות או להתרשל בתפקידו. כל אלו עלולים בסופו של דבר להתבטא בשטח בצורה של ליקויי בנייה, גם כאשר מדובר בדירה חדשה מקבלן.

  ליקויים בדירה מקבלן יכולים להיות אחד או יותר מבין הבאים:

  • אי התאמה לתוכנית - גודל חדרים שונה מהתכנון, סידור קירות פנימיים שונה מהתוכנית האדריכלית ועוד.
  • בעיות בשלד או במבנה - נחשבים לליקויים החמורים ביותר, כאלה שמסכנים את דיירי הבית  ובדרך כלל אינם אפשריים או קשים ביותר לתיקון וגורמים לירידת ערך הנכס. דוגמאות של ליקויי בנייה מהסוג הזה הם הופעת סדקים עמוקים, מה שמעיד על ליקוי בבניית השלד, קיר עקום, מרפסת שאינה יציבה וכו'.
  • ליקויי רטיבות או נזילות - נובעים מאיטום לא תקין של המבנה או עבודה רשלנית ביישום החיבורים בתשתיות צנרת המים והביוב. ליקויים אלו גורמים להופעת סימני רטיבות בתקרה, בקירות ואפילו מתחת למרצפות, לנזקים הקשורים בטיח ובצבע, כאלו שקשורים למערכת החשמל וכמו כן להופעת עובש שגורם לנזקים בריאותיים.
  • ליקויי תשתיות - מה שעלול להתבטא ברשת חשמל שאינה עומדת בעומס, הצפות ביוב, ריחות צחנה, זרימת מים חלשה ועוד.
  • ליקויי ריצוף - מרצפות מתרוממות או שוקעות, הופעת סדקים בריצוף, תכנון ויישום לא נכון של שיפועים ועוד.
  בנוסף, ניתן למצוא ליקויים שקשורים לאסתטיקה של המבנה כגון עבודת צבע שאינה איכותית.   ליקויים בדירה חדשה מקבלן - מה אומר החוק? ומה ניתן לעשות? חוק המכר מסדיר את כל נושא האחריות של קבלן כלפי רוכשי דירות חדשות באשר להופעת ליקויי בנייה. בהיבט זה ניתן לחלק את אחריותו של הקבלן לשתי תקופות עוקבות:
  • תקופת הבדק - בתקופה זו על הקבלן לתקן כל ליקוי שמתגלה, אלא אם הוא מוכיח כי הנזק נגרם בעקבות שימוש לא נכון או הזנחה מצד הדיירים. אורך התקופה משתנה בהתאם לסוג הליקוי שנמצא ועומד על בין שנה לשבע שנים.
  • תקופת האחריות - תקופה זו מתחילה מייד עם סיום תקופת הבדק ונמשכת כ- 3 שנים. ההבדל בינה לבין תקופת הבדק נעוץ בחובת ההוכחה, שמוטלת בממקרה זה על בעלי הבית ולא על הקבלן.
  על מנת לגרום לקבלן שלא להתנער מאחריותו ולעמוד בתנאי החוק, בכל כניסה לדירה חדשה מקבלן יש לפעול באופן הבא:
  • להזמין מהנדס בדק בית - יש לעשות זאת כמה שיותר מוקדם וזאת על מנת שינסה לעלות על ליקויים בולטים ומשמעותיים בטרם מבוצע שימוש כלשהו בדירה עצמה.
  • הזמנת שמאי - שיתרגם את הנזק שנגרם לעלויות תיקון ו/או ירידת ערך.
  • תיעוד - כל ליקויי בנייה שמתגלה, מינורי ואסתטי בלבד או חמור יותר, יש  לתעד בצורה מסודרת. במקרה והסכסוך ייגרר אל בית המשפט, ניתן יהיה להשתמש בו.
  עם כל הממצאים יש לפנות אל הקבלן בבקשה לתיקון. במידה והוא מתנער מאחריותו ולא משתף פעולה, יש לפנות אל עורך דין שמתמחה בתחום על מנת שינסח מכתב פנייה רשמי יותר לקבלן לגבי הבקשה לתיקון ובהתאם לצורך גם של מכתב התראה לפני תביעה.   משרד עורכי הדין שמואל גרנאי עו"ד שמואל גרנאי מחזיק בניסיון רב שנים בהתנהלות מול קבלנים אשר מסרבים לבצע תיקונים במקרה של הופעת ליקויים בדירה חדשה ויוכל לעזור גם לכם לקבל את המגיע לכם, בין אם באמצעות גישור מול הקבלן ובין אם בייצוג בבית המשפט. מוזמנים ליצור קשר באתר או בדף הפייסבוק לקביעת פגישה ראשונית וקבלת מידע נוסף.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה